To ostatni moment na ciasto lub kompot z rabarbaru! Tym osobom może jednak zaszkodzić

Kto nie powinien jeść rabarbaru? Choć kwaskowate warzywo jest źródłem wielu witamin i doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast lub baza na kompot, to okazuje się, że niektórzy powinni go unikać. Dlaczego?

Rabarbar często błędnie jest uznawany jako owoc. Tymczasem jest to warzywo należące do rodziny rdestowatych. Charakteryzuje się kwaskowatym, orzeźwiającym posmakiem i jest bogatym źródłem witaminy A, E i C oraz błonnika. Sezon na rabarbar zaczyna się już w kwietniu i trwa do końca czerwca. Nie wszyscy mogą jednak się nim cieszyć.

Kto nie może jeść rabarbaru? Te osoby powinny uważać

Rabarbar nie jest warzywem wskazanym dla każdego ze względu na dużą ilość kwasu szczawiowego. To może zaś prowadzić nie tylko do utarty wapnia czy magnezu, ale też powstawania kryształów szczawianu w nerkach. Z tego powodu wypieków i produktów z rabarbarem powinny wystrzegać się osoby z chorymi nerkami. Osobom zmagającym się z zaburzeniami hormonalnymi również nie jest zalecany. Szczególnie w przypadku mężczyzn z niskim poziomem testosteronu, gdyż warzywo spożywane w nadmiarze może obniżyć stężenie męskich hormonów.

Sprawdź: Na myśl o tych ciastach z rabarbarem aż ślinka cieknie. 3 przepisy, które musisz wypróbować

Co można zrobić z rabarbaru? Kompot to nie wszystko! To najlepszy przepis na ciasto z rabarbarem

Jednym z najpopularniejszych wyrobów z rabarbaru jest orzeźwiający, letni kompot. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy wsypać do garnka 120 g cukru i go podgrzać. Następnie dodajemy obrany i umyty rabarbar (0,5 kg) pokrojony w kostkę. Czekamy aż puści sok. Wówczas całość zalewamy 1,5 l wody i 10 ml soku z cytryny. Gotujemy przez 15 minut, przecedzamy przez sitko i gotowe.

Miłośnicy niezbyt słodkich wypieków, powinni sięgnąć także po ten przepis na ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i przygotowujemy małą blaszkę. W misce ubijamy 5 białek jaj, dodajemy 150 g cukru i pół opakowania cukru waniliowego. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy do miski 5 żółtek oraz 150 ml oleju i chwilę ubijamy wszystko na najniższych obrotach. Później dodajemy 280 g mąki tortowej i pół łyżeczki proszku do pieczenia – delikatnie mieszamy silikonową szpatułką. Dorzucamy obrany i pokrojony w kostkę rabarbar (500g), mieszamy, przekładamy do blaszki i pieczemy około 45 minut.

Sprawdź: Czy dzieci mogą jeść rabarbar? To niepozorne warzywo kryje zaskakujące właściwości

Niemowlę, Karmienie niemowląt

Ile mleka dla noworodka?

Jaką ilość pokarmu potrzebuje niemowlak? Jeśli czytałeś/aś mój pierwszy wpis na blogu o białej kupce to wiesz, że mieliśmy na początku delikatne problemy z karmieniem Zuzi. Od głodówki po obżarstwo...

Czytaj dalej →
Dodatki ślubne

Bukiety ślubne

Bukiety ślubne są dobierane do sukni, dodatków i makijażu Panny Młodej oraz do garnituru Pana Młodego. Mogą też nawiązywać do wystroju sali lub kościoła. Na rozmowę z florystą albo kwiaciarką powinnaś...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo