Pierogi są jednym z tych specjałów, które często goszczą na polskich stołach, zwłaszcza na specjalne okazje. Najczęściej pojawiają się w menu świątecznym na Boże Narodzenie, a wtedy szykuje się je w nieco większych ilościach. Aby jedzenie się nie zmarnowało, warto zadbać o prawidłowe przechowywanie. Dzięki temu można się także uchronić przed nieprzyjemnym zatruciem. Jak przechować pierogi bez mrożenia? Ile mogą stać pierogi z kapustą i grzybami? Czy pierogi można gotować na drugi dzień?
Jak przechować pierogi bez mrożenia?
Proces przygotowywania pierogów, niezależnie od tego, czy są z kapustą, ruskie czy z mięsem, trwa dosyć długo i wymaga sporo wysiłku, dlatego zwykle przygotowujemy ich sporo na zapas. Aby uchronić je przed zepsucie, trzeba zadbać o odpowiednie przechowywanie.
Jeśli niezjedzonych lub jeszcze nieugotowanych pierogów nie chcemy mrozić, należy schować je do lodówki. Niestety mogą w niej pozostać maksymalnie dwa dni. Po upływie tego czasu mogą zacząć się psuć.
Przed schowaniem do lodówki pierogi warto umieścić w plastikowym pudełku lub na talerzu przykrytym folią aluminiową.
Zobacz: Idealne ciasto na pierogi? Dodaj jedną łyżkę! Po chwili będzie miękkie i elastyczne
Przechowywanie pierogów w lodówce. Ile można przechowywać ugotowane pierogi w lodówce?
Ugotowane pierogi, których nie udało się zjeść, można przechowywać w lodówce maksymalnie dwa dni. Później istnieje spore ryzyko, że zaczną się psuć, a ich spożycie może się skończyć nieprzyjemnym zatruciem pokarmowym. Lepiej niezjedzone pierogi pod warunkiem, że były gotowane, a nie smażone.
Sprawdź: Czy myć karpia przed zamrożeniem? Te triki pozwolą rybie dłużej zachować walory smakowe
Czy surowe pierogi można trzymać w lodówce?
Surowe pierogi możemy schować do lodówki, aby się nie zepsuły, ale mogą tam poleżeć maksymalnie 2-3 dni. Potem ryzyko zatrucia wzrasta. Zaleca się zatem, aby jak najszybciej je ugotować i w miarę możliwości od razu zjeść.
Zobacz: Gotowanie mrożonych pierogów – jak gotować mrożone pierogi?
Czytelnicy pytają, jak przechować surowe pierogi na drugi dzień bez mrożenia
Surowe pierog można przechowywać maksymalnie 2-3, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie przeszły zapachem innych potraw.
Ugotowane pierogi mogą leżeć w lodówce 2 dni, zanim się zepsują.
Maksymalnie 2 dni.
Masa może leżeć w lodówce nawet do 3 dni.
Ugotowane maksymalnie dwa dni, a surowe – do trzech.