Rodzice zaskoczeni! To są najlepsze nalewki mające właściwości lecznicze

Najlepsze nalewki tworzone są na bazie alkoholu z dodatkiem owoców, kwiatów, ziół lub korzeni. Nalewki są nie tylko smaczne, ale mają dobry wpływ na organizm i słyną ze swoich właściwości zdrowotnych. Nalewki mogą być na trawienie, przeziębienie lub rozgrzewające. Nalewki są idealne na porę jesienno-zimową na infekcje i przeziębienia. Smakosze uważają, że dobra i sprawdzona receptura oraz długie leżakowanie to klucz do sukcesu dobrej nalewki!

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Nalewki spożywane regularnie, ale w małych ilościach wykazują działanie lecznicze.
  • Surowych owoców jarzębiny czy dzikiej róży nie powinno się spożywać, ponieważ mogą grozić zatruciem.
  • Dobra nalewka powinna długo leżakować.

Najlepsze nalewki lecznicze

Jesień to idealna pora na zbiory i na zrobienie leczniczych nalewek. Najlepsza nalewka to taka, która obok walorów smakowych będzie również posiadała właściwości zdrowotne. Pierwsze nalewki lecznicze były znane od wieków. Nalewki ziołowe słyną ze swoich leczniczych właściwości i na jesienną porę będą idealne. Domowe nalewki ziołowe są w stanie rozgrzać i pozbyć się przeziębienia bądź infekcji.

Nalewka z żurawiny i gruszki polecana jest dla osób mających problemy z zapaleniem pęcherza i układu moczowego. Natomiast, nalewka z winogron świetnie sprawdzi się na serce. W celu wzmocnienia naszego systemu odpornościowego polecamy nalewki z pigwy, wiśni lub malin. Jeśli borykasz się z zaparciami, sięgnij po nalewkę zrobioną ze śliwek lub orzechów. Na przeziębienie pożądane są nalewki ze spirytusu z czarnej porzeczki, aronii lub wiśni.

Zobacz też: Gorzka sałata – Dlaczego sałata jest gorzka?

Nalewka z pędów sosny – właściwości lecznicze

Najlepsze nalewki są z pędów młodej sosny, która ma wiele zastosowań i właściwości. Młode pędy sosny zawierają dobroczynne substancje, takie jak garbniki, sole mineralne, olejki eteryczne czy flawonoidy. Nalewka sosnowa ma wiele zdrowotnych działań, które pomogą w przypadku chorego pęcherza i układu moczowego, ponieważ posiada właściwości antyseptyczne oraz moczopędne. Dodatkowo sprawdzi się również przy schorzeniach układu oddechowego, przy bolącym gardle oraz przy duszącym i nieprzyjemnym kaszlu, jak i na zapalenie oskrzeli czy na problemy z jamą ustną. Przygotowanie nalewki jest czasochłonne i wymaga od nas dużej dawki cierpliwości, niemniej jednak warto.

Sprawdź: Na co szkodzi chrzan?

Nalewka z kwiatów czarnego bzu – właściwości

Nalewki owocowe należą do najsmaczniejszych. Nalewka z czarnego bzu to prosty i smaczny sposób na zdrowie. Działanie zdrowotne tej rośliny jest znane od bardzo dawna i jest stosowane w celach leczniczych. Czarny bez nazywany bzem lekarskim lub aptecznym rośnie w miejscach wilgotnych, w lasach, w parkach i nad rzekami. Do nalewki wykorzystujemy owoce.

Nalewka z czarnego bzu jest odpowiednia w sezonie grypowym i w leczeniu przeziębień oraz infekcji, ponieważ posiada właściwości napotne. Działa przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Łagodzi wszelkie bóle oraz działa przeczyszczająco. Czarny bez zawiera pektyny, garbniki oraz sole mineralne i kwasy owocowe, dzięki ich zawartości owoce chronią nasz układ krwionośny, tzn. czyszczą krew. Ta nalewka jest również zalecana jako lek odtruwający i pomagający usunąć szkodliwe produkty przemiany materii, a także wszelkie toksyny. Ponadto, działa przeciwbólowo i wspomaga organizm w walce z chorobami reumatycznymi oraz skórnymi. 

Zobacz też: Piwo po terminie ważności – Czy przeterminowane piwo szkodzi?

Nalewka z aronii – właściwości i przepis babci

Najlepsza nalewka z aronii jest najczęściej wybierana przez smakoszy ze względu na jej intensywny smak. Oprócz nalewki z aronii możemy również zrobić smaczne przetwory. Aronia swoim wyglądem przypomina trochę jarzębinę, tylko kolorem się różni. Smak aronii należy do cierpkich, a nalewka zrobiona z tego owocu zyskuję nietypowy smak.

Nalewka z aronii jest doskonała dla osób zmagających się z wysokim ciśnieniem. Aronia jest w stanie obniżyć ciśnienie krwi, jak również dba o ściany naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu. Zapobiega takiej chorobie jak miażdżyca. Składniki, które znajdują się w tych owocach, wspomagają również nasze oczy. Zapobiegają jaskrze i zaćmie. Poprawiają również ostrość widzenia. Dzięki witaminom zawartym w owocach aronia posiada liczne właściwości. Bioflawonoidy odpowiadają za kolor owocu, ale również za właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Nasza skóra będzie utrzymywała się w dobrej kondycji. Aronia zapobiega wszelkim stanom zapalnym w naszym organizmie.

Przepis na nalewkę z aronii:

  • owoce starannie umyć, wysypać na papierowy ręcznik i osuszyć, starannie usunąć ogonki wraz z szypułkami;
  • dodać cukier, laskę wanilii, imbir i zalać alkoholem;
  • odstawić w ciepłe miejsce na 3 lub 4 tygodnie;
  • następnie przecedzić, po tygodniu przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić w chłodne miejsce na pół roku.

Sprawdź: Jak zrobić sok z aronii żeby nie był cierpki? Poznaj sprawdzony sposób

Nalewka z orzecha włoskiego – właściwości

Ciekawa nalewka to nalewka z orzecha włoskiego. Nikt nie pomyślałby, że orzech włoski ma właściwości lecznicze. Otóż tak. Według współczesnej medycyny nalewka z orzecha włoskiego ma liczne właściwości. Jest świetna na bakterie takie jak paciorkowce, gronkowce, bakterie duru brzusznego czerwonki i innych z racji posiadanych właściwości bakteriobójczych. Co więcej, orzechy mają działanie ściągające na błony śluzowe. Działają grzybobójczo, przeciwzapalnie, odtruwająco i poprawiają trawienie. Ponadto, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi. Orzech włoski ma wiele zbawiennych właściwości na nasz organizm. Z pewnością warto mieć kilka butelek schowanych w szafie.

Zobacz również: Mielenie maku – Jak zmielić mak?

Nalewka z pigwy – właściwości i sprawdzony przepis babci

Najsmaczniejsze nalewki to te zrobione w domu i ze sprawdzonych składników. Są sprawdzonym sposobem na relaks po długim dniu, jak i sprawdzonym lekiem na wiele powszechnych schorzeń i dolegliwości. Owoce pigwy to źródło witamin. A witamin często brakuje nam w codziennej diecie i często cierpimy na ich niedobór. Ponadto, w połączeniu z alkoholem zyskują dodatkowe działanie. Pigwa znana jest ze swojego dobroczynnego działania na układ odpornościowy. Systematyczne jej spożywanie pomaga w walce z infekcjami w sezonie jesienno-zimowym. A w trakcie przeziębienia wykazuje właściwości przeciwgorączkowe. Wzmacnia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i usprawnia krążenie krwi. Nalewka pigwowa jest w stanie zwalczyć uciążliwe dolegliwości związane z przesileniem wiosennym. Jest doskonała na uczucie zmęczenia, znużenia, także na problemy z bezsennością. 

Najlepsze nalewki z pigwy – przepis babci:

  • Dojrzałe i umyte owoce razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach;
  • Włożyć do słoja, zasypać cukrem i przykryć pergaminem, wtedy pigwa puści sok;
  • Po tygodniu do słoja wlać spirytus, zamknąć i przez miesiąc macerować owoce;
  • Następnie odcedzić nalewkę przez gazę i odcisnąć masę z owoców;
  • Nalewkę wymieszać z wódką i odstawić na co najmniej 2 miesiące.

Zobacz też: Przeterminowana mąka – Czy mąka może się przeterminować?

Nalewka z jarzębiny – właściwości

Jarzębina to spora dawka witamin. Zawiera witaminę C oraz witaminy A, E, K, P. Owoce są składnikiem nalewek ziołowych dobrych na dolegliwości związane z pęcherzem i nerkami oraz w przypadku kamicy nerkowej, ponieważ wykazuje działanie moczopędne. Stosuje się ją również w zaburzeniach z jelitami, biegunkach i wzdęciach. Ponadto, wspomaga leczenie miażdżycy i problemów z nadciśnieniem tętniczym. Nalewka z jarzębiny jest doskonała na układ trawienny. Wpływa na funkcjonowanie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Jarzębina to również roślina bogata we właściwości antyoksydacyjne. Zwalcza wolne rodniki w organizmie. Należy pamiętać, że świeże owoce jarzębiny nie nadają się do spożycia, gdyż mogą powodować wymioty, mdłości oraz biegunkę. 

Sprawdź: Jak zagęścić rzadki dżem? Sprawdź czym zagęścić dżem 

Nalewka z czerwonej porzeczki – właściwości lecznicze i przepis babci

Nalewka z czarnej porzeczki należy do jednej z najsmaczniejszych. Jej owoce zawierają duże ilości kwasów oraz cukrów organicznych i są bogate w witaminy A, C, E oraz w żelazo i potas. Ze względu na dużą liczbę przeciwutleniaczy są w stanie poradzić sobie z komórkami nowotworowymi. Ponadto, czerwona porzeczka przeczyszcza i wzmacnia nasz organizm. Nalewka wzmaga apetyt, przeciwdziała nudnościom i dobrze działa na perystaltykę jelit. Polecana jest osobom zapracowanym i wyczerpanym, narzekającym na brak energii. Wzmacnia nasz system immunologiczny i krwionośny. Pomaga przy niestrawności, obniża gorączkę i jest dobra na kaszel. 

Najlepsze nalewki z czerwonej porzeczki – przepis babci:

  • owoce należy obrać i umyć;
  • wsypać do słoja i zasypać naprzemiennie cukrem, następnie słój zamknąć;
  • syrop, który powstał zlać i wstawić do lodówki;
  • po tym czasie syrop wymieszać z alkoholem i odstawić do lodówki;
  • odfiltrowaną nalewkę przelać do butelki i odstawić na 3 miesiące.

Zobacz też: Zepsuty miód – Czy miód może się zepsuć?

Nalewka z dzikiej róży – na co pomaga?

Nalewka z dzikiej róży na spirytusie ma wiele właściwości leczniczych. Owoce dzikiej róży to skarbnica witaminy C. Witamina C jest niezawodna w przeziębieniu i innych infekcjach wirusowych, a także w anemii i szkorbucie.

Wspomaga układ odpornościowy i wymiata wolne rodniki z organizmu. Substancje zawarte w owocach korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz wzmagają produkcję kolagenu. Kolagen jest to związek, który wzmacnia nasze paznokcie, kości, zęby oraz skórę. Owoce dzikiej róży są bogate w przeciwutleniacze i zawierają flawonoidy. Dzięki obecności polifenoli wykazują działanie antynowotworowe i sprawdzają się we wspomaganiu układu krążenia. Polifenole pomagają również obniżyć poziom złego cholesterolu i zmniejszają rozwój miażdżycy. Nalewka z róży pomarszczonej to skarbnica dobroczynnych składników takich jak witaminy E, C, i A, garbników, kwasów organicznych, cukrów, karotenoidów, pektyn. 

Najlepsze nalewki z dzikiej róży – przepis:

  • owoce dzikiej róży powinny być dojrzałe. Trzeba włożyć je do zamrażarki, a potem umyć i osuszyć. Potem każdy z nich poprzekłuwać igłą w kilku miejscach;
  • następnie owoce wrzucić do słoja, dodać goździki, miętę i rumianek. Zalać spirytusem. Pozostawić nalewkę przez miesiąc w słonecznym miejscu, tak aby puściła sok i aromat;
  • po tym czasie miód wymieszać z ciepłą wodą i poczekać do ostudzenia. Odcedzić alkohol od owoców i dwa płyny połączyć i zlać do butelek.

