Ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 100 g cukru
– 3 jaja
– 0,5 szklanki oleju
– 300 g dowolnego smaku jogurtu (ja dałam dodatkowo troche maślanki)
– owoce (u mnie jabłka)
– 0,5 opakowania cukru wanilinowego
Kruszonka:
– 50 g stopionego masła
– 10 łyżek mąki
– 5 łyżek cukru
– 0,5 opakowania cukru wanilinowego
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, żeby powstała kruszonka
Lukier(ja robiłam bez lukru)
– 3/4 szklanki cukru pudru
– kilka kropel aromatu cytrynowego
– odrobina wrzącej wody
Składniki wymieszać, w razie potrzeby dodać wrzącej wody.
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Dodać pozostałe składniki (jajka wcześniej rozbełtać widelcem).
Wymieszać do wstępnego połącznia składników (ciasto nie powinno być zbyt gładkie).
Przełożyc do formy o wymiarach: 23 cm x 28 cm,wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Na wierzch ułożyć owoce i obsypać kruszonką.
Piekarnik nagrzac do 180 stopni C, piec 50 minut. ( 30 min. w termoobiegu góra-dół, i 20 min. bez termoobiegu sam dół).
Wystudzony placek polać lukrem.
Mój się właśnie robi 🙂 Robiłam bez cukru waniliowego bo akurat nie miałam. Wstawie fotke jak będzie gotowy.
A to obiecana fotka:
Znasz odpowiedź na pytanie: