Forum: Książka kucharska
schab
jakie danie mogę zrobic ze schabu, zamiast zwyczajnego kotleta? znacie jakieś fajne przepisy???
ania z agulką 04.03.03.
jakie danie mogę zrobic ze schabu, zamiast zwyczajnego kotleta? znacie jakieś fajne przepisy???
ania z agulką 04.03.03.
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
4 odpowiedzi na pytanie: schab
Re: schab
Niby kotlet ale inny:
Schab roztłuc jak na kotleta, posolić, popieprzyć położyć plasterek żółtego sera i złożyć na pół. Taki kotlecik obtoczyć w cieście naleśnikowym i smażyć. Smakowite!!!!!
GOSIA i Kubuś (14.09.2002)
Re: schab
A ja nieraz:
1. kroję schabik w niezbyt grube kotleciki, solę, dodaję pieprz
2. podsmażam je na patelni (bez rozbijania)
3. dolewam wodę i duszę do miękości z listkiem
4. no i na konic dodaję łyżkę mąki rozbełtaną z wodą, tak jak zaprawka do zupki i dodaję koperek i doprawiam – mój mąż lubi też jak dodam słodkiej śmietanki
można też zrobić sos pieczarkowy zamiast koperku naprawdę pyszne.
ale czasem i to chyba najbardziej lubię – ostrzegam bardzo dietetyczne – robię tak:
1. robię zalewę z paru łyżek oleju, łyżki lub 2 octu i ziół prowansalskich
2. wkładam w tą zalewę kawałek schabu – w całości – i niech tak sobie poleży nawet całą noc
3. potem wkładam schab do rękawa do pieczenia i do piekarnika można też gotować na parze do miękkości
po porodzie w szpitalu mi takie rzeczy podawali, oczywiście z mniejsza iloscią ziół
można też :
1. schabik rozbić na kotlety
2. przygotować pieczarki podsmarzeone z cebulką na niewielkiej ilości oleju
3. można przygotować też plastry sera żółtego, które będziemy wkładać w środek kotletów patrz. pkt. 4
4. łyżeczka pieczarek i plaster sera na kotleta i zwijamy – jak naleśnik w rulonik – spina się go metalowym precikiem do mięs lub związuje sznureczkiem
5. i taki kotlecik potraktować jak schabowy (mąka, jajko, bułka tarta)
6. no i nareszcie na patelnię i smażymy
to oczywiście najprostrze przepisy, które pamiętam i najczęściej stosuję. Smacznego
smoczka-Agusia
Edited by smoczkab on 2003/10/09 13:41.
Re: schab
Ja robie tak:
1. Rozbijam schab troszke sole i pieprze
2. Smaze go na plancie razem z cebula pokrojona w plasterki
3. Dodaje do cebuli maggi, mozna przykrykryc pokrywka
4. Smazymy tak do miekkosci
5. Na koniec dodajemy jeszcze troszke maggi, ( ja polewam troszke miesko i troszke cebule, tylko uwazaj zeby nie przesadzic, bo bedzie slone)
6. Cebule ukladamy na miesko i zjadamy 🙂
Kati z Maluszkiem
termin: 26.02.2004
Re: schab
Ja praktykuję kilka rzeczy, z czego 3 mi najbardziej smakują.
1. To wariacja tego co ktoś niżej Ci napisał. Schab kroje na grubsze kotlety, rozbijam, osypuję solą i pieprzem. Smażę na patelni pieczarki z cebulką, zieloną pietruszką i przyprawami. Na kotleta kładę plasterek sera żółtego i trochę tego farszu pieczarkowego, zawijam, spinam wykałaczkami, panieruję jak na schabowe. Każdy rulonik obsmażam na dużym ogniu. Wzystko układam do brytfanki i zapiekam w piekarniku. Moja teściowa czasami zalewa to też przecierem pomidorowym,. ale wtedy robi raczej bez panierki. Trochę zabawy, ale jak juz sie za to wezme, to robię większą ilość.
2. W oryginale nazywa sie schab po moskiewsku. Niezbyt grube kotlety schabowe obsypuje solą, pieprzem i układam na dużej płaskiej, posmarowanej olejem blaszce. Na to warstwa cebuli (lub pora), na to warstwa startych kwaśnych jabłek, potem warstwa startego sera żółtego i na wierzch majonez. Wszystko do piekarnika na jakieś 30-40 minut (a może więcej – ja zawsze robię “na oko”) Na samym poczatku tego kącika było mnóstwo podobnych przepisów – z róznego rodzaju mięsa (ja praktykuję własnie schab albo filet z indyka) i dziewczyny proponowały rózne dodatki do ułożenia na wierzch – mozna poszaleć 😉
3. Tradycyjny schab duszony. Schab w kawałku na noc obsypuję przyprawami (wedle uznania – ja daję różne, zależy na co mam smak, ale zawsze jest majeranek), obkładam listkiem laurowym i czosnkiem. Zawijam w folie i do lodówy. Nastepnego dnia wrzucam mięso do garnka na rozgrzany olej, obsmażam mocno z obu stron żeby nie wysychał podczas duszenia, a potem zmniejszam gaz, podlewam wodą i się dusi. Do tego mozna codziennie inne sosy – kto jaki lubi.
pozdrawiamy 🙂
Usianka i listopadowa dziewczynka (9.XI.2003 a może jednak wcześniej?)
Znasz odpowiedź na pytanie: schab