Fale Dunaju ….

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
  • #56704

    Anonim

    Ja znam inna wersje ciasta z kwaśnymi jabłkami i również jest przepyszne. Polecam.

    CIASTO
    * 5 jaj
    * 30 dkg mąki
    * 1 szkl cukru pudru
    2/5 łyżki kakao
    2 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kg kwaśnych jabłek
    Masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku i po troche mąki z proszkiem. Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowana blachę do drugiej połowy ciasta dodać kakao i 2 łyżki śmietany, wymieszać i wyłożyć na pierwsza połowę. Wcisnąć do ciasta jabłka pokrojone w ćwiartki – dośc gęsto, piec w lekko podgrzanym piekarniku przez ok 45 min.

    KREM
    * 1/2 litra mleka
    * 5 łyżek cukru
    * cukier waniliowy
    * 2 łyżki mąki pszennej
    * 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Mąkę rozmieszać w jednej szklance mleka , pozostałe składniki zagotować i połaczyc z mąką. Gotować ok 5 min ciągle mieszając. Do ostudzonej masy wetrzeć 25 dkg masła. Masę wyłozyć na ostudzony placek.

    POLEWA
    * 10 dkg masła
    * 10 dkg cukru
    * 2 łyżki kakao
    * 2 łyżeczki mleka
    Wszystko razem podgrzać.

    Ciasto na wierzchu polewamy polewa w zygzaki i schładzamy co najminiej 2 godziny.

    Pozdrawiamy Ania z Damiankiem (13.01.2003) i Kamilką (16.04.2004).

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close