Z racji tej, ze jestem b.wybredna w ciastach. Muszę się naprwade wygłodzić,żeby jakaś słodkość mi dogodziła. Słodkie nie musi dla mnie istniec,ale za to uwielbiam je piec (ciasta) to najprostsze dla mniei czym mogę gości poczestowac.:)Juz dośc długo nie piekłam czegos naprawde pysznego.Jak do tej pory to moim hitem był kiedyś tort makowy naprawdę mniam,ale roboty co niemiara,jednak się zastanawiam,czy nie zaryzykować na święta,ale musiałabym odkopac przepis i nie wiem czy mi się uda,bo ostatnio piekłam go z 15 lat temu
Ostatnim moim hitem jest snickers,ale nie piekę czesto,żeby mi się nie znudził:roll:
Jakie ciasto jest dla was naj,naj,najsmaczniejsze takie mniam????
Strona 3 odpowiedzi na pytanie: Wasze ciastowe hity??
A musi być miękki? Bo na twardy mam świetny przepis. Ten spód nadaje się pod masę serową, z bitej śmietany… Mniam 😀
No ja mniam, to dawaj hihi, to znaczy poproszę :).
No to biegusiem daję 😉
Kumpela robi tak: bierze sucharki i kruszy na drobną miazgę – najlepiej wałek, gruby worek i heja wyrobić mąkę sucharkową. Do tego dodaje nutelli tak by powstało bardzo gęste ciasto. Wykłada tym blaszkę tortową (na wysokość tak ok 1-1,5 cm) i do lodówki. Wszystko zgęstnieje i będzie czekoladowy, chrupiący spód. Do tego masa serowa i wiśnie na wierzch… MEKSYK…
No i weź tu się człowieku odchudzaj
jakie sucharki?? chodzi o suchary z chleba tostowego, czy te ciastka, co z kminkiem sa?
Masa serowa bez dodatkow ma byc? sam twarog?
ale mi smaku narobilas!!!
Sucharki takie z chałki. U nas we Wrocq z mamuta… Pyszne są takie
Masa serowa, albo z bitej śmietany. Przepis dowolny 🙂 Ale taka, która się będzie trochę trzymać – może jak do sernika na zimno? No i te wisienki na górze. Pycha
Dzieki Bep:)
Zrobie na swieta:)
A ja od 3 lat na wszystkie imprezy rodzinne i u znajomych robię tiramisu.
Opracowałam swój własny przepis, jest niezbyt słodkie ale za to z dużą ilością rumu 🙂
Wszyscy się zajadają, ja już nie…
to dawaj przepis…
A proszę bardzo:
do 0,5l naczynia wsypuję 4 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej i zalewam wodą do ok. 3/4 wysokości naczynia; czekam aż ostygnie i dolewam literatkę rumu 80%, mieszam
w międzyczasie robię krem: 8 zółtek miksuję z 8 czubatymi łyżkami cukru pudru przez kilka minut, potem dodaję 1 serek Mascarpone 500g, miksuję momencik do połączenia składników, potem dodaję drugi serek Mascarpone 500g i miksuję momencik do połączenia składników
na dno naczynia żaroodpornego układam okrągłe biszkopty, polewam je miksturką kawy z rumem, czekam żeby wsiąkła i polewam jeszcze raz, na to wrzucam połowę masy, potem kładę warstwę biszkoptów, polewam, wkładam 2 częśc masy i na koniec posypuję całość kakao, wkładam do lodówki i gotowe
uwaga – trzeba uważać żeby masa nie była za rzadka i żeby nie nalać za dużo mikstury kawowo-rumowej bo wtedy jest problem z ładnym nałożeniem na talerzyki 🙂
smacznego 🙂
aborka, a moga byc maliny ze sloika?
mam ochote zrobic to ciacho na imieniny dawidka:)
nie wiedziałam, że rum może być 80 %, zawsze kupuję 40%, a używam go dość dużo właśnie do napączowania ciast
no i czasem ale tylko zimą bo baaardzo rozgrzewa to do coli z plasterkiem cytryny – też pycha. 🙂
a propos rumu to przypomniało mi się ciasto RODZYNKOWIEC:
Składniki:
Biszkopt: – 8 jaj,
– 2 szkl. mąki tortowej,
– 1,5 szkl. cukru,
– cukier waniliowy,
– 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa budyniowa:
– 2,5 szkl. mleka,
– 4 łyżki cukru,
– cukier waniliowy,
– kostka masła,
– 2-3 łyżki kakao,
– olejek rumowy.
Masa czekoladowa z rodzynkami:
– 40 dkg rodzynek,
– 250 ml rumu lub spirytusu,
– 1 czekolada mleczna,
– 1 czekolada gorzka,
– 1/2 kostki masła.
Dodatkowo:
– słoik dżemu z czarnej porzeczki.
Rodzynki zalać alkoholem na 12 godzin. Można podgrzać alkohol (nie trzeba czekać 12 godzin). Biszkopt: całe jaja rozetrzeć z cukrem, cukrem waniliowym na gęstą puszystą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia. Piec ok. 30 min.
Masa budyniowa:
Na podanej ilości mleka ugotować budyń. Po wystudzeniu rozkręcić z masłem, dodać 2-3 łyżki kakao, olejek rumowy do smaku oraz 3 łyżki alkoholu.
Masa rodzynkowa:
Gdy rodzynki są już wystarczająco nasiąknięte alkoholem odsączyć je, alkohol zachować. W rondelku rozgrzać 1/2 kostki masła, rozpuścić w nim obie czekolady, dodać odsączone rodzynki oraz połowę alkoholu pozostałego po moczeniu rodzynek. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Pierwszy blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć 1/2 masy budyniowej. Następnie położyć drugi blat biszkoptowy, nasączony pozostałym alkoholem. Wyłożyć drugą część masy budyniowej. Na samym wierzchu wykładamy wystudzoną masę rodzynkowo-czekoladową.
będę mało oryginalna-dodaję po prostu kakao…
nasączałam (ale naprawdę delikatnie) czarną herbatą
gdzie kupić barwniki spożywcze???
bo nigdzie nie mogę znaleźć, patrzą na mnie jak na wariatkę, jak się pytam…
a do lukru to jakie proporce? bo właśnie pierniki Ewy zrobiłam i chcę polukrować… czy można w jakiś naturalny sposób zabarwić lukier?
ja kupilam w zeszlym roku na allegro
że też wcześniej na to nie wpadłam…
lepiej pozniej niz wcale;)
Dopiero zobaczyłam.
Na snickersa kotusiowego juz masz 🙂
Rolada czekoladowo-kokosowa.
Chcesz jeszcze? Bo to juz po fakcie 🙁
Przepraszam.
Szooook Rewelacja
robilas??????
jakie dawalas wisnie???
Znasz odpowiedź na pytanie: Wasze ciastowe hity??