Rodzice zaskoczeni! To są najlepsze nalewki mające właściwości lecznicze

Najlepsze nalewki tworzone są na bazie alkoholu z dodatkiem owoców, kwiatów, ziół lub korzeni. Nalewki są nie tylko smaczne, ale mają dobry wpływ na organizm i słyną ze swoich właściwości zdrowotnych. Nalewki mogą być na trawienie, przeziębienie lub rozgrzewające. Nalewki są idealne na porę jesienno-zimową na infekcje i przeziębienia. Smakosze uważają, że dobra i sprawdzona receptura oraz długie leżakowanie to klucz do sukcesu dobrej nalewki!

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Nalewki spożywane regularnie, ale w małych ilościach wykazują działanie lecznicze.
  • Surowych owoców jarzębiny czy dzikiej róży nie powinno się spożywać, ponieważ mogą grozić zatruciem.
  • Dobra nalewka powinna długo leżakować.

Najlepsze nalewki lecznicze

Jesień to idealna pora na zbiory i na zrobienie leczniczych nalewek. Najlepsza nalewka to taka, która obok walorów smakowych będzie również posiadała właściwości zdrowotne. Pierwsze nalewki lecznicze były znane od wieków. Nalewki ziołowe słyną ze swoich leczniczych właściwości i na jesienną porę będą idealne. Domowe nalewki ziołowe są w stanie rozgrzać i pozbyć się przeziębienia bądź infekcji.

Nalewka z żurawiny i gruszki polecana jest dla osób mających problemy z zapaleniem pęcherza i układu moczowego. Natomiast, nalewka z winogron świetnie sprawdzi się na serce. W celu wzmocnienia naszego systemu odpornościowego polecamy nalewki z pigwy, wiśni lub malin. Jeśli borykasz się z zaparciami, sięgnij po nalewkę zrobioną ze śliwek lub orzechów. Na przeziębienie pożądane są nalewki ze spirytusu z czarnej porzeczki, aronii lub wiśni.

Zobacz też: Gorzka sałata – Dlaczego sałata jest gorzka?

Nalewka z pędów sosny – właściwości lecznicze

Najlepsze nalewki są z pędów młodej sosny, która ma wiele zastosowań i właściwości. Młode pędy sosny zawierają dobroczynne substancje, takie jak garbniki, sole mineralne, olejki eteryczne czy flawonoidy. Nalewka sosnowa ma wiele zdrowotnych działań, które pomogą w przypadku chorego pęcherza i układu moczowego, ponieważ posiada właściwości antyseptyczne oraz moczopędne. Dodatkowo sprawdzi się również przy schorzeniach układu oddechowego, przy bolącym gardle oraz przy duszącym i nieprzyjemnym kaszlu, jak i na zapalenie oskrzeli czy na problemy z jamą ustną. Przygotowanie nalewki jest czasochłonne i wymaga od nas dużej dawki cierpliwości, niemniej jednak warto.

Sprawdź: Na co szkodzi chrzan?

Nalewka z kwiatów czarnego bzu – właściwości

Nalewki owocowe należą do najsmaczniejszych. Nalewka z czarnego bzu to prosty i smaczny sposób na zdrowie. Działanie zdrowotne tej rośliny jest znane od bardzo dawna i jest stosowane w celach leczniczych. Czarny bez nazywany bzem lekarskim lub aptecznym rośnie w miejscach wilgotnych, w lasach, w parkach i nad rzekami. Do nalewki wykorzystujemy owoce.

Nalewka z czarnego bzu jest odpowiednia w sezonie grypowym i w leczeniu przeziębień oraz infekcji, ponieważ posiada właściwości napotne. Działa przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Łagodzi wszelkie bóle oraz działa przeczyszczająco. Czarny bez zawiera pektyny, garbniki oraz sole mineralne i kwasy owocowe, dzięki ich zawartości owoce chronią nasz układ krwionośny, tzn. czyszczą krew. Ta nalewka jest również zalecana jako lek odtruwający i pomagający usunąć szkodliwe produkty przemiany materii, a także wszelkie toksyny. Ponadto, działa przeciwbólowo i wspomaga organizm w walce z chorobami reumatycznymi oraz skórnymi. 

Zobacz też: Piwo po terminie ważności – Czy przeterminowane piwo szkodzi?

Nalewka z aronii – właściwości i przepis babci

Najlepsza nalewka z aronii jest najczęściej wybierana przez smakoszy ze względu na jej intensywny smak. Oprócz nalewki z aronii możemy również zrobić smaczne przetwory. Aronia swoim wyglądem przypomina trochę jarzębinę, tylko kolorem się różni. Smak aronii należy do cierpkich, a nalewka zrobiona z tego owocu zyskuję nietypowy smak.

Nalewka z aronii jest doskonała dla osób zmagających się z wysokim ciśnieniem. Aronia jest w stanie obniżyć ciśnienie krwi, jak również dba o ściany naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu. Zapobiega takiej chorobie jak miażdżyca. Składniki, które znajdują się w tych owocach, wspomagają również nasze oczy. Zapobiegają jaskrze i zaćmie. Poprawiają również ostrość widzenia. Dzięki witaminom zawartym w owocach aronia posiada liczne właściwości. Bioflawonoidy odpowiadają za kolor owocu, ale również za właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Nasza skóra będzie utrzymywała się w dobrej kondycji. Aronia zapobiega wszelkim stanom zapalnym w naszym organizmie.

Przepis na nalewkę z aronii:

  • owoce starannie umyć, wysypać na papierowy ręcznik i osuszyć, starannie usunąć ogonki wraz z szypułkami;
  • dodać cukier, laskę wanilii, imbir i zalać alkoholem;
  • odstawić w ciepłe miejsce na 3 lub 4 tygodnie;
  • następnie przecedzić, po tygodniu przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić w chłodne miejsce na pół roku.

Sprawdź: Jak zrobić sok z aronii żeby nie był cierpki? Poznaj sprawdzony sposób

Nalewka z orzecha włoskiego – właściwości

Ciekawa nalewka to nalewka z orzecha włoskiego. Nikt nie pomyślałby, że orzech włoski ma właściwości lecznicze. Otóż tak. Według współczesnej medycyny nalewka z orzecha włoskiego ma liczne właściwości. Jest świetna na bakterie takie jak paciorkowce, gronkowce, bakterie duru brzusznego czerwonki i innych z racji posiadanych właściwości bakteriobójczych. Co więcej, orzechy mają działanie ściągające na błony śluzowe. Działają grzybobójczo, przeciwzapalnie, odtruwająco i poprawiają trawienie. Ponadto, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi. Orzech włoski ma wiele zbawiennych właściwości na nasz organizm. Z pewnością warto mieć kilka butelek schowanych w szafie.

Zobacz również: Mielenie maku – Jak zmielić mak?

Nalewka z pigwy – właściwości i sprawdzony przepis babci

Najsmaczniejsze nalewki to te zrobione w domu i ze sprawdzonych składników. Są sprawdzonym sposobem na relaks po długim dniu, jak i sprawdzonym lekiem na wiele powszechnych schorzeń i dolegliwości. Owoce pigwy to źródło witamin. A witamin często brakuje nam w codziennej diecie i często cierpimy na ich niedobór. Ponadto, w połączeniu z alkoholem zyskują dodatkowe działanie. Pigwa znana jest ze swojego dobroczynnego działania na układ odpornościowy. Systematyczne jej spożywanie pomaga w walce z infekcjami w sezonie jesienno-zimowym. A w trakcie przeziębienia wykazuje właściwości przeciwgorączkowe. Wzmacnia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i usprawnia krążenie krwi. Nalewka pigwowa jest w stanie zwalczyć uciążliwe dolegliwości związane z przesileniem wiosennym. Jest doskonała na uczucie zmęczenia, znużenia, także na problemy z bezsennością. 

Najlepsze nalewki z pigwy – przepis babci:

  • Dojrzałe i umyte owoce razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach;
  • Włożyć do słoja, zasypać cukrem i przykryć pergaminem, wtedy pigwa puści sok;
  • Po tygodniu do słoja wlać spirytus, zamknąć i przez miesiąc macerować owoce;
  • Następnie odcedzić nalewkę przez gazę i odcisnąć masę z owoców;
  • Nalewkę wymieszać z wódką i odstawić na co najmniej 2 miesiące.

Zobacz też: Przeterminowana mąka – Czy mąka może się przeterminować?

Nalewka z jarzębiny – właściwości

Jarzębina to spora dawka witamin. Zawiera witaminę C oraz witaminy A, E, K, P. Owoce są składnikiem nalewek ziołowych dobrych na dolegliwości związane z pęcherzem i nerkami oraz w przypadku kamicy nerkowej, ponieważ wykazuje działanie moczopędne. Stosuje się ją również w zaburzeniach z jelitami, biegunkach i wzdęciach. Ponadto, wspomaga leczenie miażdżycy i problemów z nadciśnieniem tętniczym. Nalewka z jarzębiny jest doskonała na układ trawienny. Wpływa na funkcjonowanie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Jarzębina to również roślina bogata we właściwości antyoksydacyjne. Zwalcza wolne rodniki w organizmie. Należy pamiętać, że świeże owoce jarzębiny nie nadają się do spożycia, gdyż mogą powodować wymioty, mdłości oraz biegunkę. 

Sprawdź: Jak zagęścić rzadki dżem? Sprawdź czym zagęścić dżem 

Nalewka z czerwonej porzeczki – właściwości lecznicze i przepis babci

Nalewka z czarnej porzeczki należy do jednej z najsmaczniejszych. Jej owoce zawierają duże ilości kwasów oraz cukrów organicznych i są bogate w witaminy A, C, E oraz w żelazo i potas. Ze względu na dużą liczbę przeciwutleniaczy są w stanie poradzić sobie z komórkami nowotworowymi. Ponadto, czerwona porzeczka przeczyszcza i wzmacnia nasz organizm. Nalewka wzmaga apetyt, przeciwdziała nudnościom i dobrze działa na perystaltykę jelit. Polecana jest osobom zapracowanym i wyczerpanym, narzekającym na brak energii. Wzmacnia nasz system immunologiczny i krwionośny. Pomaga przy niestrawności, obniża gorączkę i jest dobra na kaszel. 

Najlepsze nalewki z czerwonej porzeczki – przepis babci:

  • owoce należy obrać i umyć;
  • wsypać do słoja i zasypać naprzemiennie cukrem, następnie słój zamknąć;
  • syrop, który powstał zlać i wstawić do lodówki;
  • po tym czasie syrop wymieszać z alkoholem i odstawić do lodówki;
  • odfiltrowaną nalewkę przelać do butelki i odstawić na 3 miesiące.

Zobacz też: Zepsuty miód – Czy miód może się zepsuć?

Nalewka z dzikiej róży – na co pomaga?

Nalewka z dzikiej róży na spirytusie ma wiele właściwości leczniczych. Owoce dzikiej róży to skarbnica witaminy C. Witamina C jest niezawodna w przeziębieniu i innych infekcjach wirusowych, a także w anemii i szkorbucie.

Wspomaga układ odpornościowy i wymiata wolne rodniki z organizmu. Substancje zawarte w owocach korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz wzmagają produkcję kolagenu. Kolagen jest to związek, który wzmacnia nasze paznokcie, kości, zęby oraz skórę. Owoce dzikiej róży są bogate w przeciwutleniacze i zawierają flawonoidy. Dzięki obecności polifenoli wykazują działanie antynowotworowe i sprawdzają się we wspomaganiu układu krążenia. Polifenole pomagają również obniżyć poziom złego cholesterolu i zmniejszają rozwój miażdżycy. Nalewka z róży pomarszczonej to skarbnica dobroczynnych składników takich jak witaminy E, C, i A, garbników, kwasów organicznych, cukrów, karotenoidów, pektyn. 

Najlepsze nalewki z dzikiej róży – przepis:

  • owoce dzikiej róży powinny być dojrzałe. Trzeba włożyć je do zamrażarki, a potem umyć i osuszyć. Potem każdy z nich poprzekłuwać igłą w kilku miejscach;
  • następnie owoce wrzucić do słoja, dodać goździki, miętę i rumianek. Zalać spirytusem. Pozostawić nalewkę przez miesiąc w słonecznym miejscu, tak aby puściła sok i aromat;
  • po tym czasie miód wymieszać z ciepłą wodą i poczekać do ostudzenia. Odcedzić alkohol od owoców i dwa płyny połączyć i zlać do butelek.

Sprawdź: Czy można jeść surowe [buraki, pieczarki, cukinie, nasiona czarnuszki i inne]?

Nalewka z kasztana – na co pomaga?

Kasztany najczęściej kojarzą się z jesienią. Mało kto wie, że nalewka zrobiona z kasztanów ma właściwości lecznicze. Nalewka wykazuje silne działanie substancji, które wpływają pozytywnie na nasze naczynia krwionośne, zwalcza, jak i zapobiega cellulitowi.

Nalewka kasztanowa doskonale działa na układ krwionośny, zapobiega zakrzepicy żył i wzmacnia naczynia, poprawiając ich krążenie. Jest niezawodnym lekiem na żylaki również stosowanym w przypadku hemoroidów. Jeśli zmagasz się z mrowieniem lub skurczami mięśni – to nalewka z kasztanów będzie świetnym wyborem. Co więcej, nalewka ma właściwości przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Jest skuteczna w leczeniu problemów z żołądkiem. Działa zbawiennie na trawienie i wspomaga pracę jelit. Spożywana regularnie, ale w małych ilościach może pomóc w wielu schorzeniach.

Zobacz też: Przeterminowane drożdże – Jak rozpoznać zepsute drożdże?

Nalewka z bursztynu – na co pomaga?

Nalewkę z bursztynu wytwarza się poprzez zalanie drobinek bursztynu alkoholem najlepiej spirytusem. Nalewka z bursztynu działa na serce i zwalcza bezsenność. Wtarta w mięśnie przeciwdziała bólom reumatycznym. Świetnie sprawdzi się również na choroby układu nerwowego.

