Jak podgrzać wczorajsze kotlety mielone? Zrób jedną rzecz. Będą zaskakująco soczyste i miękkie

Wielu z nas lubi kotlety mielone. Przygotowuje się je dosyć szybko i są świetnym mięsnym dodatkiem do obiadu. Nie każdy jednak wie, że istnieją sposoby, by po odgrzaniu następnego dnia wciąż były miękkie i soczyste. Sprawdź, co należy zrobić.

Kotlety mielone są jednym z ulubionych dań wielu z nas. Często jednak spożywamy je tylko na świeżo, bo po podgrzaniu nie smakują już tak dobrze. Zazwyczaj robią się suche i twarde. Są jednak proste sposoby, by tego uniknąć. Jedyne czego potrzebujesz, to patelnia z pokrywką i odrobina wody.

Sprawdź: Ani jajko, ani bułka tarta. Dodaj 3 łyżki do kotletów mielonych. Będą o niebo lepsze

Jak odgrzać mielone, żeby nie były suche? Z tym trikiem nasmażysz ich na kilka dni

Odpowiednie odgrzanie kotletów mielonych z poprzedniego dnia sprawi, że nie stracą ani na smaku, ani na soczystości. Zapomnij jednak o użyciu mikrofalówki. Urządzenie sprawi, że kotlety z pewnością staną się suche. Dzięki innemu trikowi nie dość, że podgrzejesz je łatwo, to jeszcze będą obłędne w smaku. Co należy zrobić? Wystarczy, że wlejesz na ulubioną patelnię niewielką ilość wody, włączysz grzanie i włożysz do środka mielone. Później przykryj naczynie pokrywką, by para wodna równomiernie podgrzała danie i poczekaj chwilę, aby tak się stało. Do tej metody nie potrzebujesz ani kropli oleju.

Oprócz triku z wodą i patelnią możesz też później dodatkowo podsmażyć kotlety na niewielkiej ilości oleju. Rób to po 3 minuty na każdej ze stron i nie zapomnij, by odsączyć mielone z oleju. Wykorzystaj do tego ręcznik papierowy. Dzięki temu kotlety będą chrupiące, a goście pomyślą, że przygotowałaś je tego samego dnia na świeżo.

Sprawdź: Lepszych schabowych nie zrobi nawet Gessler! Wymocz w tym kotlety. Będą rozpływać się w ustach

Jak wykorzystać kotlety mielone z poprzedniego dnia? Sprawdzą się na kanapkach

Jeśli po usmażeniu kotletów mielonych kolejnego dnia nie chcesz spożywać ich w tej samej formie, możesz wykorzystać je do przygotowania zupełnie innego dania. Podgrzej kotlety sposobem z wodą i patelnią, pokrój je później na mniejsze części i wyłóż na kromkach chleba. Następnie możesz wedle upodobań dodać na kanapki sałatę, ser, cebulę czy inne warzywa. Tak przygotowane kromki podaj rodzinie na kolację, a nawet największy niejadek zapomni o marudzeniu.

Sprawdź: Jak podgrzać kotlety schabowe, aby zachowały pyszny smak? Wypróbuj te sposoby

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo