Witamina D nazywana jest też słoneczną witaminą, ponieważ powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Odgrywa kluczową rolę we wchłanianiu wapnia i fosforu, dlatego jest niezbędna do prawidłowego rozwoju kości. Jej naturalnymi źródłami jest synteza w organizmie człowieka pod wpływem promieniowania słonecznego oraz odpowiednia dieta.
Tymczasem polskie dzieci – jak pokazują wyniki najnowszych badań – mają niedobory witaminy D. Dowiedz się, dlaczego słoneczna witamina jest tak istotna w diecie dziecka i jak zadbać o jej odpowiedni poziom u malucha.



Potrzeby żywieniowe niemowlęcia

Po przyjściu na świat maluch wciąż się rozwija, a w pierwszych latach życia jego organizm, w tym układ pokarmowy, jest bardzo wrażliwy i delikatny. To dlatego niemowlę potrzebuje szczególnej troski i wsparcia, m.in. poprzez odpowiedni sposób żywienia, dopasowany do wyjątkowych potrzeb żywieniowych. Najlepszym pokarmem dla dziecka w początkowym okresie jego życia jest mleko mamy. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia niemowlęcia i jego kontynuację do ok. 2. roku życia lub dłużej (jak długo jest to pożądane przez mamę i maluszka), przy jednoczesnym rozszerzeniu diety. Zaspokojenie potrzeb żywieniowych, w tym zapewnienie odpowiedniej dawki witaminy D w niepowtarzalnym okresie, jakim jest 1000 pierwszych dni życia, jest kluczowe dla harmonijnego wzrostu dziecka. Ze względu na to, że pokarm kobiecy zawiera śladowe ilości tej witaminy, należy stosować jej suplementację.

Czy wiesz, że…
…małe dziecko ma specjalne potrzeby żywieniowe, zupełnie inne niż starsi członkowie rodziny? Potrzebuje m.in. 8 razy więcej witaminy D niż osoba dorosła!

Suplementacja witaminy D u dzieci – praktyczne wskazówki

Z badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok” wynika, że 75% niemowląt i 94% dzieci po 1. roku życia otrzymuje z dietą niewystarczającą ilość witaminy D. Właśnie dlatego należy dbać o jej odpowiedni poziom w organizmie dziecka.

Zgodnie z rekomendacjami ekspertów, niezależnie od sposobu żywienia i pory roku, maluchy od urodzenia do 3. roku życia powinny mieć suplementowaną witaminę D w następujących ilościach:

  • 400 jednostek międzynarodowych (j.m.) dla noworodków i niemowląt do 6. miesiąca życia,
  • 400-600 (j.m.) dla niemowląt między 6. a 12. miesiącem życia, w zależności od dawki witaminy przyjmowanej z pożywieniem, np. z mlekiem modyfikowanym,
  • 600-1000 (j.m.) dla dzieci po 1. roku życia, zależnie od masy ciała, w miesiącach wrzesień-kwiecień, a przez 12. miesięcy, jeśli nie ma wystarczającego nasłonecznienia w miesiącach letnich.

Szczególnie narażone na braki witaminy D są dzieci:

  • karmione piersią, które nie przyjmują suplementacji,
  • otyłe,
  • mające ciemną karnację skóry (u których występuje niższa produkcja witaminy D w skórze pod wpływem słońca),
  • przebywające zbyt mało na słońcu lub nadmiernie smarowane kremami z filtrami, które utrudniają syntezę skórną.

Słoneczna witamina

Witamina D należy do witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach. Jej działanie w dużym stopniu wpływa na kształtowanie się kości oraz na wchłanianie się wapnia. Jest również niezbędna do funkcjonowania np. układu odpornościowego. Głównym źródłem witaminy D jest synteza w organizmie pod wpływem promieni słonecznych. Niestety, ze względu na małe nasłonecznienie w Polsce, dostateczna synteza skórna jest niemożliwa.

Kolejnym, bardzo ważnym źródłem witaminy D jest także dieta, która powinna uwzględniać suplementację witaminy D. Mama, która z różnych przyczyn nie może karmić piersią, powinna podawać niemowlęciu mleko modyfikowane, które będzie zawierało witaminę D. Przykładem takiego mleka jest Bebiko 2 NutriFlor+, które zawiera m.in. wapń i witaminę D dla mocnych kości oraz kwas alfa-linolenowy z grupy omega 3 dla prawidłowego rozwoju mózgu i tkanki nerwowej.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.