ciasto kruche tarta?

Postów wyświetlanych: 9 - od 1 do 9 (wszystkich: 9)
  • Autor
    Wpisy
  • #100418

    ciapa

    Mam pytanie.
    Zakupiłam formę do tarty bo była na promocji 😀
    No i jutro mam gości i chciałabym błysnąć 🙂
    Planuje zakupić ciasto kruche z biedronki bo się naczytałam, że dobre (sama jestem cieńka w robieniu czegos takiego), chce to włożyć w formę do tarty i wywalić na to jakieś owoce. Dobre wyjdzie?
    Dajcie pomysła pliz pliz

    #2653256

    kamelia

    Zamieszczone przez ciapa
    Planuje zakupić ciasto kruche z biedronki

    Z Biedronki to chyba francuskie???
    Jeśli dasz owoce, które nie puszczają dużo soku, to wyjdzie OK.



    #2653257

    kiara

    Oooo, to w biedronce jest kruche ciasto?
    Myslalam, ze tylko francuskie:)

    Czytalam na Pogaduchach, ze mozna zrobic gesty budyn do tarty i wykladac na niego owoce.
    Krem karpatkowy pewnie tez bylby ok:)

    #2653258

    ahimsa

    Gdzies miałam fajny przepis na ciasto kruche-banalny…i na to owoce, powinno być ok-szukam…

    #2653259

    ciapa

    Zamieszczone przez Kamelia
    Z Biedronki to chyba francuskie???

    a francuskie to nie kruche?:Wstyd::Wstyd::Wstyd:
    Podpiec to przed daniem owoców?

    #2653260

    yoko

    przepis znaleziony u pascala:)

    Schłodzone ciasto piaskowe:

    zagniecione z 200 g mąki, 60 g cukru, 60 g masła, 2 żółtek i 3 łyżek zimnej wody + 2 łyzki mąki do wysypania na stolnicę by ciasto nie przywierało

    Krem:

    500ml mleka

    2 łyżki skórki otartej z pomarańczy

    3 żółtka

    80g cukru

    40g drobnej mąki kukurydzianej

    100ml śmietany 30%

    Wierzch:

    400g truskawek

    1. Rozwałkuj ciasto piaskowe. (Zamiast ciasta piaskowego możesz też użyć ciasta kruchego lub francuskiego).

    2. Foremkę na tartę wysmaruj masłem i ułóż w niej ciasto. Wyrównaj brzegi wałkiem.

    3. Ułóż na cieście pergamin do pieczenia, obciąż suszoną fasola. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. na ok. 15 minut.

    4. W garnku zagotuj mleko ze skórką pomarańczową.

    5. Trzepaczką wymieszaj w misce żółtka z cukrem. Dodaj mąkę kukurydzianą i ponownie wymieszaj trzepaczką. Dodaj do masy połowę zagotowanego mleka, dobrze wymieszaj i przelej wszystko z powrotem do garnka z mlekiem. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, aż krem będzie miał konsystencję budyniu. Przelej wszystko do czystej miski. Odstaw do ostudzenia.

    6. Ubij śmietanę, delikatnie wymieszaj z budyniem i nałóż na tartę.

    7. Truskawki pokrój na ćwiartki i wbij dekoracyjnie w krem. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.



    #2653261

    yoko

    tu nie na slodko

    #2653262

    ahimsa

    Zamieszczone przez ciapa
    a francuskie to nie kruche?:Wstyd::Wstyd::Wstyd:
    Podpiec to przed daniem owoców?

    No raczej nieeeee;)

    Zupełnie coś innego wyjdzie Ci na kruchym spodzie a coś inego na cieście francuskim.

    #2653263

    bep

    Najlepsze kruche na słodko wychodzi z proporcji 1:2:3 czyli 1 część cukru, 2 części tłuszczu, 3 części mąki 🙂 Zagnieść, schłodzić i siup na blachę.
    Pyszne na tartę, mazurek i kruche do jakiegoś ciasta…

Postów wyświetlanych: 9 - od 1 do 9 (wszystkich: 9)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close