Rabarbar był przez chwilę zapomnianym warzywem, które z wielkim hukiem wraca właśnie na nasze stoły. Jego unikalne właściwości sprawiają, że jest niezwykle wszechstronnym składnikiem nie tylko kompotu i ciast. W tym artykule zabraliśmy dla Was najciekawsze przepisy z wykorzystaniem rabarbaru. Musicie się jednak pospieszyć, bo sezon na rabarbar jest bardzo krótki.
Kompot z rabarbaru
Zacznijmy od klasyka, ale w nowoczesnej odsłonie. Ten kompot zarazem przeniesie Was do czasów dzieciństwa i odkryje zupełnie nowy smak.
Składniki na pyszny kompot z rabarbaru
Oto składniki, których będziesz potrzebować na dwie porcje kompotu
- 300 gramów rabarbaru
- 1 litr wody
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 cienkie plasterki cytryny, pomarańczy, mięta i lód
Jak przygotować kompot rabarbarowy?
- Zaczynamy od dokładnego umycia rabarbaru pod bieżącą wodą. Następnie odcinamy liście i końcówki, które są zbyt twarde. Rabarbar kroimy na około centymetrowe kawałki.
- Do dużego garnka wsypujemy cukier i podgrzewamy go na średnim ogniu do momentu w którym zacznie brązowieć (2-3 minuty).
- Dodać do rozpuszczonego cukru rabarbar. Dokładnie wymieszać. Całość trzymać na ogniu przez kolejne 3 minuty.
- Wlewamy wodę. Zmniejszamy ogień. Dodajemy cukier wanilinowy i gotujemy aż rabarbar całkiem zmięknie.
- Dodajemy sok z cytryny.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- Odcedzamy przez sitko i odstawiamy do wystudzenia.
- W razie potrzeby możemy kompot dosłodzić i/lub dolać do niego wodę mineralną.
- Możemy podawać go z plasterkami cytrusów, miętą i lodem. Zwłaszcza w upalne dni.
Kompot z rabarbaru to prawdziwy smak polskiego lata. Ten orzeźwiający napój, o wyjątkowym, lekko kwaskowatym smaku, jest nie tylko pyszny, ale także pełen witamin i minerałów. W tym artykule podzielimy się z Wami naszym sekretnym przepisem na idealny kompot z rabarbaru, który z pewnością zachwyci Was swoim smakiem.
Naleśniki z rabarbarem i syropem klonowym
A teraz coś mniej tradycyjnego, ale równie pysznego. Naleśniki, czyli danie idealne na kolację, śniadanie lub jako element szkolnej śniadniówki. Poniżej prezentujemy przepis w istnie francuskim stylu na naleśniki z rabarbarem i syropem klonowym. To danie, które zadowoli każdego smakosza, ponieważ łączy w sobie słodycz syropu klonowego z lekko kwasowym smakiem rabarbaru Musicie je spróbować!
Sprawdź: Zapomnij o mleku. Dodaj do naleśników szklankę tego produktu. Ciasto będzie puszyste jak chmurka
Składniki
Na 6-10 naleśników potrzebujesz:
- 1 pęczek rabarbaru (około 500 gramów)
- Sok z 1 pomarańczy lub 1/2 filiżanki soku pomarańczowego
- 20 daktyli
- 50 gramów brązowego cukru
- Syrop klonowy do podania
Jak przygotować naleśniki z rabarbarem?
- Przygotowanie rabarbaru i daktyli: Rabarbar należy umyć, odciąć twarde końce i pokroić na kawałki. Daktyle także wypestkować i pokroić na kawałki.
- Gotowanie rabarbaru: Wrzucamy rabarbar na dużą patelnię z grubym dnem. Dodajemy do niego cukier i wlewamy sok z pomarańczy. Zagotowujemy, przykrywamy i dusimy aż rabarbar będzie miękki.
- Dodanie daktyli: Gdy rabarbar będzie już miękki, dodajemy do niego daktyle i mieszamy. Następnie zwiększamy ogień i ciągle mieszając odparowujemy nadmiar wody. Po uzyskaniu konsystencji konfitury rabarbar zdjąć z ognia.
- Podanie: Konfiturą z rabarbaru smarujemy naleśniki, zwijamy lub składamy i podajemy polane syropem klonowym.
Inne ciekawe i mniej dania z rabarbarem, które warto wypróbować w tym sezonie to:
- gulasz wieprzowy z dodatkiem karmelizowanego rabarbaru
- jaglanka z płatków jaglanych z karmelizowanym rabarbarem
- wieprzowe polędwiczki z grilla z rabarbarem
- tuńczyk z rabarbarem
A jaki jest Twój ulubiony przepis z rabarbarem?
Sprawdź: Mleko i woda to przeżytek. Zamocz w tym śledzie. Goście będą błagać cię o przepis
Ciekawostki o rabarbarze
Rabarbar to roślina, która jest często mylona z owocem ze względu na jej zastosowanie w kuchni. W rzeczywistości jest to warzywo, które jest bogate w witaminy i minerały. Rabarbar jest szczególnie ceniony za swoje właściwości zdrowotne, w tym zdolność do wspomagania trawienia i poprawy zdrowia serca.