To prawdziwa bomba witaminy C. Na przeziębienie jest lepsza niż cytryna

Mówi się, że to “polska cytryna” i nic dziwnego. Zawiera mnóstwo witaminy C i doskonale wspiera odporność w okresie jesienno-zimowym. Jak zrobić sok z pigwy? Przepis jest banalnie prosty.

Owoce pigwy przypominają wyglądem gruszkę. Nie spożywa się ich raczej na surowo, ale są za to świetną bazą do przetworów i soków. Tych warto mieć zaś kilka butelek w zapasie szczególnie jesienią i zimą. Wszystko dzięki licznym właściwościom. Jakim? Podpowiadamy.

Sprawdź: Niedojrzały pigwowiec – co z nim zrobić? Warto wypróbować ten domowy sposób na dojrzewanie owoców

Na co jest dobra pigwa? Ten niedoceniany w Polsce owoc to prawdziwa perełka

Pigwa słynie przede wszystkim ze swoich właściwości wspierających odporność. Jest bogatym źródłem witaminy C, jednak to niejedyne jej zalety. Poza tym znajdziemy w niej również witaminę A, a więc jednocześnie wzmocnimy włosy, poprawimy stan skóry i paznokci. Nie można pominąć też witamin z grupy B, zwłaszcza B2 i B6, które wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i zmniejszą podatność na infekcje. Spożywanie pigwy zaleca się również osobom z anemią oraz problemami żołądkowo-jelitowymi. Uważać na nadmierne spożycie muszą uważać zaś cukrzycy.

Sprawdź: Rodzice zaskoczeni! To są najlepsze nalewki mające właściwości lecznicze

Syrop z pigwy na zimę. Przepis to jedynie 2 składniki. Sok robi się błyskawicznie

Przygotowanie syropu z pigwy jest jednym z najprostszych, a z przepisem poradzi sobie każdy. Jedne czego potrzebujemy to owoce pigwy i cukier. Należy przy tym się trzymać zasady 1:1, a więc na 1 kg owoców używamy 1 kg cukru. Pigwę obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Później kroimy w drobną kostkę. Do wysokiego, dużego słoika wrzucamy warstwę owoców i zasypujemy cukrem. Robimy tak kilka warstw naprzemiennie, z czego na górze powinna zostać warstwa cukru. Słoik zakręcamy i na 4 dni odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce. W międzyczasie kilka razy dobrze potrząsamy zawartością, aby lepiej wymieszały się składniki. Po tym czasie syrop odcedzamy za pomocą gazy do butelki i gotowe. Jeśli nie chcemy zużyć go od razu, to warto sok zapasteryzować.

Sprawdź: Poświęć 15 minut a słoiki będą czyste i bez zapachu. Zapomnij o uporczywym czyszczeniu

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo