Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 500 ml majonezu (najlepiej “Majonez Babuni”), 250 ml. gęstej śmietany
(tzn. kwaśnej np. 18%), pęczek koperku, 1 chleb tostowy (duży) i uwaga!! 2 główki czosnku!!!! (ja zawsze daję mniej – ale według upodobań).
Sposób przyrządzenia: tuńczyka odcedzić i wymieszać z majonezem, śmietaną, koperkiem (posiekanym) i czosnkiem (oczywiście przetartym).
W naczyniu (ja to robię na blasze od ciasta ale takiej mniejszej) układać warstwami: chleb tostowy (odkroić skórkę), masę tuńczykową, znowu chlebek, i masę.(Więcej warstw mi nie wychodzi) Na końcu można udekorować każdy kawałek chlebka np. kawałkiem jajka, szczypiorku lub jakimś egzotycznym skorupiakiem np. krewetką (ale to zależy od zasobności portwela). Potrawa musi stać w lodówce.
Kroi się na kawałki jak ciasto. Życzę smacznego.
Ewa.
1 odpowiedzi na pytanie: Torcik rybny.
Re: Torcik rybny.
Zapomniałam dodać, że torcik zaczyna się konsumować następnego dnia (chlebek musi zmięknąć)
Ewa
Znasz odpowiedź na pytanie: Torcik rybny.