Przepis na ogórki kiszone. Ile soli na litr wody? Trzymaj się tej proporcji. Wyjdą obłędnie chrupiące
Wiele osób korzysta z sezonu ogórkowego, przygotowując już słoiki na zimę. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć ogórków kiszonych. Przepis babci sprawi, że wyjdą one idealne za każdym razem.
Kiszenie ogórków wbrew pozorom nie jest trudne ani czasochłonne. Jedyna kwestia, o której należy pamiętać, to odpowiednie proporcje. To one są kluczem do sukcesu, a przede wszystkim wyjątkowego smaku. Zdradzamy zatem przepis, dzięki któremu ogórki będą chrupiące i smaczne.
Sprawdź: Nie popełniaj tych 4 błędów przy kiszeniu. Ogórki będą jędrne i chrupiące
Ile soli na 1 litr wody do kiszenia ogórków? Patent na chrupiące ogórki kiszone
Jednym z najczęstszych dylematów podczas przyrządzania ogórków kiszonych, jest ilość soli, jaka powinna się znaleźć w zalewie. Warto trzymać się prostej i sprawdzonej zasady, czyli 1 łyżka soli na 1 litr wody. Przy czym należy zaznaczyć, że rodzaj soli również ma znaczenie. Do kiszenia nadaje się wyłącznie sól kamienna. Niektórzy popełniają błąd, wybierając sól jodowaną. Ta natomiast spowalnia proces fermentacji.
Sprawdź: Wsyp, zalej wodą i podlej ogórki. Z taką mieszanką przetrwają każdą suszę
Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Oto najprostszy przepis na ogórki kiszone
Do przygotowania ogórków kiszonych potrzebujemy:
- 0,5 kg ogórków gruntowych,
- 1 litr wody,
- 1 łyżkę soli kamiennej,
- kawałek korzenia chrzanu,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 gałązki kopru,
- opcjonalnie: liść porzeczki lub dębu.
Po dokładnym umyciu i oczyszczeniu ogórków zabieramy się do przygotowania zalewy. Wodę z solą gotujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Do wyparzonych i suchych słoików wkładamy po dwa ząbki czosnku, kawałek chrzanu i gałązkę kopru. Polecamy również dodatek liścia porzeczki, który nada jędrności ogórkom oraz liścia dębu, który zapewni im chrupkość. Następnie upychamy jak najciaśniej ogórki. Całość zalewamy ciepłą, ale nie wrzącą zalewą i zakręcamy. Na kilka godzin odstawiamy słoiki do góry dnem. Później zanosimy w ciemne i chłodne miejsce na minimum 2 tygodnie.
Sprawdź: Nie zwlekaj do końca lata i przygotuj ogórki małosolne na szybko. Gościom szczęka opadnie z wrażenia