Ciągnący się zakwas buraczany. Czy w takiej konsystencji nadaje się do spożycia?

Zakwas z buraków warto przygotować przed świętami Bożego Narodzenia i dodać go do tradycyjnego wigilijnego barszczu, dzięki czemu uzyskamy wyrazisty smak i aromat. Przygotowany zakwas musi jednak swoje odstać, aby być gotowy do świątecznej zupy. W tym czasie może zgęstnieć nawet do konsystencji kisielu. Czy taki ciągnący się zakwas buraczany można jeść? Dlaczego zakwas z buraków wyszedł gęsty? Czy gęsty zakwas z buraków nadaje się do spożycia? Co może oznaczać zakwas z buraków śluzowaty?

Zakwas z buraków gęsty. Można jeść ciągnący się zakwas buraczany?

Przygotowanie dobrego zakwasu buraczanego to nie lada sztuka, ale miłośnicy wyrazistego, pysznego czerwonego barszczu z pewnością potwierdzą, że warto to zrobić – nawet tylko raz w roku, na święta. Po przejściu całego procesu zakwas zamknięty w słoiku lub w butelce należy pozostawić w ciepłym miejscu, najlepiej z dala od okna na mniej więcej 5-7 dni.

Niekiedy podczas przebiegu fermentacji zakwas może stać się gęsty niemal jak kisiel. Niestety nie jest to dobry znak. Jeśli zakwas zaczyna się podejrzanie ciągnąć, nie można go w tej formie spożywać, ale jest jeszcze szansa na jego uratowanie. Wystarczy przestawić go w chłodniejsze miejsce i trochę odczekać. Ewentualnie można spróbować dolać więcej zalewy lub dodać odrobinę płynu zawierającego bakterie mlekowe. W przypadku gdy te działania nie przyniosą rezultatu, zakwas trzeba będzie niestety wylać i zrobić od nowa.

Zobacz: Dlaczego imbir jest siny? Wyjaśniamy, czy można go zjeść czy powinien wylądować w śmietniku

Zakwas buraczany jak kisiel. Dlaczego zakwas z buraków zrobił się gęsty?

Śluzowacenie oznacza, że proces fermentacji nie przebiegł prawidłowo. Nie da się nigdy jednoznacznie określić, jaka przyczyna może za tym stać. Istnieje kilka możliwych odpowiedzi. Odpowiedzialna za to może być zbyt mała ilość zalewy, za szybka fermentacja spowodowana za wysoką temperaturą lub ewentualnie zła jakość warzywa.

Sprawdź: Czy żurek w butelce może się zepsuć? Jak poznać zepsuty zakwas na żurek?

Czytelnicy pytają o zakwas buraczany gęsty jak kisiel

Dlaczego sok z kiszonych buraków jest gęsty?

Prawdopodobnie proces fermentacji nie przebiegł prawidłowo z powodu np. za wysokiem temperatury, która za bardzo przyśpieszyła działanie bakterii.

Dlaczego zakwas buraczany zgęstniał?

Gęsty zakwas z buraków jest najprawdopodobniej wynikiem nieodpowiedniej fermentacji, a za tym może stać np. za mała ilość zalewy.

Co oznacza śluzowaty zakwas z buraków?

Prawdopodobnie fermentacja nie przebiegła poprawnie np. ze względu na zbyt wysoką temperaturę przechowywania.

Zobacz też:

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo