Czym zastąpić sos sojowy?

Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co jednak w sytuacji, kiedy nie możemy jeść glutenu, kiedy uważamy sos sojowy za niezdrowy lub po prostu zabrakło nam go w spiżarni, a goście są już w progu? Podpowiadamy, czym można zastąpić sos sojowy!

Czym zastąpić sos sojowy?

Co zamiast sosu sojowego? – Wybieramy najlepszy zamiennik sosu sojowego!

Sosu sojowego używa się najczęściej do przyrządzania specjałów kuchni japońskiej, chińskiej i koreańskiej. Wbrew pozorom pasuje nie tylko do słynnego już sushi, ale też do wielu zup, gulaszów, sałatek, potraw z grilla i marynat do mięs.

Sos sojowy uważany jest za jedną z najważniejszych przypraw kuchni azjatyckiej. Wytwarzany jest z: soi, pszenicy, wody i soli, które pod wpływem dodanych: pleśni, drożdży i bakterii kwasu mlekowego, tworzą dojrzewający zacier. Ten następnie jest wyciskany i filtrowany. Sos sojowy może mieć różny smak i konsystencję, a wszystko to zależy od kraju, z którego pochodzi i przypraw, których użyto do jego wytworzenia. I tak:

  • w Chinach jest słony i gęsty,
  • w Indonezji jest słodki i rzadki,
  • w Japonii jest słony i bardzo rzadki.

Sos sojowy w najprostszy sposób zastąpić: lubczykiem, wodorostami, suszonymi grzybami, solą selerową, cebulą lub anchois w połączeniu z sokiem z cytryny. Kiedy natomiast zależy nam na płynnej konsystencji, możemy do naszych potraw dodać sos rybny. To doskonały pomysł do marynat, sałatek i rozmaitych past. Do sałatek, dań warzywnych i mięsnych możemy też dodać aminokwasy kokosowe. To połączenie soli morskiej z organicznym sokiem z kokosa. Często zamiennikiem dla sosu sojowego staje się popularna przyprawa maggi, bulion wołowy oraz połączenie sosu z czarnej fasoli z sosem teriyaki.

Zamiennik dla sosu sojowego można też przyrządzić własnoręcznie. W tym celu będziemy potrzebować:

  • sól i pieprz do smaku,
  • szczyptę sproszkowanego imbiru oraz czosnku,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczkę sosu rybnego,
  • 1 łyżeczkę octu winnego,
  • 1 łyżeczkę octu balsamicznego,
  • 0,5 litra bulionu wołowego.
Sprawdź:  Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?

Wszystkie składniki prócz sosu rybnego umieszcza się w głębokiej patelni, stawia na gazie i miesza aż do momentu wrzenia. Sos powinien gotować się przez 7 do 9 minut. Następnie ściąga się go z ognia i odkłada na kilka minut do wystygnięcia. Na końcu do mieszanki dodaje się sos rybny i ewentualnie doprawia do smaku.

Ocet balsamiczny a sos sojowy – czy produkty można stosować zamiennie?

Oryginalny ocet balsamiczny swoim kolorem i konsystencją przypomina sos sojowy. Ma ciemny kolor, jest gęsty i wyróżnia go słodko-kwaśny smak. Ocet balsamiczny często stosowany jest jako zamiennik dla sosu sojowego w przypadku pieczonego mięsa. Świetnie sprawdzi się w przypadku kurczaka, jak i karkówki. Często dodawany jest też do sałatek i dań rybnych. Ocet balsamiczny to również jeden ze składników sosu sojowego domowej roboty.

Maggi zamiast sosu sojowego – czy to dobry pomysł?

Użycie maggi to jeden z popularniejszych sposobów na zastąpienie sosu sojowego. Przyprawę tę bez problemu znajdziemy na sklepowych półkach i kupimy w mocno przystępnej cenie. Należy jednak mieć na uwadze, iż przyprawa swój smak zawdzięcza dużej zawartości soli oraz glutaminianu sodu w składzie. Z tego względu jest znacznie bardziej niezdrowa od sosu sojowego. Natomiast plusem maggi jest fakt, iż przyprawa jest bezglutenowa, a więc odpowiednia dla osób z nietolerancjami pokarmowymi.

Rodzice pytają, czym zastąpić sos sojowy:

Sos hoisin – czym zastąpić ten rodzaj sosu sojowego?

Sos hoisin to gęsty i ciemnobrązowy sos, który, dzięki swojemu ostro-pikantnemu smakowi, doskonale pasuje do dań z owoców morza oraz potraw grillowanych. Wyrabia się go z: soi, mąki, cukru, przypraw, czosnku, śliwek, chili oraz soli.
Najzdrowszą alternatywą dla sklepowego sosu hoisin jest ten wykonany samodzielnie w domu. W tym celu będziemy potrzebować:

  • pieprzu do smaku,
  • odrobinę chili,
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki octu ryżowego,
  • 1 łyżkę miodu,
  • 2 łyżki masła orzechowego/orientalnej pasty z czarnej fasoli,
  • 4 łyżki sosu sojowego.
Sprawdź:  6 sposobów, jak nauczyć dziecko zdrowych nawyków żywieniowych?

Sos hoisin z powodzeniem można zastąpić też: maggi, sosem ostrygowym, sosem sojowym, sosem tamari, sosem z kaczki, sosem z pomarańczy lub sosem do dań z grilla.

Sos tamari – czym zastąpić bezglutenowy sos sojowy?

Sos tamari to odmiana sosu sojowego. Produkowany jest z soi sfermentowanej, a jego cechą charakterystyczną jest brak dodatku pszenicy. Składa się więc jedynie z: soi, wody i soli. Sos tamari ma intensywniejszy smak od tradycyjnego sosu sojowego, ciemniejszy kolor i znacznie wyższą cenę.

Oryginalny sos sojowy w typie tamari można kupić w jego tańszym wydaniu, gdzie do procesu fermentacji nie wykorzystuje się specjalnego grzyba, a ekstraktu sojowego lub alkoholu. Oryginalny sos sojowy musiałby fermentować przez kilka miesięcy, zamienniki to spora oszczędność czasu, a wiec i pieniędzy. Sos tamari możemy też zastąpić bulionem wołowym lub sosem z cebuli. Smak sosu sojowego będą przypominać także rośliny z rodziny selerowatych, przykładowo lubczyk.

Dodaj komentarz

Karmienie piersią
Czy pokarm w piersiach może się zepsuć? 8 mitów związanych z karmieniem piersią!
Karmienie piersią jest jednym z najbardziej problematycznych zagadnień pojawiających się po porodzie. Problemy laktacyjne niejednokrotnie spędzają sen z powiek młodym rodzicom, nie pozwalają na relaksację i powodują ciągłe zamartwianie się.
Czytaj dalej
Moda
Jak prać buty?
Jak prać buty? To pytanie często zadajemy sobie, szczególnie, kiedy kupiliśmy drogie i markowe obuwie, którego szkoda nam zniszczyć. Dzięki temu artykułowi już żaden deszcz, plucha, błoto, kurz czy piasek
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Boże Narodzenie Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?
Śledzie to ryba wyjątkowo popularna w Polsce. Chociaż kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ze względu na bogate wartości odżywcze warto wprowadzić je również do codziennej diety. Jedną z
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak rozrobić suche drożdże?
Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Suche drożdże często okazują się wygodnym i łatwym
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również
Czytaj dalej