Nasze babcie czekały na to warzywo cały rok. Sezon na nie jest bardzo krótki. Przegapienie go byłoby kulinarnym grzechem

Rabarbar był przez chwilę zapomnianym warzywem, które z wielkim hukiem wraca właśnie na nasze stoły. Jego unikalne właściwości sprawiają, że jest niezwykle wszechstronnym składnikiem nie tylko kompotu i ciast. W tym artykule zabraliśmy dla Was najciekawsze przepisy z wykorzystaniem rabarbaru. Musicie się jednak pospieszyć, bo sezon na rabarbar jest bardzo krótki.

Kompot z rabarbaru

Zacznijmy od klasyka, ale w nowoczesnej odsłonie. Ten kompot zarazem przeniesie Was do czasów dzieciństwa i odkryje zupełnie nowy smak.

Składniki na pyszny kompot z rabarbaru

Oto składniki, których będziesz potrzebować na dwie porcje kompotu

  • 300 gramów rabarbaru
  • 1 litr wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 cienkie plasterki cytryny, pomarańczy, mięta i lód

Jak przygotować kompot rabarbarowy?

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia rabarbaru pod bieżącą wodą. Następnie odcinamy liście i końcówki, które są zbyt twarde. Rabarbar kroimy na około centymetrowe kawałki.
  2. Do dużego garnka wsypujemy cukier i podgrzewamy go na średnim ogniu do momentu w którym zacznie brązowieć (2-3 minuty).
  3. Dodać do rozpuszczonego cukru rabarbar. Dokładnie wymieszać. Całość trzymać na ogniu przez kolejne 3 minuty.
  4. Wlewamy wodę. Zmniejszamy ogień. Dodajemy cukier wanilinowy i gotujemy aż rabarbar całkiem zmięknie.
  5. Dodajemy sok z cytryny.
  6. Odstawiamy do ostygnięcia.
  7. Odcedzamy przez sitko i odstawiamy do wystudzenia.
  8. W razie potrzeby możemy kompot dosłodzić i/lub dolać do niego wodę mineralną.
  9. Możemy podawać go z plasterkami cytrusów, miętą i lodem. Zwłaszcza w upalne dni.

Kompot z rabarbaru to prawdziwy smak polskiego lata. Ten orzeźwiający napój, o wyjątkowym, lekko kwaskowatym smaku, jest nie tylko pyszny, ale także pełen witamin i minerałów. W tym artykule podzielimy się z Wami naszym sekretnym przepisem na idealny kompot z rabarbaru, który z pewnością zachwyci Was swoim smakiem.

Naleśniki z rabarbarem i syropem klonowym

A teraz coś mniej tradycyjnego, ale równie pysznego. Naleśniki, czyli danie idealne na kolację, śniadanie lub jako element szkolnej śniadniówki. Poniżej prezentujemy przepis w istnie francuskim stylu na naleśniki z rabarbarem i syropem klonowym. To danie, które zadowoli każdego smakosza, ponieważ łączy w sobie słodycz syropu klonowego z lekko kwasowym smakiem rabarbaru Musicie je spróbować!

Sprawdź: Zapomnij o mleku. Dodaj do naleśników szklankę tego produktu. Ciasto będzie puszyste jak chmurka

Składniki

Na 6-10 naleśników potrzebujesz:

  • 1 pęczek rabarbaru (około 500 gramów)
  • Sok z 1 pomarańczy lub 1/2 filiżanki soku pomarańczowego
  • 20 daktyli
  • 50 gramów brązowego cukru
  • Syrop klonowy do podania

Jak przygotować naleśniki z rabarbarem?

  1. Przygotowanie rabarbaru i daktyli: Rabarbar należy umyć, odciąć twarde końce i pokroić na kawałki. Daktyle także wypestkować i pokroić na kawałki.
  2. Gotowanie rabarbaru: Wrzucamy rabarbar na dużą patelnię z grubym dnem. Dodajemy do niego cukier i wlewamy sok z pomarańczy. Zagotowujemy, przykrywamy i dusimy aż rabarbar będzie miękki.
  3. Dodanie daktyli: Gdy rabarbar będzie już miękki, dodajemy do niego daktyle i mieszamy. Następnie zwiększamy ogień i ciągle mieszając odparowujemy nadmiar wody. Po uzyskaniu konsystencji konfitury rabarbar zdjąć z ognia.
  4. Podanie: Konfiturą z rabarbaru smarujemy naleśniki, zwijamy lub składamy i podajemy polane syropem klonowym.

Inne ciekawe i mniej dania z rabarbarem, które warto wypróbować w tym sezonie to:

  • gulasz wieprzowy z dodatkiem karmelizowanego rabarbaru
  • jaglanka z płatków jaglanych z karmelizowanym rabarbarem
  • wieprzowe polędwiczki z grilla z rabarbarem
  • tuńczyk z rabarbarem

A jaki jest Twój ulubiony przepis z rabarbarem?

Sprawdź: Mleko i woda to przeżytek. Zamocz w tym śledzie. Goście będą błagać cię o przepis

Ciekawostki o rabarbarze

Rabarbar to roślina, która jest często mylona z owocem ze względu na jej zastosowanie w kuchni. W rzeczywistości jest to warzywo, które jest bogate w witaminy i minerały. Rabarbar jest szczególnie ceniony za swoje właściwości zdrowotne, w tym zdolność do wspomagania trawienia i poprawy zdrowia serca.

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo