Jak sie gotuje szpari? Czy trzeba je jakoś obierać? Ja wrzuciłam do garnka takie jak kupiłam tylko je troche obmyłam no i sprobowałam kawałek tego i jest strasznie gorzkie, chyba cos nie tak :(. Czy jeszcze je odratuję? Pozdrawiam
Redzia i Michaś (2.09.2003)
4 odpowiedzi na pytanie: Sparagi jak?
Re: Sparagi jak?
jak najbardziej obrac 😉
ja obieram zawsze takim ‘obieraczem’ do ziemniakow ( nie wiem jak to sie nazywa ) i jade od lebka w dol.
gotuje jakies 20 min.
podaje zawiniete w szynke gotowana i polewam sosem holenderskim + ziemniaczki = PYCHA
onka & ;18.08.03
Re: Sparagi jak?
Dzieki za odowiedź. Niestety miałam mnóstwo roboty z tymi moimi na talerzu, bo ich nie obrałam no i połowa nie nadawała się do spozycia ;)..
Redzia i Michaś (2.09.2003)
Re: Sparagi jak?
A sos holenderski kupujesz czy robisz sama? Jezeli sama to jak sie go robi? Yasmin
Re: Sparagi jak?
przypuszczam, ze te pytanie bylo skierowane do mnie?
kupuje gotowy.
mozesz go jednak zrobic sama, ponizej kilka przepisow,
niestety nie wyprobowanych przezemnie :
—-
-12 dag masła,
2 żółtka,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól,
pieprz biały.
W garnuszku zagotować wino z solą i pieprzem, a następnie ostudzić. Do zimnego płynu dodać roztrzepane żółtka i 1 łyżeczkę (do kawy) zimnej wody. Wstawić garnuszek do większego garnka z gorącą wodą (60 st. C) i postawić oba naczynia na małym ogniu. Podczas podgrzewania ubijać sos do chwili, gdy zacznie gęstnieć.
Następnie zdjąć oba naczynia z ognia (nie wyjmować garnuszka z gorącej wody) i w dalszym ciągu ubijać sos,
dodając po kawałku masło. Kiedy powstanie jednolita, gładka, gęsta masa, doprawić sos do smaku solą i pieprzem, a następnie ostudzić.
—
– Czas przygotow. 30 min.
5 zoltek,
2 lyzki masla,
125 ml wytrawnego bialego wina,
125 ml wody lub rosolu,
lyzka soku cytrynowego,
galka muszkatolowa, sol, bialy pieprz.
1. Maslo utrzec z zoltkami na puszysta mase.
2. Do malego garnka wlac wino i wode lub rosol. Dodac pieprz, sol, odrobine
galki muszkatolowej. Zagotowac.
3. W wiekszym garnku zagotowac wode. Wstawic garnek z winem i rosolem tak, by
nie dotykal wody. Powoli dodawac utarte maslo z zoltkami, ubijac trzepaczka
tak dlugo, az sos zgestnieje i zbieleje. Gotowac na bardzo malym ogniu i
uwazac, by sos sie nie zagotowal. Doprawic sola, pieprzem i ewentualnie sokiem cytrynowym. Jesli sos jest zbyt gesty, mozna dodac 1-2 lyzki przegotowanej wody. Biale wino mozna zastapic lyzka octu winnego wymieszanego z woda.
—
– 30 min 5 żółtek,150 g masła, 50 ml białego wina, 1 łyżeczka soku z cytryny, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Zagotować wino z 50 ml wody, dodać sól, szczyptę pieprzu i gałki, wlać sok z cytryny i ostudzić. Wymieszać żółtka z płynem. Wstawić razem z garnkiem do większego garnka z gotującą się wodą. Ubijać sos trzepaczką dodając po kawałku masło. Gdy sos zgęstnieje, wyjąć garnek z sosem z garnka z wodą. Sos doprawić solą. Podawać do gotowanych jarzyn, jaj i ryb. Gotowy sos można przetrzeć. Do sosu można dodać 1 łyżkę musztardy.
mozesz nawet obejrzec film z przygotowania sosu holenderskiego i szodonowego :
[Zobacz stronę]
smacznego 😉
onka & ;18.08.03
Znasz odpowiedź na pytanie: Sparagi jak?