Sprawdź: Czy można jeść surowe [buraki, pieczarki, cukinie, nasiona czarnuszki i inne]?

Nalewka z kasztana – na co pomaga?

Kasztany najczęściej kojarzą się z jesienią. Mało kto wie, że nalewka zrobiona z kasztanów ma właściwości lecznicze. Nalewka wykazuje silne działanie substancji, które wpływają pozytywnie na nasze naczynia krwionośne, zwalcza, jak i zapobiega cellulitowi.

Nalewka kasztanowa doskonale działa na układ krwionośny, zapobiega zakrzepicy żył i wzmacnia naczynia, poprawiając ich krążenie. Jest niezawodnym lekiem na żylaki również stosowanym w przypadku hemoroidów. Jeśli zmagasz się z mrowieniem lub skurczami mięśni – to nalewka z kasztanów będzie świetnym wyborem. Co więcej, nalewka ma właściwości przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Jest skuteczna w leczeniu problemów z żołądkiem. Działa zbawiennie na trawienie i wspomaga pracę jelit. Spożywana regularnie, ale w małych ilościach może pomóc w wielu schorzeniach.

Zobacz też: Przeterminowane drożdże – Jak rozpoznać zepsute drożdże?

Nalewka z bursztynu – na co pomaga?

Nalewkę z bursztynu wytwarza się poprzez zalanie drobinek bursztynu alkoholem najlepiej spirytusem. Nalewka z bursztynu działa na serce i zwalcza bezsenność. Wtarta w mięśnie przeciwdziała bólom reumatycznym. Świetnie sprawdzi się również na choroby układu nerwowego.

Bursztyn działa antybakteryjnie, ale nie niszczy pożytecznych i dobrych bakterii. Bursztyn radzi sobie również z gronkowcem, który jest lekooporny na antybiotyki i zwalcza niektóre drobnoustroje. Z jakich owoców można zrobić nalewkę? Z każdych. Zarówno tych rosnących we własnym ogrodzie, jak i tych rosnących dziko. Najlepsze nalewki to te zrobione z owoców, ziół czy kwiatów. Dodatkowo najlepsze nalewki cechują się sprawdzonymi przepisami, jak i długim okresem leżakowania.

Sprawdź: Przelicznik mg na ml. 50 mg – ile to ml syropu?

Rodzice pytają o najlepsze nalewki:

Jakie owoce na nalewki?

Każdy owoc nadaje się do zrobienia nalewki. Nalewka z głogu, aronii czy jarzębiny to świetny pomysł. Nalewki można robić z owoców zebranych we własnym ogrodzie, jak i tych rosnących dziko. Popularne są nalewki z malin, czereśni, wiśni. 

Z czego najlepsza nalewka?

Nalewkę możemy zrobić z owoców, kwiatów lub ziół. Wszystkie będą pyszne. Najlepsze nalewki zrobione są z owoców. Tu sprawdzi się aronia, czarna porzeczka lub dzika róża oraz winogrona, żurawina i gruszki.

Dodaj komentarz

Sukienki na wesele dla świadkowej

Sukienka dla świadkowej

Wybór sukienki dla świadkowej jest sporym wyzwaniem. Zwraca ona na siebie uwagę prawie tak samo jak Panna Młoda. Sukienka musi być więc elegancka i nietuzinkowa. Sukienka dla świadkowej Zostałaś poproszona...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Ciekawe pomysły na zaręczyny

Zanim nastąpi sakramentalne „tak” przed ołtarzem, zawiązują się tak zwane zaręczyny. Chłopak prosi swoją dziewczynę o rękę wręczając jej pierścionek zaręczynowy. Jest to część tradycji oraz bardzo ważny moment w...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Jak przystroić dom Panny Młodej?

Przystrojenie domu Panny Młodej oraz ewentualnie Pana Młodego leży w kwestii świadków. Przynajmniej taka jest tradycja. Nie musimy się jej sztywno trzymać. Często zdarza się, że to sami zainteresowani, czyli...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general