Babcia zdradziła mi przepis na kremowe ciasto czekoladowe. Zawsze znika co do ostatniego okruszka

To najprostsze ciasto czekoladowe, a smak powala na kolana. Jest szybkie w przygotowaniu i poradzi z nim sobie każdy. Babcia zdradziła mi idealne proporcje, które są gwarancją sukcesu.

Wypróbowałaś już wiele przepisów na ciasto czekoladowe, ale nie znalazłaś jeszcze tego idealnego? Z tym ciachem to się zmieni! Nie jest skomplikowane, a połączenie wilgotnego ciasta z puszystym kremem podbije każde kubki smakowe.

Sprawdź: Z termoobiegiem czy bez – jak ustawiać piekarnik w zależności od potrawy

Jak zrobić ciasto czekoladowe? Składniki potrzebne do ciasta i kremu

Do ciasta czekoladowego potrzebujemy:

  • szklankę mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru białego,
  • 5 jajek,
  • 200 g masła,
  • 200 ml wody,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g czekolady gorzkiej.

Natomiast do kremu:

  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietany 30%,
  • 250 g mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka kakao.

Sprawdź: Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny

Szybkie ciasto czekoladowe. Wilgotne i bardzo kremowe ciacho posmakuje każdemu

W rondelku rozpuszczamy masło, dolewamy wodę, a następnie dorzucamy posiekaną czekoladę. Mieszamy na małym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji, a później odstawiamy do przestudzenia. Blachę o wymiarach 26 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i nagrzewamy piekarnik góra-dół do 170 stopni. Do metalowej miski wbijamy jajka, dosypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie powolnym strumieniem miksując na najniższych obrotach, dolewamy ostudzoną masę czekoladową. Miksujemy chwilę do połączenia składników. Dodajemy do tego przesiane składniki suche i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50 minut lub suchego patyczka.

W międzyczasie możemy przygotować krem. Do miski wrzucamy mascarpone oraz śmietankę i miksujemy. Gdy krem jest ubity na 3/4 dodajemy kakao oraz cukier puder i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, kroimy je na pół. Na biszkopt kładziemy połowę kremu, przykrywamy drugą częścią ciasta, nakładamy pozostały krem i gotowe. Całość możemy dodatkowo udekorować świeżymi owocami, tartą czekoladą lub innymi ulubionymi dodatkami.

Sprawdź: Ciasto ze śliwkami przepisu Ani Starmach. Pysznie puszyste, że aż palce lizać

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo