Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. Warzywo to jest wręcz idealnym dodatkiem do domowych ciast. Ich przygotowanie jest proste i szybkie. Jeśli lubisz delikatnie kwaśny smak rabarbaru, koniecznie wypróbuj te trzy przepisy.
Sezon na rabarbar rozpoczyna się w kwietniu i trwa przez całe lato. Rabarbar jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy. Jest źródłem witamin z grupy A, C oraz E, a także jest bogaty w potas, kwas foliowy oraz błonnik. Nic więc dziwnego, że nasze mamy i babcie uwielbiały wykorzystywać go w kuchni. Oprócz kompotu z rabarbaru można przyrządzić smakowite ciasto. Te trzy przepisy zdecydowanie warto znać.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej – 320 g
- 200 ml oleju roślinnego
- 5 średniej wielkości jajek
- 150 g cukru – około pół szklanki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 600-700 g łodyg rabarbaru
Składniki na kruszonkę
- 120 g mąki pszennej
- 90 g cukru – około 6 łyżek
- 90 g masła
Wykonanie
Przygotowanie tego ciasta jest bardzo szybkie, więc możesz zacząć od rozgrzania piekarnika do 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Do miski wsyp proszek do pieczenia i mąkę tortową, a następnie wymieszaj. Do drugiego naczynia wsyp pół szklanki cukru i wbij pięć średnich jajek. Całość ubij mikserem na wysokich obrotach. Powstała masa powinna być gładka i puszysta. Zmniejsz obroty miksera do średnich i powoli wlewaj do naczynia olej. Po chwili wyłącz mikser. Do miski dodaj przygotowaną wcześniej mieszankę sypkich składników. Całość powoli wymieszaj, np. drewnianą łyżką. Na dno blaszki do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm wyłóż papier do pieczenia i wysmaruj go odrobiną oleju. Następnie przelej ciasto do blaszki i delikatnie wyrównaj.
Kolejny krok to przygotowanie rabarbaru. Umyj go dokładnie i osusz. Następnie odetnij zgrubiałą część łodygi i obierz ją ze skórki. Rabarbar pokrój na cienkie plasterki i rozłóż je równomiernie na całej powierzchni ciasta. Jeżeli chodzi o przygotowanie kruszonki – wystarczy, że wymieszasz ze sobą wszystkie przygotowane na nią składniki i rozetrzesz w dłoniach. Kruszonkę należy wyłożyć na rabarbar. Ciasto umieść na środkowej półce w piekarniku i piecz w 180 stopniach przez 50 minut.
Krucha tarta z rabarbarem
Składniki na kruche ciasto
- 300 g mąki pszennej – około 1 i 3/4 szklanki
- kostka masła – 200 g
- 6 łyżek cukru pudru – 80 g
Składniki na nadzienie
- 650 g rabarbaru – 4-6 łodyg
- 2 płaskie łyżki cukru
- płaska łyżeczka cynamonu
Wykonanie
Do miski wsyp mąkę, a następnie dodaj cukier puder i zimne, pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieć rękami, a z gotowego ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię i odłóż ciasto na godzinę do lodówki. Rabarbar przygotuj dokładnie tak samo, jak w poprzednim przepisie. Po upływie godziny wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie równe części. Rozwałkuj jedną część ciasta i wyłóż na wysmarowanym masłem dnie foremki o średnicy 24 cm. Na ciasto wyłóż rabarbar, następnie posyp go cukrem i cynamonem. Drugą połówkę ciasta również rozwałkuj. Podziel je na paski i ułóż kratkę na warstwie rabarbaru. Formę z tartą umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i piecz przez 50 minut.
Sprawdź: Zapomnij o mleku. Dodaj do naleśników szklankę tego produktu. Ciasto będzie puszyste jak chmurka
Rolada z rabarbarem
Składniki na biszkopt
- 5 dużych jajek
- 80 g cukru
- 100 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki letniej wody
- 2 łyżki oleju
Składniki na nadzienie
- 650 g rabarbaru – 4-6 łodyg
- 3 łyżki cukru
- cukier puder
Wykonanie
Rabarbar przygotuj tak, jak poprzednio i posyp cukrem. Odstaw go na około 30-40 min. Po upływie tego czasu rozłóż równą warstwą rabarbaru na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blaszce. Kolejny krok to przygotowanie biszkoptu. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku jajka. Do masy dodaj wodę i olej. Następnie połącz masę z mąką i proszkiem do pieczenia. Przygotowaną masę wylej na blaszkę z rabarbarem i wyrównaj. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Po upieczeniu placek wyłóż na rozłożonej na blacie ściereczce (papierem do góry). Następnie usuń papier, a gorące ciasto zwiń w roladę, pomagając sobie przy tym ściereczką.
Sprawdź: Mleko i woda to przeżytek. Zamocz w tym śledzie. Goście będą błagać cię o przepis