Najlepsze nalewki tworzone są na bazie alkoholu z dodatkiem owoców, kwiatów, ziół lub korzeni. Nalewki są nie tylko smaczne, ale mają dobry wpływ na organizm i słyną ze swoich właściwości zdrowotnych. Nalewki mogą być na trawienie, przeziębienie lub rozgrzewające. Nalewki są idealne na porę jesienno-zimową na infekcje i przeziębienia. Smakosze uważają, że dobra i sprawdzona receptura oraz długie leżakowanie to klucz do sukcesu dobrej nalewki!
Najlepsze nalewki lecznicze
Jesień to idealna pora na zbiory i na zrobienie leczniczych nalewek. Najlepsza nalewka to taka, która obok walorów smakowych będzie również posiadała właściwości zdrowotne. Pierwsze nalewki lecznicze były znane od wieków. Nalewki ziołowe słyną ze swoich leczniczych właściwości i na jesienną porę będą idealne. Domowe nalewki ziołowe są w stanie rozgrzać i pozbyć się przeziębienia bądź infekcji.
Nalewka z żurawiny i gruszki polecana jest dla osób mających problemy z zapaleniem pęcherza i układu moczowego. Natomiast, nalewka z winogron świetnie sprawdzi się na serce. W celu wzmocnienia naszego systemu odpornościowego polecamy nalewki z pigwy, wiśni lub malin. Jeśli borykasz się z zaparciami, sięgnij po nalewkę zrobioną ze śliwek lub orzechów. Na przeziębienie pożądane są nalewki ze spirytusu z czarnej porzeczki, aronii lub wiśni.
Zobacz też: Gorzka sałata – Dlaczego sałata jest gorzka?
Nalewka z pędów sosny – właściwości lecznicze
Najlepsze nalewki są z pędów młodej sosny, która ma wiele zastosowań i właściwości. Młode pędy sosny zawierają dobroczynne substancje, takie jak garbniki, sole mineralne, olejki eteryczne czy flawonoidy. Nalewka sosnowa ma wiele zdrowotnych działań, które pomogą w przypadku chorego pęcherza i układu moczowego, ponieważ posiada właściwości antyseptyczne oraz moczopędne. Dodatkowo sprawdzi się również przy schorzeniach układu oddechowego, przy bolącym gardle oraz przy duszącym i nieprzyjemnym kaszlu, jak i na zapalenie oskrzeli czy na problemy z jamą ustną. Przygotowanie nalewki jest czasochłonne i wymaga od nas dużej dawki cierpliwości, niemniej jednak warto.
Sprawdź: Na co szkodzi chrzan?
Nalewka z kwiatów czarnego bzu – właściwości
Nalewki owocowe należą do najsmaczniejszych. Nalewka z czarnego bzu to prosty i smaczny sposób na zdrowie. Działanie zdrowotne tej rośliny jest znane od bardzo dawna i jest stosowane w celach leczniczych. Czarny bez nazywany bzem lekarskim lub aptecznym rośnie w miejscach wilgotnych, w lasach, w parkach i nad rzekami. Do nalewki wykorzystujemy owoce.
Nalewka z czarnego bzu jest odpowiednia w sezonie grypowym i w leczeniu przeziębień oraz infekcji, ponieważ posiada właściwości napotne. Działa przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Łagodzi wszelkie bóle oraz działa przeczyszczająco. Czarny bez zawiera pektyny, garbniki oraz sole mineralne i kwasy owocowe, dzięki ich zawartości owoce chronią nasz układ krwionośny, tzn. czyszczą krew. Ta nalewka jest również zalecana jako lek odtruwający i pomagający usunąć szkodliwe produkty przemiany materii, a także wszelkie toksyny. Ponadto, działa przeciwbólowo i wspomaga organizm w walce z chorobami reumatycznymi oraz skórnymi.
Zobacz też: Piwo po terminie ważności – Czy przeterminowane piwo szkodzi?
Nalewka z aronii – właściwości i przepis babci
Najlepsza nalewka z aronii jest najczęściej wybierana przez smakoszy ze względu na jej intensywny smak. Oprócz nalewki z aronii możemy również zrobić smaczne przetwory. Aronia swoim wyglądem przypomina trochę jarzębinę, tylko kolorem się różni. Smak aronii należy do cierpkich, a nalewka zrobiona z tego owocu zyskuję nietypowy smak.
Nalewka z aronii jest doskonała dla osób zmagających się z wysokim ciśnieniem. Aronia jest w stanie obniżyć ciśnienie krwi, jak również dba o ściany naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu. Zapobiega takiej chorobie jak miażdżyca. Składniki, które znajdują się w tych owocach, wspomagają również nasze oczy. Zapobiegają jaskrze i zaćmie. Poprawiają również ostrość widzenia. Dzięki witaminom zawartym w owocach aronia posiada liczne właściwości. Bioflawonoidy odpowiadają za kolor owocu, ale również za właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Nasza skóra będzie utrzymywała się w dobrej kondycji. Aronia zapobiega wszelkim stanom zapalnym w naszym organizmie.
Przepis na nalewkę z aronii:
- owoce starannie umyć, wysypać na papierowy ręcznik i osuszyć, starannie usunąć ogonki wraz z szypułkami;
- dodać cukier, laskę wanilii, imbir i zalać alkoholem;
- odstawić w ciepłe miejsce na 3 lub 4 tygodnie;
- następnie przecedzić, po tygodniu przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić w chłodne miejsce na pół roku.
Sprawdź: Jak zrobić sok z aronii żeby nie był cierpki? Poznaj sprawdzony sposób
Nalewka z orzecha włoskiego – właściwości
Ciekawa nalewka to nalewka z orzecha włoskiego. Nikt nie pomyślałby, że orzech włoski ma właściwości lecznicze. Otóż tak. Według współczesnej medycyny nalewka z orzecha włoskiego ma liczne właściwości. Jest świetna na bakterie takie jak paciorkowce, gronkowce, bakterie duru brzusznego czerwonki i innych z racji posiadanych właściwości bakteriobójczych. Co więcej, orzechy mają działanie ściągające na błony śluzowe. Działają grzybobójczo, przeciwzapalnie, odtruwająco i poprawiają trawienie. Ponadto, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi. Orzech włoski ma wiele zbawiennych właściwości na nasz organizm. Z pewnością warto mieć kilka butelek schowanych w szafie.
Zobacz również: Mielenie maku – Jak zmielić mak?
Nalewka z pigwy – właściwości i sprawdzony przepis babci
Najsmaczniejsze nalewki to te zrobione w domu i ze sprawdzonych składników. Są sprawdzonym sposobem na relaks po długim dniu, jak i sprawdzonym lekiem na wiele powszechnych schorzeń i dolegliwości. Owoce pigwy to źródło witamin. A witamin często brakuje nam w codziennej diecie i często cierpimy na ich niedobór. Ponadto, w połączeniu z alkoholem zyskują dodatkowe działanie. Pigwa znana jest ze swojego dobroczynnego działania na układ odpornościowy. Systematyczne jej spożywanie pomaga w walce z infekcjami w sezonie jesienno-zimowym. A w trakcie przeziębienia wykazuje właściwości przeciwgorączkowe. Wzmacnia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i usprawnia krążenie krwi. Nalewka pigwowa jest w stanie zwalczyć uciążliwe dolegliwości związane z przesileniem wiosennym. Jest doskonała na uczucie zmęczenia, znużenia, także na problemy z bezsennością.
Najlepsze nalewki z pigwy – przepis babci:
- Dojrzałe i umyte owoce razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach;
- Włożyć do słoja, zasypać cukrem i przykryć pergaminem, wtedy pigwa puści sok;
- Po tygodniu do słoja wlać spirytus, zamknąć i przez miesiąc macerować owoce;
- Następnie odcedzić nalewkę przez gazę i odcisnąć masę z owoców;
- Nalewkę wymieszać z wódką i odstawić na co najmniej 2 miesiące.
Zobacz też: Przeterminowana mąka – Czy mąka może się przeterminować?
Nalewka z jarzębiny – właściwości
Jarzębina to spora dawka witamin. Zawiera witaminę C oraz witaminy A, E, K, P. Owoce są składnikiem nalewek ziołowych dobrych na dolegliwości związane z pęcherzem i nerkami oraz w przypadku kamicy nerkowej, ponieważ wykazuje działanie moczopędne. Stosuje się ją również w zaburzeniach z jelitami, biegunkach i wzdęciach. Ponadto, wspomaga leczenie miażdżycy i problemów z nadciśnieniem tętniczym. Nalewka z jarzębiny jest doskonała na układ trawienny. Wpływa na funkcjonowanie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Jarzębina to również roślina bogata we właściwości antyoksydacyjne. Zwalcza wolne rodniki w organizmie. Należy pamiętać, że świeże owoce jarzębiny nie nadają się do spożycia, gdyż mogą powodować wymioty, mdłości oraz biegunkę.
Sprawdź: Jak zagęścić rzadki dżem? Sprawdź czym zagęścić dżem
Nalewka z czerwonej porzeczki – właściwości lecznicze i przepis babci
Nalewka z czarnej porzeczki należy do jednej z najsmaczniejszych. Jej owoce zawierają duże ilości kwasów oraz cukrów organicznych i są bogate w witaminy A, C, E oraz w żelazo i potas. Ze względu na dużą liczbę przeciwutleniaczy są w stanie poradzić sobie z komórkami nowotworowymi. Ponadto, czerwona porzeczka przeczyszcza i wzmacnia nasz organizm. Nalewka wzmaga apetyt, przeciwdziała nudnościom i dobrze działa na perystaltykę jelit. Polecana jest osobom zapracowanym i wyczerpanym, narzekającym na brak energii. Wzmacnia nasz system immunologiczny i krwionośny. Pomaga przy niestrawności, obniża gorączkę i jest dobra na kaszel.
