Pampuchy ?

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 16)
  • Autor
    Wpisy
  • #55943

    nowinka

    czyli kluski na parze ? Ktore zawsze sie udaja ? I nie przypominaja wygladem i twardoscia kul armatnich ? I sos maslano – makowy ? Czy Wy Kucharki Doskonale, macie taki przepis ? 🙂 Maluchy je uwielbiaja …

    Nowinka

    #715609

    iwonek

    Re: Pampuchy ?

    o, a ja zawsze myślałam, że pampuchy to placuszki robione na bazie drożdży, które dosłownie puchną i smaży sie je na tłuszczu, i posypuje cukrem pudrem. moja mama robi wspaniałe…
    a o kluskach na parze też słyszałam i też bym chciała jakis przepis.
    pliss


    Iwona & dzidzia



    #715610

    iwonek

    Re: Pampuchy ?

    W internecie znalazłam taki oto przepis (kopiuję dosłownie)

    „Pyzy drożdżowe gotowane na parze”
    „Robimy je tak:
    ok pol szklanki mleka podgrza aby bylo letnie (nie wiecej niz 30 C) rozpuscic w nim lyzeczke do poltora drozdzy. Wlewamy to do garnuszka wsypujemy make szczypte soli wbijamy jajo i zarabiamym Maki powinno byc tyle, aby wyszkla konsystencja ciasta gestszego niz na nalesniki (powinno ciagnac sie). Odstawiamy ciasto na ok 15 min do pol godziny w garnuszku, po czym ciasto na stolnice. Szybko zarabiamy, rozwalkowujemy na grubosc ok 1 cm i szklanka (lub czyms mniejszym) wyciskamy krazki. Im mniejsze krazki tym lepsze pyzy, ale to kwestia gustu. Gotujemy wode w garnku i na parze pyzy.
    W IKEA sa takie fajne urzadzenia, co zastepuja gaze na garnku. Pyzy te moga byc rowniez na slodko – do srodka trzeba wrzucic np marmolade, sliwke lub dokolwiek innego co przyjdzie do glowy. Do pyz tradycyjnych nalezy podac miesko duszone w sosie wlasnym (najlepsza cielecina lub wolowina). Jako jarzynke obowiazkowo nalezy podac kapuste czerwona (niebieska przez niektorych uwazana) zasmazana na gesto. Kapusta powinna miec posmak slodko – kwasny (bardziej kwasny). W oryginale do niej wrzuca sie m in. rodzynki (daja slodycz), jablka (daja kwasek),
    Ale moza doprawic w inny sposob, choc to nie to samo Mniam :-)))”

    wydaje mi się, że moja mama robi ciasto tak samo tylko po prostu je smaży a nie gotuje na parze. Dla mnie są bardzo smaczne.
    Może to nie to o co Ci chodziło, ale może się przyda;-))


    Iwona & dzidzia

    #715611

    nowinka

    Re: Pampuchy ?

    Chyba o to 🙂 Mozna je tez podawac z sosem truskawkowym – dla maluchow i z tym makowo- maslanym dla doroslych 🙂 Sprobuje zrobic, to Ci powiem, czy pampuchy to pampuchy 🙂

    Nowinka

    #715612

    nowinka

    Re: Pampuchy ?

    To byly naprawde dobre pampuchy 🙂 A sos ? No coz, kupilam mase makowa w puszce, roztopilam maslo , dodalam hojnie i polalam . Pycha 🙂

    Nowinka

    #715613

    vieta

    Re: Pampuchy ?

    mogłabyś zdobyć przepisik od twojej mamy na te placuszki drożdżowe?

    to Julcia (26.04.2001)



    #715614

    iwonek

    Re: Pampuchy ?

    Jasne, tylko dopiero po tym długim weekendzie. ;-))


    Iwona & dzidzia

    #715615

    vieta

    Re: Pampuchy ?

    ok, dzięki

    to Julcia (26.04.2001)

    #715616

    iwonek

    obiecany przepis

    Oto obiecany przepis na pampuszki mojej mamuszki 😉
    Piszę dokładnie tak jak powiedziała mi mama. A więc:
    Potrzebujmy (składniki na 1 kg mąki):

    1 kg mąki
    6 dag drożdży (takich na wagę a nie w proszku)
    około 1 litr ciepłego (nie gorącego) mleka
    2 jaja
    ½ szkl cukru
    łyżeczka soli

    1. w misce rozcieramy drożdże z łyżką cukru (zrobią sie rzadkie), dodajemy ½ szkl ciepłego mleka (będzie to miało konsystencję gęstej smietany). Posypać małą ilością mąki i odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    2. w tym czasie w drugiej misce ubijamy jaja, ½ szkl cukru, sól. Dodajemy resztę mąki, mleka i wyrośniete drożdże. Mieszamy i ubijamy najlepiej drewnianą łyżką aż do uzyskania jednolitej masy (do pokazania się pęcherzyków powietrza).
    3. odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (musi zwiekszyć swoja objętość przynajmniej dwukrotnie). Później nakładamy łyżką na rozgrzaną oliwę, a gotowe posypujemy cukrem pudrem.

    Uwagi: lepiej dać mniej cukru, będą sie lepiej smażyły, a i tak będą słodkie posypane pudrem.
    A jeżeli chodzi o mleko, to trudno podać super dokladną ilość – to może byc niecały litr albo litr i trochę. Ciasto ma mieć po wyrobieniu konsystencję bardzo gęstej śmietany.

    Mam nadzieję, że sie uda. ;-))


    Iwona & dzidzia

    #715617

    vieta

    Re: obiecany przepis

    dzięki!
    już bym z chęcią je zrobiła ale po obiadku brzucholek mnie rozsadza.
    Dam znać jak wyjdzie.



    #715618

    kantalupa

    Re: Pampuchy ?

    Zrobilam wczoraj wg przepisu, chyba dalam ciut za duzo maki, ale potem lekko podsmazylam na tluszczu. Zaserwowalam z modra kapusta na boczku, a moj amerykanski maz OSZALAL!!! I strasznie sie wkopalam, bo to czasochlonne, on chce jeszcze i jeszcze i jeszcze!!! Dzieki za przepis.

    #715619

    iwonek

    Re: Pampuchy ?

    no jak mąż chce jeszcze to tylko pozazdrościć (talentów kulinarnych):-)))))))))))))))


    Iwona & dzidzia



    #715620

    vieta

    Re: obiecany przepis

    właśnie robię i coś mi nie udało się…wiesz jaki błąd zrobiłam?
    na samym początku nie wlałam pół szkl. mleka tylko pół litra, hihiha.
    No bo robię z połowy porcji podanej w przepisie.

    #715621

    iwonek

    Re: obiecany przepis

    ups..;-)
    może da się jakoś uratować zwiększając porcję , a jak nie to zrób drożdżowe nalesniki;-))może wyjdą


    Iwona & dzidzia

    #715622

    vieta

    Re: obiecany przepis

    zrobiłam rozczyn od nowa i wyszło..mniamniuśne.
    Dzięki!!!

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 16)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close