zupka serowo-groszkowa

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
  • #102785

    ivoonna

    Zrobilam ja kilka lat temu na chrzciny Michaliny. Wśród gości był wegetarianin. A jesli w zupce podmieni sie bulion miesny na warzywny to jest jak znalazl. Przyznam sie, ze jest to przepis z opakowania sera Hochland 🙂

    Skladniki:
    puszka groszku
    50 g masla
    3 plaskie lyzki maki
    1,25 l bulionu miesneo (ja robie z kostki rosolowej, choc na co dzien staram sie ich unikac)
    4 plastry topione Hochland Maasdamer
    1 opakowanie sera topionego hochland z ziolami (ja daje tez smietankowy)
    2 lyzki szczypiorku

    Z masla i maki przygotowac jasna zasmazke, dolac bulion, zagotowac. Dolozyc groszek, gotowac 5-7 minut. Ser poikroic na male kwadraciki i dodac do goracej zupy i mieszac do calkowitego rozpuszczenia. Zupe podawac posypana szczypiorkiem.

    Ja szczypiorku jeszcze nigdy nie dalam. Pasuje natomiast groszek ptysiowy, mozna tez podawac z pieczywem czosnkowym, grzankami itp.

    Smacznego!

    Ser mozna oczywiscie tez innej firmy 🙂

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close