Jaka kapusta na gołąbki? Czy jest specjalna kapusta na gołąbki?

Jaka kapusta na gołąbki nadaje się najbardziej? Chyba wielu z nas choć raz w życiu jadło gołąbki, bardzo tradycyjną rodzimą potrawę. Chociaż przygotowanie gołąbków wymaga dużo czasu, późniejszy posiłek zawsze okazuje się największą nagrodą za ciężką pracę. Często borykamy się jednak z wyborem odpowiedniej kapusty, a także tym jak przygotować liście, żeby maksymalnie skrócić czas przygotowania.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Są różne odmiany kapusty nadające się do robienia gołąbków;
  • Najlepszym wyborem będzie kapusta holenderska tzw. coolwrap;
  • Kapusta nie może być zanadto zbita.

Jaka kapusta na gołąbki?

Jaka kapusta do gołąbków będzie najlepszym wyborem? Jest wiele różnych rodzajów, często zależnych od pory roku i tego, które łatwiej nam przygotowywać. Gołąbki z młodej kapusty będą delikatniejsze. Bardzo dobra na gołąbki jest kapusta biała, która jest uznawana za najlepszą kapustę na gołąbki. Kapusta włoska świetnie się sprawdzi w okresie jesienno-zimowym. Innymi odpowiednimi kapustami do gołąbków jest również czerwona, rzymska czy pekińska. Z jakiej kapusty gołąbki przygotować? Najważniejsze jest to, co najlepiej nam smakuje.

Przy wyborze jakiejkolwiek kapusty należy jednak pamiętać o tym, jak powinna wyglądać, żeby dobrze przygotować potrawę. Kapusta nie może być zanadto zbita, inaczej nawet wcześniejsze obgotowanie jej nie pomoże przy odrywaniu liści. Powinniśmy wybierać taki rozmiar kapusty, żeby zmieściła się do naszego największego garnka. 

Zobacz też: Gołąbki z piekarnika – Ile piec gołąbki w piekarniku?

Specjalna kapusta na gołąbki

Istnieje specjalna odmiana kapusty na gołąbki, mianowicie holenderska znana również pod nazwą coolwrap. Jej wyjątkowość polega na tym, że ma bardzo proste i wytrzymałe liście, dzięki którym przygotowywanie gołąbków jest o wiele prostsze. Spłaszczony kształt kapusty oraz jego wyjątkowe liście sprawiają, że nie trzeba jej wcześniej przygotowywać, a nakładanie na nią farszu staje się czystą przyjemnością. Liście, dzięki swojej wytrzymałości i spłaszczonym kształcie, nie muszą być uprzednio obgotowywane. Można spokojnie powiedzieć, że jest to najlepsza kapusta na gołąbki. Biedronka, sieć dyskontów, często ma w ofercie kapustę coolwrap po okazyjnej cenie, dzięki czemu wiemy, że jest łatwo dostępna. 

Co ciekawe, kapustę holenderską wykorzystuje się również jako alternatywę naleśników do tortilli. Stąd zresztą ich zagraniczna nazwa, coolwrap. Liście tej kapusty są tak elastyczne i wytrzymałe, że mogą posłużyć jako substytut tradycyjnych wrapów. 

Zobacz również: Parzenie kapusty na gołąbki – Jak sparzyć kapustę na gołąbki?

Jaka kapusta na gołąbki z mikrofali?

Gołąbki, mimo wszystko, są czasochłonnym do przygotowania posiłkiem. Głównie wynika to z potrzeby sparzenia kapusty. Wystarczy wyciąć głąb kapusty, włożyć ją do mikrofalówki na około 5-10 minut, gdy mowa o najwyższej mocy mikrofali. Dzięki temu liście kapusty będą łatwe do obrania, a liście zmiękną i będzie można je bez problemu zwijać. Zdarza się, że liście same odpadając podczas obróbki termicznej. Oczywiście, w wypadku tego sposobu warto wybrać taki rozmiar kapusty, który zmieści się do naszej kuchenki. Plusem tego sposobu jest to, że kapusta zachowa swoje wartości odżywcze.

Podsumowując, jaka kapusta na gołąbki? Najlepsza kapusta na gołąbki to kapusta holenderska, inaczej coolwrap, której nie trzeba obierać ze względu na spłaszczone liście. Jest łatwo dostępna w Biedronce. Innym dobrym wyborem jest młoda kapusta, ponieważ ma delikatne liście. Tradycyjnie używa się kapusty białej. Poza tym kierujmy się smakiem. Teraz już wiadomo, jaka kapusta na gołąbki jest najlepsza.

Sprawdź: Ile gotować gołąbki?

Rodzice pytają o kapustę na gołąbki:

Jak zdjąć liście z kapusty na gołąbki?

Najbardziej tradycyjnym sposobem jest obgotowanie jej w garnku, jednak często przysparza to kłopotu. Jeśli chcemy oszczędzić czas, to przygotujmy kapustę w mikrofali, wstawiając ją na 5 lub 10 minut aż liście nie zmiękną, lub same nie odpadną. Możemy też kupić kapustę holenderską, której spłaszczone liście łatwo zdjąć bez wcześniejszego gotowania. 

Dodaj komentarz

Zdrowie rodziców

Niewydolność ciałka żółtego

Ciałko żółte jest przekształconym pęcherzykiem jajnikowym, który odpowiada za produkcję oraz wydzielanie progesteronu. Ten odpowiada bezpośrednio za przygotowanie macicy do zagnieżdżenia się w niej zapłodnionej komórki jajowej i jej prawidłowy...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo