Świąteczne ciasteczka? Nie pierniczki?

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 37)
  • Autor
    Wpisy
  • #106340

    bep

    Dziewczyny! Macie może jakiś przepis na świąteczne kruche ciasteczka, ale nie pierniczki? Jakoś nie za bardzo mi podchodzą wszelkie ciasta korzenne. Chciałabym coś co można upiec z landrynką – tak jak RENO piecze pierniczki… Poratujcie

    #3959344

    jaewa

    Kurcze, robiłam z Blażejem takie fajne kruche maślane, ale nie wiem gdzie przepis 🙁



    #3959345

    jaewa

    Wiem, ze nie o takie pytałaś, ale znalazłam takie ładne, że muszę wkleić:

    ORZECHOWE RENIFERKI
    Składniki:
    * 1/2 kostki masła
    * 200 ml masła orzechowego
    * 1/3 szkl. cukru
    * 1/3 szkl. brązowego cukru
    * 1 duże jajko
    * 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    * 1/2 szkl. mąki
    * 1 łyżka sody oczyszczonej
    * 1/2 łyżki soli
    * 48 dużych czerwonych groszków M&M
    * połamane paluszkowe precelki
    * okrągłe groszki posypki czekoladowej
    Przygotowanie:
    Cukier rozpuścić w maśle. Wymieszać z masłem orzechowym. Do mąki wbić jajko, dodać sodę, sól i ekstrakt, a także rozpuszczone masło z cukrem. Wymieszać ciasto. Formować w dłoniach małe kuleczki, które należy wyłożyć na papier do pieczenia. Na środku każdej kuleczki należy zrobić jedno duże wgłębienie(na nos) i dwa mniejsze zapałkami (na oczy). Piekarnik rozgrzać do 125°C. Ciasteczka piec ok. 25 minut, wystudzić. W każde wgłębienie powciskać delikatnie groszki. Z kawałków paluszków zrobić rogi.

    CYTRYNOWE GWIAZDKI

    Składniki:
    * 75 g cukru pudru,
    * 150 g masła,
    * 1 cytryna,
    * 225 g maki,

    Do dekoracji:
    Kolorowy lukier oraz posypka w kształcie perełek.

    Wykonanie:
    Roztop masło na małym ogniu, nie daj mu się zagotować. Cukier puder wsyp do dużej miski i dodaj do niego masło. Mieszaj masę, aż zrobi się kremowa. Zetrzyj skórkę z jednej cytryny. Z jednej połówki cytryny wyciśnij sok i dodaj go do ciasta. Dodaj również startą skórkę. Mąkę przesiewaj do miski przez sitko, mieszaj, aż powstanie gładka masa. Wstaw ciasto do lodówki na 30 – 60 minut.
    Rozgrzej piekarnik. Rozwałkuj cisto na stolnicy uprzednio posypanej mąką i wycinaj dowolne kształty. Ciastka piecz przez 15 minut w temp. 170 st. C.
    Przestygnięte ciasteczka możesz zacząć dekorować. Pokrywaj je lukrem (do uzyskania różnych kolorów możesz użyć barwników spożywczych) i ozdabiaj posypką.

    BABECZKI PIERNIKOWE BIAŁE RENIFERY

    Składniki, 12 sztuk:
    ? 180 g masła, miękkiego
    ? 180 g drobnego cukru (lub najlepiej drobnego cukru brązowego)
    ? 3 jajka
    ? 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    ? 3/4 łyżeczki cynamonu
    ? 2 pełne łyżeczki przyprawy piernikowej
    ? 180 g mąki
    ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ? szczypta soli
    ? 2 łyżki mleka
    ? 100 g posiekanych wiśni kandyzowanych (można zastąpić wiśniami z zalewy)
    Masa budyniowa (jak do Tortu Korzennego lub do Pani Walewskiej)*:
    ? 1/2 litra mleka
    ? 2 łyżki mąki pszennej
    ? 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ? 1 torebka cukru waniliowego
    ? 3 łyżki cukru
    ? 2 żółtka
    ? 250 g masła, miękkiego
    ? Oraz: precelki na rogi, czerwone płaskie groszki na noski (użyłam czerwonych m&m’s), białe groszki kulki z pomalowaną flamastrem czarną kropką na oczy (ewentualnie czarne lub granatowe groszki)
    ? 12 standardowych papilotek o pojemności 125 ml, forma na muffiny lub babeczki z wgłębieniami, ewentualnie 12 papierowych foremek na babeczki połączonych stelażem (nie potrzebna jest wówczas forma)
    Przygotowanie:
    * Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować papilotki na stelażu lub powkładać zwykłe papilotki we wgłębienia formy. Masło ucierać z cukrem przez 7 – 8 minut, aż będzie bardzo puszyste. Dodawać po troszku jajka, cały czas ubijając. Wymieszać z wanilią, cynamonem, przyprawą piernikową i solą. Następnie połączyć z przesianą mąką razem z proszkiem do pieczenia i solą (można mikserem na bardzo wolnych obrotach) oraz z mlekiem.
    * Masę nałożyć do papilotek, w ciasto powciskać kawałki wiśni kandyzowanych, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 18 – 20 minut aż urosną, będą lekko zrumienione, a patyczek wetknięty w środek będzie suchy. Po ostudzeniu same babeczki (bez dekoracji) można przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniku).
    * Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym, cukrem oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić. Zmiksować masło i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową.
    Precelki przekroić bardzo delikatnie lub połamać uzyskując kształt rogów (w razie potrzeby można skleić pokruszone rogi odrobiną wody :-). Babeczki smarować grubo masą budyniową, udekorować precelkami i groszkami.

    #3959346

    bep

    Ewa! Bardzo Ci dziękuję. Już wiem co w weekend zrobimy z chłopcami :Wow!:Dam wirtualne spróbować :Fiu fiu:

    #3959347

    joa133

    to i ja dołożę moich kilka przepisów…

    u nas jest tradycja od pra pra babki takich ciasteczek…

    Ciastka Mocca
    ciasto:
    14 dkg masła
    7 dkg pudru
    2 jajka
    5 dkg orzechów mielonych
    30 dkg mąki
    ?*2 dkg kakao
    Ucieramy masło z pudrem, potem wrzucamy po jednym jaju, na końcu resztę.
    Zagniatamy ciasto, wycinamy malutkie kółeczka. Pieczemy.
    Masa:
    12 dkg masła
    10 dkg pudru
    rum , kawa – do smaku
    masę ucieramy
    Polewa
    8 dkg pudru
    8 dkg margaryny
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Wszystko razem podgrzewać, nie gotować.
    Zlepiamy masą po dwa kółeczka, wierzchnie ciasteczko smarujemy polewą, na
    wierzch ja kładę kawałek orzecha – wygląda dużo ładniej.

    #3959348

    joa133

    Kulki orzechowe
    50 dkg orzechów włoskich zmielonych
    20 dkg migdałów w słupkach
    20 dkg masła
    100 g czekolady gorzkiej
    2 łyżki miodu
    70 g wiórek kokosowych
    Masło rozpuścić , doprowadzić do wrzenia, dodać połamaną w kawałki czekoladę, mieszać aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać orzechy i migdały, miód. Z masy formować kuleczki, obsypać wiórkami kokosowymi.



    #3959349

    joa133

    paczka kleiku ryżowego
    margaryna
    3 jajka
    15 dag(ok.pół szklanki) cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Margarynę uciera się z żółtkami i cukrem. Dodać do tego kleik i proszek,a na końcu pianę z białek,kłaść na blachę i wychodzą przepyszne ciasteczka

    piec aż będą rumiane -180st. (8minut)

    #3959350

    joa133

    Ciasteczka kruche

    2 szkl. mąki
    1 kostka margaryny
    1/2 szkl. piwa
    dżem lub powidła/ mak, owoc/ ser biały z 1 łyżką mąki ziemniaczanej/ser zółty/pieczarki
    cukier puder( do wersji na słodko)

    Mocno schłodzoną margarynę zetrzeć na grubych oczkach do mąki, dodać piwo i
    wyrobić ciasto. Wyrobione włożyć na dwie godziny do lodówki. Potem
    rozwałkować, wycinać kwadraty, smarować powidłami i składać na pół a la
    pierogi. -lub dodać farsz. Potem do piekarnika 180st. i piec na złoto. Bardzo rosną! Upieczone posypać
    cukrem pudrem. Wychodzi coś a la ciasto francuskie.

    #3959351

    joa133

    jeszcze wkleję kilka fotek (jutro mogę dopisać przepisy )

    półksiężyce

    orzechowa krajanka

    świąteczny mix

    #3959352

    jaewa

    Zamieszczone przez Joa133
    Kulki orzechowe
    50 dkg orzechów włoskich zmielonych
    20 dkg migdałów w słupkach
    20 dkg masła
    100 g czekolady gorzkiej
    2 łyżki miodu
    70 g wiórek kokosowych
    Masło rozpuścić , doprowadzić do wrzenia, dodać połamaną w kawałki czekoladę, mieszać aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać orzechy i migdały, miód. Z masy formować kuleczki, obsypać wiórkami kokosowymi.

    już mi to smakuje 🙂



    #3959353

    bep

    Zamieszczone przez Joa133
    jeszcze wkleję kilka fotek (jutro mogę dopisać przepisy )

    półksiężyce

    orzechowa krajanka

    świąteczny mix

    Ale apetyczne! Jeżeli byś mogła wpisać przepisy to poproszę :Wow!:

    #3959354

    joa133

    po weekendzie wstukam te najfajniejsze (najprostsze):Hura!:



    #3959355

    bejka

    czy zrobił ktoś Orzechowe Reniferki ?
    Wyglądają bosko.

    #3959356

    bep

    Zamieszczone przez bejka
    czy zrobił ktoś Orzechowe Reniferki ?
    Wyglądają bosko.

    Ja nie :Wstyd: Choć wizualnie to mój number one :Wow!:

    #3959357

    bejka

    ja się wczoraj chciałam zabrać ale skończyło się na zrobieniu pierniczków.
    Kupiłam niewłaściwe M&M i mój entuzjazm padł. :Wstyd: w końcu renifery nie powinny mieć chyba wielkich orzechowych nosów…

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 37)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close