Przeterminowana czekolada – Czy czekolada po terminie nadaje się do spożycia?

Przeterminowana czekolada to taka, która straciła swoją ważność. Najczęściej zdarza się, że kupujemy czekoladę i o niej kompletnie zapominamy, rzucając ją w najdalsze miejsce szafki, do której rzadko zaglądamy. A kiedy po nią sięgniemy, okazuję się, że termin ważności już się skończył. I zaczynamy się zastanawiać, czy nasz ulubiony smakołyk pójdzie na marne, czy jest nadal zjadliwy.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Przeterminowana czekolada nadaje się do spożycia jeszcze maksymalnie przez dwa miesiące po upływie daty przydatności.
  • Czekolada przechowywana zbyt długo i w nieodpowiednich warunkach może się zepsuć. Nie powinna jednak wywoływać ubocznych skutków zdrowotnych.

Przeterminowana czekolada – Czy czekolada po terminie nadaje się do spożycia?

Żadne z nas nie lubi marnować jedzenia. Pytanie brzmi, czy przeterminowaną czekoladę należy wyrzucić, czy zjeść? Otóż można ją spożyć bez żadnych obaw, a nawet obejdzie się bez żadnych dolegliwości żołądkowych. 

Czekolada, która leży w ciepłym miejscu, rozpuszcza się, a następnie krystalizuję. Stąd też pojawiają się białe plamy. Może to również świadczyć o jakości kakao. Bez obaw, takie zmiany nie wpływają zbytnio na produkt i na pewno się nie otrujemy, jak ją zjemy. Taka czekolada nie wywołuje żadnych reakcji ani żadnych objawów zatrucia pokarmowego. Jednym minusem, jest to, że nie wygląda estetycznie ani zachęcająco.

Według Belgijskiej Agencji ds. Żywności produkty mogą być spożywane, nawet jeśli termin ważności wygasł. Należy do nich właśnie czekolada. Zaleca się, aby przeterminowaną czekoladę zjeść maksymalnie do 2 miesięcy od utraty daty ważności. Nie zapomnijmy, że jak każdy inny produkt czekolada powinna być przechowywana w odpowiedni sposób. Na pewno nada się do tego ciemne i chłodne miejsce. Opakowanie powinno być szczelnie zamknięte. Co więcej, jeśli wiemy, że termin do spożycia zbliża się wielkimi krokami, możemy tę czekoladę zamrozić. Według opinii dietetyka nie jest zalecane spożywanie produktów po utracie ważności. Natomiast jeśli zdarzy nam się taka wpadka, nic się nie stanie, jeśli ją zjemy. Nie ma to żadnego negatywnego wpływu na nasze zdrowie.

Sprawdź: Jakie produkty powodują zgagę?

Jak wygląda zepsuta czekolada po terminie?

Jeśli już przypomnimy sobie i znajdziemy naszą czekoladę, a okaże się, że jest przeterminowana, to nie od razu oznacza, że jest zepsuta. Czy czekolada się psuje? Tak, przechowywana w złych warunkach może się popsuć. Wszystko zależy jednak od tego jak jest przechowywana oraz jaką zawartość kakao zawiera. Wiadomą sprawą jest, że czekolada, która długo leży traci na swoich walorach smakowych. 

Zepsuta czekolada może być pokryta lepkim syropem, a to dlatego, że cukier w niej zawarty ulega rozpuszczeniu, dlatego tak ważne jest, aby przechowywać ją w prawidłowy sposób. Cukier w czekoladzie jest konserwantem, który przedłuża jej świeżość. Czasem na czekoladzie, mogą pojawić się białe naloty, ale nie oznacza to, że jest zepsuta. Nie jest to również oznaką pleśni. Ten biały nalot na powierzchni czekolady, to nic innego jak tłuszcz, który pod wpływem wysokiej temperatury po prostu się rozpuszcza.

Przeterminowana czekolada o 2 lata nie nadaję się już do zjedzenia. Jest to zbyt długi czas po utracie ważności terminu do spożycia. Taką czekoladę najlepiej wyrzucić. Ostatecznym i maksymalnym czasem do spożycia czekolady jest 2 miesiące po upływie ważności. Nie zapominajmy o tym.

Zobacz też: Przelicznik gramów na dekagramy: 1 dag ile to g? – Ile gramów to dekagram?

Przeterminowana czekolada – skutki

Warto wspomnieć, że choć stara czekolada nie grozi zatruciem, pojedyncze przypadki się zdarzają. W czekoladzie znajduję się substancja zwana teobrominą. Jest to substancja toksyczna, która potrafi być szkodliwa dla ludzkiego organizmu. Zatrucia czekoladą nie powinny się zdarzać, ale okazuję się, że jest to możliwe. W przypadku spożycia nadmiernej ilości tej substancji mogą zdarzyć się niepożądane skutki uboczne zwłaszcza u dzieci, jak i u dorosłych osób. Do objawów zatrucia przeterminowaną czekoladą należą między innymi biegunka oraz wymioty.

Sprawdź: Papier do pieczenia – Która strona na blachę, a która do ciasta?

Rodzice pytają o przeterminowaną czekoladę:

Czy czekolada może się zepsuć?

Otóż tak. Przechowywana zbyt długo i w złych warunkach może ulec rozpuszczeniu i pojawieniu się białych nalotów. Nie powinno to jednak wywołać żadnych skutków ubocznych.

Czy przeterminowana czekolada szkodzi?

Na ogół nie powinna, chociaż zdarzają się pojedyncze przypadki zatrucia pokarmowego. Nie jest to groźne dla naszego zdrowia, ale zalecane jest, aby unikać spożywania produktów po długim upływie terminu ważności.

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo