Jak zdjąć łupiny z orzechów włoskich? Okazuje się, że dziadek do orzechów wcale nie jest do tego potrzebny. Ten banalny trik od zawsze stosuje moja mama. Już wiem, do czego był jej potrzebny wrzątek.
Orzechy włoskie to źródło witamin z grupy B, a także witamy C i A. Świetnie nadają się na samodzielną przekąskę, stanowiąc zdrową alternatywę dla słodyczy, ale mogą być też pyszną bazą do deserów czy uzupełnieniem dań słonych. Jednak obieranie orzechów włoskich bywa męczące ze względu na twardą skorupkę. Podpowiadamy, jak łatwo i szybko się jej pozbyć.
Jak najłatwiej rozłupać orzechy włoskie? Dziadek do orzechów nie jest konieczny
Najszybszym i najprostszym sposobem na rozłupanie orzechów włoskich jest wrzątek. Wystarczy zagotować wodę i zalać nią orzechy. Pozostawiamy je tak na kilka minut, a następnie odcedzamy. Później wystarczy delikatnie podważyć skorupkę nożykiem i gotowe. Drugim sposobem jest upieczenie orzechów. Musimy je wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpieczenie ich przez około 15 minut. Gdy ostygną, rozłupiemy je bez wysiłku.
Sprawdź: Pleśń na orzechach włoskich może być bardzo niebezpieczna. Dlaczego należy jej unikać?
Na co skorupki z orzechów włoskich? Mogą ci się jeszcze przydać. Lepiej ich nie wyrzucaj
Podczas odcedzania orzechów, wodę warto zachować. Można później do niej dorzucić łupiny i zagotować przez 30 minut. Później odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Taka płukanka jest doskonała w przypadku ciemnych włosów, jeśli chcemy zakryć siwe pasma. Wywar świetnie sprawdzi się też jako nawóz do roślin. Trzeba go jedynie rozcieńczyć z wodą w proporcji 1:3. Pobudzi kwiaty do wzrostu, dostarczając im niezbędnych składników, a jednocześnie wzmocni odporność przed szkodnikami i chorobami. Same łupiny możemy zaś wsypać na dno doniczki, aby pełniły rolę drenażu.
Sprawdź: Czym umyć ręce po orzechach? Wypróbuj te niezawodne sposoby!