Piwo po terminie ważności - czy przeterminowane piwo szkodzi? Przeterminowane piwo 1

Piwo po terminie ważności – Czy przeterminowane piwo szkodzi?

Piwo po terminie potrafi wprawić niejednego konsumenta w zakłopotanie. Jeżeli data przydatności do spożycia została przekroczona tylko nieznacznie, zaś sam napój wygląda i pachnie bez zarzutu, wiele osób decyduje się na jego wypicie. Są jednak i tacy, którzy – obawiając się poważnego zatrucia pokarmowego – rezygnują z degustacji nieświeżego piwa. Jak zatem należałoby podejść do tego zagadnienia? Czy przeterminowane piwo faktycznie nam zaszkodzi?

Przeterminowane piwo

Podobnie jak inne produkty żywnościowe, piwo posiada minimalną datę trwałości. Najkrócej mówiąc, oznacza to, że przed upływem terminu wyszczególnionego na opakowaniu mamy prawo oczekiwać od napoju nienagannego smaku. Na co jednak powinniśmy się nastawić w sytuacji, kiedy nasz alkohol przekroczył ów bezpieczny termin? Czy stanowi to przeszkodę w jego konsumpcji, czy może wręcz przeciwnie – długi okres leżakowania wyjdzie złocistemu trunkowi na dobre?

Odpowiedź musi być niejednoznaczna: to zależy. Rozsądną rzeczą pozostaje na pewno trzymanie się daty ważności podanej na opakowaniu, bo sam producent najlepiej zna określone cechy swoich wyrobów. Z drugiej strony, fora internetowe dostarczają sporo pozytywnych opinii na temat „starego” piwa. Ba, niektórzy twierdzą nawet, że piwo po terminie smakuje lepiej niż świeże! Kiedy natykamy się na podobne konstatacje, często naprawdę nie wiemy już, komu wierzyć.

Warto przyjrzeć się tej kwestii od strony praktycznej. Przeterminowane piwo rozpoznamy po konkretnych cechach, które mogą (choć nie muszą) zniechęcić nas do jego wypicia. Do takich cech zaliczamy:

  • zapach mokrego kartonu albo papieru – stanowi efekt utlenienia piwa. Tlen wchodzi w reakcję ze składnikami płynu, powodując tę specyficzną, niezbyt przyjemną woń,
  • intensywny aromat chmielu – charakterystyczny dla piw w zielonych i przezroczystych butelkach. Niektóre osoby odbierają ów zapach jako bardzo przyjemny, kojarząc go z „prawdziwym” chmielem piwnym… albo nawet z marihuaną. Prawda jest natomiast taka, że wspomniana specyficzna woń powstaje wskutek przepuszczania przez butelkę pewnej ilości promieniowania UV. Nie jest to szkodliwe dla zdrowia, ale decyduje o walorach zapachowych napoju,
  • piwo traci aromat albo zmienia smak – w trakcie degustacji czujemy, że aromat stał się niewyraźny albo np. nienaturalnie przesłodzony. Bardzo zepsute piwo bywa zaś kwaśne, przypominając wodę z kiszonych ogórków,
  • trunek ma bardzo słabą goryczkę –  może się wręcz okazać słodkawy. Oznacza to, że prawdopodobnie stał już od dawna na sklepowej półce,
  • napój mętnieje – choć producent obiecywał piwo klarowne bądź lekko zamglone. Zmętnienie piwa powinna sugerować brak świeżości.

Jeśli zauważymy w naszym piwie którąś z powyższych cech, warto rzucić okiem na termin ważności. Może się jednak okazać, że wszystko z nim w porządku. W takim wypadku winę za kiepski stan alkoholu ponosi zapewne jego niewłaściwe przechowywanie – zbyt wysoka temperatura albo mocne nasłonecznienie. Oba te czynniki odbijają się na złotym napoju zdecydowanie negatywnie.

Sprawdź: Co można jeść po terminie ważności?

Czy piwo po terminie ważności smakuje inaczej?

Dla pełnej jasności powinniśmy jednak od razu dodać, że nie każde piwo po terminie smakuje źle. Wręcz przeciwnie: wielu piwoszy dostrzega pozytywne zmiany idące w parze ze starzeniem się trunku. Jego smak może zyskać nieznaną wcześniej głębię oraz zaskakujące nuty (np. miodowe czy likierowe). Zawarty w płynie alkohol ma z kolei tendencję do lepszego komponowania się z piwem wraz z biegiem czasu. Nie jest zatem całkowicie wykluczone, że piwo przeterminowane o rok okaże się znacznie lepsze od świeżego.

Oczywiście, czasami piwo psuje się w sposób ewidentny – czyli po prostu zaczyna śmierdzieć. Ta okoliczność stanowi już bezpośrednią wskazówkę do jego wylania. Nie ma przy tym znaczenia, czy chodzi o przeterminowane piwo w puszcze, czy w butelce.

Zobacz też: Przeterminowana czekolada – Czy czekolada po terminie nadaje się do spożycia?

Zatrucie przeterminowanym piwem

Wiele osób zadaje sobie także inne pytanie: czy przeterminowanym piwem można się zatruć? Lekarze odpowiadają, że niestety tak. Co więcej, problemy żołądkowe są możliwe nawet wówczas, gdy sam napój wydawał nam się względnie w porządku: dobrze pachniał, miał ładny kolor, smakował bez zarzutu. O jego zepsuciu przekonamy się np. dopiero po kilku godzinach.

Dyskomfort gastryczny nie posiada zazwyczaj w takich wypadkach zbyt poważnego charakteru. Może nas spotkać np. ból brzucha połączony z biegunką. 

Sprawdź: Ciasto francuskie po terminie – Kiedy ciasto francuskie jest zepsute?

Rodzice pytają o przeterminowane piwo:

Ile po terminie można pić piwo?

Nie da się tego jednoznacznie określić. Niektóre marki długo zachowują trwałość, inne wydają się nieświeże jeszcze przed upływem daty ważności.

Czy przeterminowane piwo szkodzi?

Jest to oczywiście możliwe – zdarzają się po nim np. bóle brzucha i biegunki. Czasami jednak piwo po terminie okazuje się lepsze niż jego świeży odpowiednik.