-
AutorWpisy
-
12 marca 2008 at 00:46 #92414
torapotrzebuje, zbieram, kolekcjonuje…
moze ktoras z was sie ze mna podzielic?12 marca 2008 at 08:43 #1754913
chilliptysie by cherokee
Dp garnka wlewamy szklanke wody i wrzucamy pol kostki margaryny. Gotujemy…kiedy sie rozpusci margaryna wrzucamy szklanke maki pszennej nadal gotujac. Mocno mieszamy az z ciasta sie zrobi klucha ( ) ktora bedzie odchodzic od garnka (nazywa sie to ciasto przypalane)
Studzimy.
Dodajemy 4-5 jajek, lyzeczke proszku do pieczenia i miksujemy az do uzyskania gladkiej, gestej masy.
Blaszke smarujemy margaryna albo wykladamy papierem do pieczenia.
Wkladamy ciasto do szprycy i robimy male beziki (pamietajmy o odstepach bo to rosnie )
Pieczemy ok 30 min w 180 st.Po wystudzeniu napelnimy bita smietana i polewamy czekolada
13 marca 2008 at 15:44 #1754914
agniesia22Zamieszczone przez tora
potrzebuje, zbieram, kolekcjonuje…
moze ktoras z was sie ze mna podzielic?mam….ale.czesc.na.papierze….jak.sie.zbiore.to.powpisuje:)
13 marca 2008 at 18:24 #1754915
beatekKruche ciasteczka:
pół kg mąki przennej
kostka margaryny,
3/4 szklanki cukru,
4 zółtka,
2-3 łyżki gęstej śmietany,
łyżeczka proszku do pieczenia’
cukier waniliowy,
cukier puderMargarynę zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i zółtkami. Dodać potem mąkę, proszek do pieczenia i śmietane i wyrobić ciasto. Można włożyć je na godzinę do zamrażarki żeby było bardziej kruche (ale ja nigdy nie mam czasu i od razu robię ciasteczka i też dobre wychodzą :)). Ciasto należy rozwałkować na grubość poł centymetra i wycinac ciasteczka. Można je przysroić np m&msami przed włożeniem do piecyka. Wyłożyc na blechę i piec w temp około 160-180 stopni. Po upieczeniu mozna posypac cukrem pudrem.
Można np włożyć pół ciasta do zamrażarki i wykorzystać je na ciasteczka za jakiś czas.Z tego samego cista robię szarlotkę (dzielimy ciasto na pół i wałkujemy) na jedną warstwę kładziemy starte na grubych oczkach jabłka z orobina cynamonu), podpiekamy kilka minut i przykrywamy drugą warstwą i pieczemy az sie ciasto zarumieni. Zawsze wychodzi 🙂
13 marca 2008 at 19:45 #1754916
AnonimZamieszczone przez szpilki
ptysie by cherokeeDp garnka wlewamy szklanke wody i wrzucamy pol kostki margaryny. Gotujemy…kiedy sie rozpusci margaryna wrzucamy szklanke maki pszennej nadal gotujac. Mocno mieszamy az z ciasta sie zrobi klucha ( ) ktora bedzie odchodzic od garnka (nazywa sie to ciasto przypalane)
Studzimy.
Dodajemy 4-5 jajek, lyzeczke proszku do pieczenia i miksujemy az do uzyskania gladkiej, gestej masy.
Blaszke smarujemy margaryna albo wykladamy papierem do pieczenia.
Wkladamy ciasto do szprycy i robimy male beziki (pamietajmy o odstepach bo to rosnie )
Pieczemy ok 30 min w 180 st.Po wystudzeniu napelnimy bita smietana i polewamy czekolada
proste powiadasz 😮
gratuluję dobrego humoru 😀13 marca 2008 at 20:44 #1754917
chilliZamieszczone przez EwkaM
proste powiadasz 😮
gratuluję dobrego humoru 😀banalne wrecz – powaznie – sprobuj choc raz to zobaczysz
13 marca 2008 at 23:24 #1754918
toraZamieszczone przez beatek
Kruche ciasteczka:pół kg mąki przennej
kostka margaryny,
3/4 szklanki cukru,
4 zółtka,
2-3 łyżki gęstej śmietany,
łyżeczka proszku do pieczenia’
cukier waniliowy,
cukier puderMargarynę zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i zółtkami. Dodać potem mąkę, proszek do pieczenia i śmietane i wyrobić ciasto. Można włożyć je na godzinę do zamrażarki żeby było bardziej kruche (ale ja nigdy nie mam czasu i od razu robię ciasteczka i też dobre wychodzą :)). Ciasto należy rozwałkować na grubość poł centymetra i wycinac ciasteczka. Można je przysroić np m&msami przed włożeniem do piecyka. Wyłożyc na blechę i piec w temp około 160-180 stopni. Po upieczeniu mozna posypac cukrem pudrem.
Można np włożyć pół ciasta do zamrażarki i wykorzystać je na ciasteczka za jakiś czas.Z tego samego cista robię szarlotkę (dzielimy ciasto na pół i wałkujemy) na jedną warstwę kładziemy starte na grubych oczkach jabłka z orobina cynamonu), podpiekamy kilka minut i przykrywamy drugą warstwą i pieczemy az sie ciasto zarumieni. Zawsze wychodzi 🙂
dzieki 🙂 ten przepis znam, ale nie znalam wersji z M&M – wyprobujemy 🙂
13 marca 2008 at 23:25 #1754919
toraZamieszczone przez agniesia22
mam….ale.czesc.na.papierze….jak.sie.zbiore.to.powpisuje:)no to ja poczekam.
14 marca 2008 at 09:59 #1754920
kaaskaaZamieszczone przez tora
potrzebuje, zbieram, kolekcjonuje…
moze ktoras z was sie ze mna podzielic?Ponieważ od czerwca jestem na diecie eliminacyjnej (karmię) i nie jem m.in. jajek i mleka, to znalazłam w necie taki prościutki przepis:
szklanka mąki, dwie łyżki cukru (można mniej, bo są słodkie), cztery łyżki letniej wody i cztery łyżki oleju; szybko zagniatam, owijam w folię i do lodówki na godzinkę; wyjmuję, rozwałkowuję i w zależności od ilości czasu wycinam ciastka:) w przepisie było piec 5 min w 125 stopniach:eek: ale ja zazwyczaj piekę jakieś 30 min w 150 st.
Jak dla mnie rewelacja, bo jest to jedyna słodycz jaką zjadam od 9 mcy;):D
14 marca 2008 at 12:59 #1754921
gabrychaZamieszczone przez kaaskaa
Ponieważ od czerwca jestem na diecie eliminacyjnej (karmię) i nie jem m.in. jajek i mleka, to znalazłam w necie taki prościutki przepis:szklanka mąki, dwie łyżki cukru (można mniej, bo są słodkie), cztery łyżki letniej wody i cztery łyżki oleju; szybko zagniatam, owijam w folię i do lodówki na godzinkę; wyjmuję, rozwałkowuję i w zależności od ilości czasu wycinam ciastka:) w przepisie było piec 5 min w 125 stopniach:eek: ale ja zazwyczaj piekę jakieś 30 min w 150 st.
Jak dla mnie rewelacja, bo jest to jedyna słodycz jaką zjadam od 9 mcy;):D
Skorzystam z tego przepisu dla młodego:) bo niestety nie może jajek i mleka:(
17 marca 2008 at 15:13 #1754922
chilliCiasteczka z kleiku ryżowego - paczka kleiku ryżowego - kostka margaryny - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - pół paczki wiórków kokosowych - pół szklanki cukru - cukier waniliowy wszystko sobie wyrabiam w misce, jak się już wyrobi , formuję z ciasta kulki(wielkości klusek śląskich) a paluszkiem w środku robię wgłębienie, kulki wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego wgłebienia mozna trochę dżemu Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieke około 30 minut (może ciutke krócej muszą się ładnie zrumienić). Wyśmienite do kawy. Pyszne są cieplutkie i świeżutkie
lojalnie uprzedzam ze wszystkie diety ida w las niestety 😀
21 sierpnia 2008 at 12:02 #1754923
renoChciałabym zrobić herbatniki z mąki pełnoziarnistej, żeby wyszły dość twarde, takie, jak kupione. Podrzucicie jakiś przepis?
21 sierpnia 2008 at 17:38 #1754924
kiaraWczoraj robilam z przepisu maduxi:)
2 tabliczki bialej czekolady
70g masla
2 jajka
1 szkl cukru
1 szkl maki pszennej
pol lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki soliW kapieli wodnej rozpuscic maslo i dodac do niego pokruszona czekolada – ma sie w nim rozpuscic. Jajka ubic na parze z cukrem na konsystencje masla z czekolada, dodac do masy jajeczne mase czekoladowa,miksowac.Po poloczeniu dodac wymieszane make, sol i proszek, polaczyc i wylac na blache(wykladam ja papierem do pieczenia. Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok 40 min.(tzn do zbrazowienia) Gorace kroic na kawalki.
Pyszne sa:)21 sierpnia 2008 at 17:39 #1754925
kiaraZamieszczone przez szpilki
Ciasteczka z kleiku ryżowego - paczka kleiku ryżowego - kostka margaryny - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - pół paczki wiórków kokosowych - pół szklanki cukru - cukier waniliowy wszystko sobie wyrabiam w misce, jak się już wyrobi , formuję z ciasta kulki(wielkości klusek śląskich) a paluszkiem w środku robię wgłębienie, kulki wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego wgłebienia mozna trochę dżemu Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieke około 30 minut (może ciutke krócej muszą się ładnie zrumienić). Wyśmienite do kawy. Pyszne są cieplutkie i świeżutkielojalnie uprzedzam ze wszystkie diety ida w las niestety 😀
Powiedz Wiktorii, ze jest przesliczna:)
21 sierpnia 2008 at 18:08 #1754926
renoChodziło mi raczej o coś prostego, coś w stylu Lu zbożowych, żebym mogła dać też Tomkowi. Wczoraj kupiłam ciasteczka dla niemowląt Hippa, nic specjalnego a kosztują 7 zł!
-
AutorWpisy
Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć
Rodzice » Tematy » NA KAŻDY TEMAT » Książka kucharska » Przepisy na Proste Ciastka, Ciasteczka..