Zapomnij o żmudnym obieraniu orzechów włoskich ze skórki. Dzięki trzem trikom usuniesz ją błyskawicznie

Orzechy włoskie są świetnym i zdrowym dodatkiem do ciast. Niestety smak często psuje obecność gorzkawej skórki, którą trudno jest zdjąć. Na szczęście istnieje na to prosty sposób. Jak pozbyć się gorzkiej skórki z orzecha włoskiego?

Wiele pań domu co jakiś czas mozolnie próbuje zdjąć skórkę z orzechów włoskich, by ich gorzki posmak nie zaprzepaścił smaku ciast. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że dłubanie palcami lub nożykiem to jeden z bardziej czasochłonnych sposobów. Okazuje się, że istnieją o wiele prostsze triki. Dzięki nim pozbędziesz się problemu w kilka chwil i już zawsze będziesz cieszyć się smakiem orzechów włoskich bez gorzkiego aromatu. Co należy zrobić?

Sprawdź: Babcia zdradziła mi trik na mętny rosół. Wywar za każdym razem wychodzi klarowny

Jak pozbyć się gorzkiej skórki z orzecha włoskiego? Wykorzystaj piekarnik

Mało kto wie, że sprytnym trikiem na pozbycie się skórki z orzechów włoskich jest wykorzystanie piekarnika. Wszystko ze względu na działanie wysokiej temperatury.

  1. Wyłóż blachę z piekarnika papierem do pieczenia.
  2. Wsyp orzechy włoskie bez łupin na blachę i włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni Celsjusza.
  3. Odczekaj około 9 minut i wyłącz piekarnik.
  4. Przesyp orzechy na ręcznik kuchenny. Uważaj, by się nie poparzyć!
  5. Pocieraj energicznie materiałem o orzechy, a gorzka skórka z łatwością odejdzie.

Sprawdź: Od lat robię pomidorówkę tylko w ten sposób. Dzięki jednemu dodatkowi smakuje jak u babci

Jak ułatwić sobie obieranie orzechów włoskich? Gorzkiej skórki pozbędziesz się też dwoma innymi trikami

Oprócz wykorzystania piekarnika możesz pozbyć się gorzkiej skórki z orzechów włoskich dwoma innymi, prostymi i szybkimi metodami.

  1. Sparz obrane orzechy włoskie wrzątkiem. Wystarczy, że włożysz je do garnka i zalejesz gorącą cieczą. Następnie gotuj produkty przez około pół minuty pod przykryciem, a po odlaniu wody i ostygnięciu okaże się, że skórka łatwo odchodzi.
  2. Praż orzechy na patelni. Jedyne co należy zrobić, to wrzucić obrane orzechy włoskie na suche, rozgrzane naczynie. Warto rozpocząć od mniejszych ilości, by uprażyły się równomiernie. Mieszaj orzechy na patelni przez 5 minut, a gdy ostygną obierz je ze skórki. Działanie okaże się proste i szybkie.

Sprawdź: To najczęściej używana deska do krojenia. Jeśli też taką posiadasz, lepiej ją wymień

Planowanie ślubu oraz wesela

Błogosławieństwo rodziców

Błogosławieństwo od rodziców to jedna z najważniejszych tradycji w dniu ślubu dla osób, które są katolikami. Symbolizuje przekazanie przez rodziców tuż przed ślubem władzy rodzicielskiej mężowi kobiety i zgodę na...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general