Najlepsze nalewki z czerwonej porzeczki – przepis babci:
- owoce należy obrać i umyć;
- wsypać do słoja i zasypać naprzemiennie cukrem, następnie słój zamknąć;
- syrop, który powstał zlać i wstawić do lodówki;
- po tym czasie syrop wymieszać z alkoholem i odstawić do lodówki;
- odfiltrowaną nalewkę przelać do butelki i odstawić na 3 miesiące.
Zobacz też: Zepsuty miód – Czy miód może się zepsuć?
Nalewka z dzikiej róży – na co pomaga?
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie ma wiele właściwości leczniczych. Owoce dzikiej róży to skarbnica witaminy C. Witamina C jest niezawodna w przeziębieniu i innych infekcjach wirusowych, a także w anemii i szkorbucie.
Wspomaga układ odpornościowy i wymiata wolne rodniki z organizmu. Substancje zawarte w owocach korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz wzmagają produkcję kolagenu. Kolagen jest to związek, który wzmacnia nasze paznokcie, kości, zęby oraz skórę. Owoce dzikiej róży są bogate w przeciwutleniacze i zawierają flawonoidy. Dzięki obecności polifenoli wykazują działanie antynowotworowe i sprawdzają się we wspomaganiu układu krążenia. Polifenole pomagają również obniżyć poziom złego cholesterolu i zmniejszają rozwój miażdżycy. Nalewka z róży pomarszczonej to skarbnica dobroczynnych składników takich jak witaminy E, C, i A, garbników, kwasów organicznych, cukrów, karotenoidów, pektyn.
Najlepsze nalewki z dzikiej róży – przepis:
- owoce dzikiej róży powinny być dojrzałe. Trzeba włożyć je do zamrażarki, a potem umyć i osuszyć. Potem każdy z nich poprzekłuwać igłą w kilku miejscach;
- następnie owoce wrzucić do słoja, dodać goździki, miętę i rumianek. Zalać spirytusem. Pozostawić nalewkę przez miesiąc w słonecznym miejscu, tak aby puściła sok i aromat;
- po tym czasie miód wymieszać z ciepłą wodą i poczekać do ostudzenia. Odcedzić alkohol od owoców i dwa płyny połączyć i zlać do butelek.
Sprawdź: Czy można jeść surowe [buraki, pieczarki, cukinie, nasiona czarnuszki i inne]?
Nalewka z kasztana – na co pomaga?
Kasztany najczęściej kojarzą się z jesienią. Mało kto wie, że nalewka zrobiona z kasztanów ma właściwości lecznicze. Nalewka wykazuje silne działanie substancji, które wpływają pozytywnie na nasze naczynia krwionośne, zwalcza, jak i zapobiega cellulitowi.
Nalewka kasztanowa doskonale działa na układ krwionośny, zapobiega zakrzepicy żył i wzmacnia naczynia, poprawiając ich krążenie. Jest niezawodnym lekiem na żylaki również stosowanym w przypadku hemoroidów. Jeśli zmagasz się z mrowieniem lub skurczami mięśni – to nalewka z kasztanów będzie świetnym wyborem. Co więcej, nalewka ma właściwości przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Jest skuteczna w leczeniu problemów z żołądkiem. Działa zbawiennie na trawienie i wspomaga pracę jelit. Spożywana regularnie, ale w małych ilościach może pomóc w wielu schorzeniach.
Zobacz też: Przeterminowane drożdże – Jak rozpoznać zepsute drożdże?
Nalewka z bursztynu – na co pomaga?
Nalewkę z bursztynu wytwarza się poprzez zalanie drobinek bursztynu alkoholem najlepiej spirytusem. Nalewka z bursztynu działa na serce i zwalcza bezsenność. Wtarta w mięśnie przeciwdziała bólom reumatycznym. Świetnie sprawdzi się również na choroby układu nerwowego.
Bursztyn działa antybakteryjnie, ale nie niszczy pożytecznych i dobrych bakterii. Bursztyn radzi sobie również z gronkowcem, który jest lekooporny na antybiotyki i zwalcza niektóre drobnoustroje. Z jakich owoców można zrobić nalewkę? Z każdych. Zarówno tych rosnących we własnym ogrodzie, jak i tych rosnących dziko. Najlepsze nalewki to te zrobione z owoców, ziół czy kwiatów. Dodatkowo najlepsze nalewki cechują się sprawdzonymi przepisami, jak i długim okresem leżakowania.
Sprawdź: Przelicznik mg na ml. 50 mg – ile to ml syropu?
Rodzice pytają o najlepsze nalewki:
Każdy owoc nadaje się do zrobienia nalewki. Nalewka z głogu, aronii czy jarzębiny to świetny pomysł. Nalewki można robić z owoców zebranych we własnym ogrodzie, jak i tych rosnących dziko. Popularne są nalewki z malin, czereśni, wiśni.
Nalewkę możemy zrobić z owoców, kwiatów lub ziół. Wszystkie będą pyszne. Najlepsze nalewki zrobione są z owoców. Tu sprawdzi się aronia, czarna porzeczka lub dzika róża oraz winogrona, żurawina i gruszki.