PYSZNY SERNIK

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 29)
  • Autor
    Wpisy
  • #100494

    yoko

    Sernik:
    150 g. masła
    250 g. herbatników pełnoziarnistych (Degistive LU)
    Masło rozpuścić, herbatniki pokruszyć i wymieszać – ułożyć na blasze jako
    dno – wstawić na 10 minut do piekarnika (180 stopni), wyjąć.

    115 g. cukru pudru wymieszaj z 3 łyżkami mąki kukurydzianej, dodaj 900 g.
    serka (ja biorę Turek do wypieków) i mikserem wymieszaj, dodaj 2 całe jaja i
    miksuj, dodawaj 120 ml śmietany 30% i miksuj, na koniec dodaj wanilię
    (najlepsza jest w płynie lub cukier waniliowy.
    Zetrzyj skórkę z 1 cytryny i 1 pomarańczy – wymieszaj z serem. Włóż na
    biszkopty i do pieca na 45 minut na 200 stopni – posyp cukrem pudrem, dobry
    jest też z konfiturami wiśniowymi – jak kto lubi.

    polecam na okrągłą średnią (niedużą) formę:)

    #2662140

    yoko

    a tak przy okazji sobie wrzuce , bo w sieci znalazłam, a mi sie przepisywac tera znie chce:

    Sernik gotowany

    Bardzo szybko się go robi, dosłownie w kilkanascie minut 🙂

    Sernik gotowany
    Składniki

    * 1 kg sera tłustego
    * 3 jaja
    * 6 dag margaryny
    * 25 dag (1 szklanka) cukru
    * cukier waniliowy
    * 1 budyń śmietanko wy lub waniliowy (bez cukru)
    * rodzynki
    * herbatniki lub biszkopty

    Wykonanie

    Ser zemleć w maszynce lub przetrzeć przez sito perlonowe i włożyć do rondla. Dodać margarynę, cukier, cukier waniliowy i jaja. Wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa zrzednie, dosypywać stopniowo budyń, ciągle mieszając. Gęstniejącą masę zestawić z ognia, gdy pojawiają się pękające pęcherzyki powietrza. Tortownicę wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami i wypełnić masą serową. Sernik ostudzić, udekorować owocami i wstawić do lodówki.

    Chyba na wierzch wyleję jeszcze pomarańczową galaretkę. Smacznego!



    #2662141

    hakami

    Zamieszczone przez bruni
    a tak przy okazji sobie wrzuce , bo w sieci znalazłam, a mi sie przepisywac tera znie chce:

    Sernik gotowany

    Bardzo szybko się go robi, dosłownie w kilkanascie minut 🙂

    Sernik gotowany
    Składniki

    * 1 kg sera tłustego
    * 3 jaja
    * 6 dag margaryny
    * 25 dag (1 szklanka) cukru
    * cukier waniliowy
    * 1 budyń śmietanko wy lub waniliowy (bez cukru)
    * rodzynki
    * herbatniki lub biszkopty

    Wykonanie

    Ser zemleć w maszynce lub przetrzeć przez sito perlonowe i włożyć do rondla. Dodać margarynę, cukier, cukier waniliowy i jaja. Wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa zrzednie, dosypywać stopniowo budyń, ciągle mieszając. Gęstniejącą masę zestawić z ognia, gdy pojawiają się pękające pęcherzyki powietrza. Tortownicę wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami i wypełnić masą serową. Sernik ostudzić, udekorować owocami i wstawić do lodówki.

    Chyba na wierzch wyleję jeszcze pomarańczową galaretkę. Smacznego!

    Nie lubię Cię za to zdjęcie. Po co ja tu zaglądałam:Foch:

    Powiedz, że to atrapa, no!

    #2662142

    Anonim

    Haka, mnie tez Bruni wkurzyla…..:Foch::Foch:

    #2662143

    raz-dwa

    Brunka, a ten budyń to w proszku sypie czy ugotowany? :Wstyd:

    #2662144

    kasiex

    Zamieszczone przez bruni
    a tak przy okazji sobie wrzuce , bo w sieci znalazłam, a mi sie przepisywac tera znie chce:

    Sernik gotowany

    Bardzo szybko się go robi, dosłownie w kilkanascie minut 🙂

    Sernik gotowany
    Składniki

    * 1 kg sera tłustego
    * 3 jaja
    * 6 dag margaryny
    * 25 dag (1 szklanka) cukru
    * cukier waniliowy
    * 1 budyń śmietanko wy lub waniliowy (bez cukru)
    * rodzynki
    * herbatniki lub biszkopty

    Wykonanie

    Ser zemleć w maszynce lub przetrzeć przez sito perlonowe i włożyć do rondla. Dodać margarynę, cukier, cukier waniliowy i jaja. Wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa zrzednie, dosypywać stopniowo budyń, ciągle mieszając. Gęstniejącą masę zestawić z ognia, gdy pojawiają się pękające pęcherzyki powietrza. Tortownicę wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami i wypełnić masą serową. Sernik ostudzić, udekorować owocami i wstawić do lodówki.

    Chyba na wierzch wyleję jeszcze pomarańczową galaretkę. Smacznego!

    robilam taki – ja antytalent – i byl PYSZNY !!!



    #2662145

    yoko

    Brenda, nie wiem, bo ten drugi przepis to sobie dzis w necie znalazłam i nie chcialo mi sie spisywac, to go tu wrzuciłam, zeby mi było łatwo znaleźć…
    ja zrozumiałam, ze w proszku, ze rozpuszczasz na tym twarogu podgrzanym.

    #2662146

    laurencja

    Zamieszczone przez Brenda
    Brunka, a ten budyń to w proszku sypie czy ugotowany? :Wstyd:

    Piszą dosypywać, więc sądzę, że w proszku. Przepis super szczególnie dla takich jak ja- piekarnika nie posiadam:Wstyd:

    #2662147

    viccy

    Zamieszczone przez majowamama
    to od czego on jest spieczony na wierzchu, jak piekarnika nie widział?????

    no właśnie,to samo pomyślałam 🙂
    W dodatku spód jest z ciasta a nie z biszkopcików czy ciasteczek, o nie…….

    A budyń to na 100% taki sypany z torebki choć tego sernika nie robiłam, ale inne owszem….:)

    #2662148

    yoko

    Zamieszczone przez majowamama
    to od czego on jest spieczony na wierzchu, jak piekarnika nie widział?????

    nie wiem,był ten fot załaczony do przepisu, ale może to wcale nie ten sernik…
    przepis mnie zaciekawił:)



    #2662149

    yoko

    moj sernik zniknał wczoraj na kolacje!!
    zjedlismy we 3kę…
    dzis , albo lepiej jutro zrobie nastepny , ale ten moj …
    ten gotowany zostawiam na później…

    #2662150

    paszulka

    Ja też mam przepis na super sernik… to tradycja rodzinna, więc nie wiem czy powinnam się dzielić, ale jest do przygotowania w 15 minut… jest pycha…

    6 jaj
    1 kg białego sera (takiego do serników prawie homogenizowanego w wiaderku, polecam piątnicę)
    1 kostka masła
    1 budyń waniliowy
    1,5 szklanki cukru (jeśli mała a jeśli kubek to 1)
    1 podwójny cukier waniliwy
    rodzynki, skórka pomarańczowa… wg uznania

    Żółtka i cukier (waniliwy też) wrzucamy do malaksera i się ucierają. Potem dorzucamy pokrojone w kosteczkę masło… jak się wymiącha to biały ser a potem budyń. Masa jest jak śmietana… jak zrobi się jednolita to ubijamy pianę z białek na sztywno i delikatnie mieszamy delikatnie z masą sernikową ale już poza malakserem (malakser zmasakrowałby białka), dodajemy rodzynki i/lub skórkę pomarańczową i wlewamy na wyłożoną papierem czy to okrągłą czy prostokątną blachę (raczej większą). Nie przejmujcie się, że masa jest bardzo płynna. Wkładamy do gorącego piekarnika około 170 stopi i pieczemy 45-60 minut. Ważne, aby sernik był jedynie delikatnie ścięty a nie przepieczony.
    Ten sernik smakuje wszystkim nawet osobom, które nie lubią sernika i jest bardzo prosty w wykonaniu. Kluczem do sukcesu jest smaczny twaróg- dlatego polecam te z wiaderek!!!

    Sorki bruni, że się wcinam, :Wstyd: ale chciałam podratować dziewczyny, które uważają się za beztalencia…. po zrobieniu tego sernika uwierzą znowu w siebie!!! 😀



    #2662151

    yoko

    super paszulka:) dzieki:)

    #2662152

    gargamelek

    dzieki wielkie Bruni 😉

    ja robiłam wczoraj taki:

    1 kg sera
    1,5 -2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    3/4 szklanki cukru
    2 budynie śmietankowe
    2 jajka, 4 żółtka (białka się ubija na wierzch + 1/4 szkl cukru i troche wiórek kokosowych)

    jajka + cukier = ucietamy
    następnie olej + budyń + ser i na końcu mleko.
    ma byc konsystencja płynna. wlewamy na blachę. można wsypać rodzynki, bakalie albo owoce (według uznania). Na wierzch dajemy pianę z białek i kokosu.

    do piekarnika na ok 40 min. temp ok 150-180 st. (zależy jaki piekarnik. ja z termoobiegiem piekłam na 180 i po 10 minutach zmniejszyłam na 150 stopni

    też jest pyyyyycha.

    #2662153

    kasia

    Paszulka rozumiem że ten sernik to na dużą blachę

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 29)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close