Wysoka prolaktyna i FSH u Męża

Wyniki mojego Męża:

LH 5,1 mIU/ml 1,7-8,6

Prolaktyna 21,7 ng/ml 4,0- 15,2

Testosteron 310,50 ng/dl* 280,00-800,00

TSH 1,91 uIU/ml 0,25- 5

FSH 14 MIU/ml 1,7-12,0

Wydaje mi się że prolaktyna i FSH jest podwyższone bo normy są dużo niższe.Co może być przyczyną że są tak wysokie?Jak to wyleczyć?

A to moje hormony:

TSH 4,98

Estradiol 32,54

FSH 5,48

Prolaktyna 22,6 Norma 23 ,3

LH 5,0

Robiłam hormony w 2 Dc.

Myślicie że moje wyniki są dobre?

Proszę was o pomoc,bo wizytę u lekarza mamy dopiero na styczeń.
mąż ma słabe wyniki nasienia bo tylko 3,5 ml plemników na 1 ml.
Czy podwyższona prolaktyna i fsh jest powodem tego złego wyniku?Czy to są strasznie złe wyniki czy można to podleczyć?I czy przy takich wynikach jest szansa na naturalne zajście w ciążę?
I czy moje wyniki są w porządku?

10 odpowiedzi na pytanie: Wysoka prolaktyna i FSH u Męża

zozo Dodane ponad rok temu,

Witaj,

u Twojego męża oprócz wysokiej prolaktyny i FSH jest też problem niskiego testosteronu. To może wpływać na obniżone parametry nasienia.
Prolaktynę da się zbić, gorzej z naturalnie niskim testosteronem i za wysokim FSH. U mężczyzn ciężko reguluje się hormony i na pewno powinniście niezwłocznie skonsultować się z dobrym andrologiem, albo endokrynologiem.

U Ciebie natomiast wysokie TSH wskazywać może na ukrytą niedoczynność tarczycy. Wynik prolaktyny też jest zbyt wysoki, ale to prawdopodobnie z powodu niedoczynności. W momencie rozpoczęcia leczenia tarczycy, prolaktyna spadnie samoistnie.
Problem rozwiązuje jeden lek.

Generalnie to wyniki Twoje i Twojego męża w obecnej formie mogą wpływać na problemy z naturalnym poczęciem, ale tak naprawdę to ciężko wyrokować bez konsultacji z dobrym specjalistą od męskich hormonów.
Jeśli masz możliwość przesunięcia wizyty, to doradzałabym nie czekać do stycznia.
No chyba, że nie zależy Wam aż tak bardzo na czasie.

izusiek1988 Dodane ponad rok temu,

Dzięki żożo

No nie mamy wyjścia musimy czekać do stycznia.Ale słyszałam że podwyższone FSH u mężczyzn może prowadzić do całkowitego braku plemników,mój Mąż ma 3,5 ml w badaniu boję się żeby całkowicie nie zanikły.Ale myslę że FSH 14 to nie jest jeszcze tak źle,gorzej jeśli zacznie rosnąć-czy to wzrasta czy zostaje na takim samym poziomie?

Podaję mężowi zestaw witamin i mniszek na zbicie prolaktyny w postaci castagnusa.
Czy to może zaszkodzić?

A czy moje wyniki nie mieszczą się w normie?Mam normy podane i mieszczę się choc w górnej granicy.

Z takimi wynikami tylko kwalifikujemy się do IVF 🙁

zozo Dodane ponad rok temu,

TSH u kobiety starającej się o ciążę powinno być w granicach maksymalnie 2,5, ze względu na to, że w początkowej fazie ciąży zarodek nie wytwarza sam hormonu i pobiera go od matki.
Prolaktynę masz w górnej granicy normy i ona spadnie samoistnie w momencie jak zaczniesz przyjmować leki na niedoczynność.

Co do ziółek, które podajesz mężowi, to nie sądzę, żeby miały zaszkodzić, a mogą pomóc.
Odnośnie FSH nie umiem Ci powiedzieć czy będzie rosło czy spadało.

Nie ma sensu stawiać już diagnozy i próbować rozstrzygnąć czy in vitro czy nie bez konsultacji z dobrym specjalistą.

izusiek1988 Dodane ponad rok temu,

Czyli to oznacza że mam niedoczynność tarczycy?

zozo Dodane ponad rok temu,

Ukrytą niedoczynność tarczycy, ponieważ przekroczenie TSH nie jest wysokie.

izusiek1988 Dodane ponad rok temu,

co to znaczy ukrytą?

zozo Dodane ponad rok temu,

To znaczy, że choroba jeszcze nie daje pełnych objawów i pozostaje niejako “w ukryciu”. Można ją zdiagnozować na podstawie przekroczonej normy TSH.

Najlepiej będzie jednak kiedy skonsultujesz się z endokrynologiem.

izusiek1988 Dodane ponad rok temu,

Czyli że to TSH może się podnieść?A czy to jest już niebezpieczne?

madziorex Dodane ponad rok temu,

Pisałam w innym wątku, ale tu tez dodam. Wysokie FSH to skutek, a nie przyczyna problemów. Niski testosteron to też raczej skutek niż przyczyna. Jest jakiś powód który wpływa na obniżenie parametrów nasienia. Organizm póbuje poprawić nasienie i wytwarza więcej FSH, aby pobudzić produkcję. Ta jedakże, mimo podniesionego FSH nie powiększa się. Testosteron przy okazji też jest pobudzany, ale jak widac także nie dostatecznie. Przyczyny mogą być różne, żylaki, genetyczne, itp. W ciągu 3 miesięcy wyniki się raczej nie pogorszą, a przy kuracji męża można liczyć i na naturalne poczęcie i na inseminację (nie znam pozostałych parametrów nasienia). Przy obecnych wynikach szanse na naturalne poczęcie są raczej niskie, więc jeżeli chodzi o czekanie 3 miesiące to się od tego nic nie popsuje, ale 3 miesiące miną. Warto w tym czasie może zrobić dodatkową diagnostykę.

Znasz odpowiedź na pytanie: Wysoka prolaktyna i FSH u Męża?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

STRATA DZIECKA
Dla wszystkich Aniołków.
Dla Was kruszynki na ten dzisiejszy dzień... [IMG]http://tapety.joe.pl/tapeta/artystyczne/inne/kolorowe-baloniki-na-tle-nieba.jpg[/IMG]
Czytaj dalej
Zdrowie i uroda
Pigułki anty
Wiadomo, że nie każda z nas może sobie pozwolić na więcej dzieci, dlatego antykoncepcja konieczna...tabletki? jakie bierzecie? jesteście z nich zadowolone?
Czytaj dalej