Bursztyn działa antybakteryjnie, ale nie niszczy pożytecznych i dobrych bakterii. Bursztyn radzi sobie również z gronkowcem, który jest lekooporny na antybiotyki i zwalcza niektóre drobnoustroje. Z jakich owoców można zrobić nalewkę? Z każdych. Zarówno tych rosnących we własnym ogrodzie, jak i tych rosnących dziko. Najlepsze nalewki to te zrobione z owoców, ziół czy kwiatów. Dodatkowo najlepsze nalewki cechują się sprawdzonymi przepisami, jak i długim okresem leżakowania.

Sprawdź: Przelicznik mg na ml. 50 mg – ile to ml syropu?

Rodzice pytają o najlepsze nalewki:

Jakie owoce na nalewki?

Każdy owoc nadaje się do zrobienia nalewki. Nalewka z głogu, aronii czy jarzębiny to świetny pomysł. Nalewki można robić z owoców zebranych we własnym ogrodzie, jak i tych rosnących dziko. Popularne są nalewki z malin, czereśni, wiśni. 

Z czego najlepsza nalewka?

Nalewkę możemy zrobić z owoców, kwiatów lub ziół. Wszystkie będą pyszne. Najlepsze nalewki zrobione są z owoców. Tu sprawdzi się aronia, czarna porzeczka lub dzika róża oraz winogrona, żurawina i gruszki.

Dodaj komentarz

Mama, Zdrowie rodziców

Hemoroidy po porodzie

Hemoroidy to jedna z tych rzeczy, których wystąpienia po porodzie obawiają się przyszłe mamy. Obok strachu o rozstępy, wiotką skórę na brzuchu czy nietrzymanie moczu, należą do grupy przypadłości, których kobiety boją...

Czytaj dalej →
Zdrowie dziecka, Zdrowie rodziców

Awitaminoza. Jak poznasz, że brakuje Ci witamin?

Awitaminoza to niedobór lub brak poszczególnych witamin w organizmie. Objawia się na wiele sposobów: wypadające włosy, wypryski na skórze, łamliwe paznokcie i wiele innych. Poznaj dokładne przyczyny awitaminozy oraz jej...

Czytaj dalej →
Zdrowie rodziców, Zdrowie dziecka, Choroby niemowląt

Wysypka bostońska u dzieci

Wysypka bostońska to choroba wywołana wirusem Coxackie A oraz B, a także wirusem ECHO. Uznawana jest za typową chorobę wieku dziecięcego, ale dotyka także osoby dorosłe. Bardzo często wysypka bostońska mylona...

Czytaj dalej →
Zdrowie rodziców

Sperma: czy wpływa na kobietę?

Sperma często kojarzona jest jedynie z samymi plemnikami. Tymczasem stanowią one zaledwie 1% wydzieliny. Męskie nasienie i jego skład od lat są przedmiotem badań naukowców. Dzisiaj wiadomo, że znajduje się...

Czytaj dalej →
Zdrowie rodziców, Zdrowie dziecka, Choroby niemowląt

Zapalenie migdałków

Zapalenie migdałków, znane również jako angina, swoje żniwo zbiera głównie w sezonie jesienno-zimowym, ale zdarza się, że atakuje również latem, pośród największych upałów. Zapalenie migdałków: czym są migdałki? Wyjaśnijmy najpierw co...

Czytaj dalej →
Zdrowie dziecka, Zdrowie rodziców

Alergia krzyżowa [TABELA]

Alergia krzyżowa występuje wówczas, gdy jesteśmy uczuleni na jeden alergen, a reakcja alergiczna pojawia się po kontakcie z innym alergenem. Wynika to z podobieństwa, które występuje w budowie chemicznej alergenów,...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Zdrowie rodziców

Na co szkodzi chrzan?

Na co szkodzi chrzan? Czy w ogóle są jakieś przeciwwskazania do jego spożywania? Chrzan to gatunek rośliny należący do rodziny kapustowatych. Chrzan pospolity jest w Polsce rośliną pospolitą, często wykorzystywaną...

Czytaj dalej →
Przebieg ciąży

Kiedy czuć ruchy dziecka?

Wszystkie przyszłe mamy z niecierpliwością wyczekują pierwszych ruchów dziecka w swoim łonie, zwłaszcza pierworódki, dla których wszystkie ciążowe sprawy są zupełną nowością. Od chwili, gdy wyczujesz po raz pierwszy, że...

Czytaj dalej →
Boże Narodzenie, Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka

Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka to marzenie każdej gospodyni domowej. Każdy z nas uwielbia krokiety, królują na stołach podczas wigilijnej wieczerzy. Wydają się proste do zrobienia, ale nie...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Targi ślubne

Targi ślubne to miejsce, gdzie znajdziesz wielu wystawców z różnych branż związanych z organizacją wesela. Wizyta na targach ślubnych pozwoli Ci się lepiej zorientować w ofercie firm oraz w modzie...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general