Lekarze alarmują: Jedzenie łożyska, które staje się coraz bardziej popularne, może szkodzić zdrowiu

Łożysko, zwane również placentą, to organ, dzięki któremu dziecko jest odżywiane w łonie mamy. Stanowi dla niego ochronę immunologiczną, a także uczestniczy w usuwaniu mocznika. Poza tym w łożysku produkowane są hormony potrzebne maluszkowi do rozwoju. W chwili porodu waży ono około 0,5 kg i ma 20 cm średnicy. Po przyjściu dziecka na świat, mamie są podawane środki, które powodują kolejne skurcze i urodzenie łożyska. Zwykle położna przekazuje placentę do utylizacji zanim kobieta ją zobaczy, jednak od jakiegoś czasu, zwłaszcza wśród sławnych osób, modne stało się spożywanie swojego łożyska.

Jedzenie łożyska jest związane z tradycyjnymi kulturami azjatyckimi. W Chinach z łożyska przyrządzana jest zupa. Jest ona gotowana minimum cztery godziny, aby zapobiec wszelkim infekcjom. Tradycja ta z pokolenia na pokolenie przekazywana jest od setek lat. W naszych kręgach kulturowych wywołuje ten temat lekkie skrzywienie z niesmakiem, jednakże moda ta zdaje się docierać i do nas.

Rzekomo jedzenie łożyska jest dla kobiety bardzo korzystne. Według zwolenników tej praktyki powoduje szybsze obkurczanie macicy po porodzie, pobudza laktację, znacznie poprawia wyniki krwi młodej mamy, a nawet zmniejsza ryzyko pojawienia się depresji poporodowej. W związku z tymi profitami, niektóre kobiety decydują się na zjedzenie łożyska, na surowo lub po przetworzeniu ususzonego organu na tabletki.

A co na to lekarze? Specjaliści nie są tak pewni korzyści płynących z jedzenia łożyska, a nawet przestrzegają przed taką praktyką. Podają przykład pewnej młodej mamy z Oregonu, która spożywała tabletki zrobione ze swojego łożyska.

Zachorowało dziecko, a nie mama

Niedługo po rozpoczęciu brania tabletek, maluszek zachorował. Jak się później okazało, dziecko było zakażone paciorkowcem. Maluch spędził 11 dni w szpitalu, a po kolejnych 5 dniach od wypisu wrócił na pogotowie. Lekarze nie wykluczają, że dziecko mogło się zarazić paciorkowcem z innego źródła, jednak ze względu na częstotliwość objawów, specjaliści są prawie pewni, że przyczyną zakażenia było przyjmowane przez matkę łożysko. Prawdopodobnie firma przygotowująca tabletki nie zrobiła tego w odpowiedni sposób i nie zostały zabite wszystkie bakterie, które występowały w łożysku.

W związku z tym, że spożywanie łożyska jest coraz bardziej popularne, naukowcy zdecydowali się bliżej przyjrzeć właściwościom tego narządu. Według badaczy z Northwestern University, jedzenie łożyska wcale nie ma korzystnego wpływu na zdrowie matki, a nawet może być trucizną, ponieważ jego naturalną funkcją jest gromadzenie toksyn i niedopuszczanie do ich przeniknięcia do płodu.

Dodaj komentarz

Planowanie ślubu oraz wesela

Ciekawe pomysły na zaręczyny

Zanim nastąpi sakramentalne „tak” przed ołtarzem, zawiązują się tak zwane zaręczyny. Chłopak prosi swoją dziewczynę o rękę wręczając jej pierścionek zaręczynowy. Jest to część tradycji oraz bardzo ważny moment w...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo