Ciasto "KRÓWKA"

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #101682

    miamia

    Ciasto:
    3szkl. mąki
    4 zółtka
    1 masło roślinne
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Wszystkie produkty na stolnicę, lub do dużej michy i zagnieść ciasto, podzielić na dwie porcje i upiec dwa placki (temp 180st), wykładam na papierze do pieczenia, żeby je potem było łatwo zdjąć, najlepiej na takiej blasze, która nie ma brzegu z jednego końca

    Krem:
    2szkl mleka
    1/2szkl cukru
    cukier waniliowy (+ewentualnie laska wanilii)
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    2 czubate łyżki mąki ziemnaczanej
    1 masło roślinne !

    Ugotować budyń: 1 szkl mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i ew,. laską wanilii, jak sie zagotuje dodać wcześniej wymieszaną z resztą mleka jedną i drugą mąkę -zagotować, aż się zrobibudyniowate

    Wystudzony budyń połączyć z masłem roślinnym i przełożyć placki.

    Polewa:
    1puszka gotowego kajmaku (ugotowanego mleka słodzonego skondensowanego)
    płatki migdałowe lub orzechy włoskie posiekane

    Puszkę z gotowym kajmakiem dobrze jest podgrzać, żeby go trochę upłynnić, ewentualnie wymieszać mikserem, wylać na ciasto, posypać płatkami, musi postać parę godziń, żeby sie przegryzło
    Jest pyyyyszne!

    #2980709

    agat79

    Brzmi pychotkowo, ale chyba duzo roboty przy tym, co??



    #2980710

    dotina

    mniammm….
    chyba kiedyś zrobię…

    #2980711

    miamia

    Zamieszczone przez agat79
    Brzmi pychotkowo, ale chyba duzo roboty przy tym, co??

    nie dużo – ciasto zagniatsz błyskiem, kiedy się blaty pieką gotujesz budyń – też moment, smarowanie to chwila, a potem niestety równie błyskawicznie znika

    #2980712

    viccy

    Robię podobne i potwierdzam, że pycha. 🙂
    Super smakuje i w takiej ostatnio robię wesji to z orzeszkami ziemnymi czasem robię też na tych orzeszkach esy floresy z czekolady.
    Mniam.:Hura!:

    Mój mąż twierdzi, że to jego ulubione ciasto, z tym że on tych ulubionych ma kilka i ciągle jakieś przybywa, a nigdy nie ubywa, hihiihihih.

    #2980713

    kasia

    robię podobne, u mnie pod nazwą toffi, wydaje mi się łatwiejsze

    CIASTO:
    50dag mąki
    1/2 szkl. cukru pudru
    15dag miodu
    1/2kostki margaryny
    2 jajka
    1 cukier waniliowy

    zagnieść, podzielić na dwie części, upiec dwa placki, po ok 15 min
    przełożyć bitą śmietaną (ubić np dwie kremówki lub śmietankę tortową, dodać rozpuszczoną żelatynę – łyżkę)
    na wierzch wyłożyć kajmak, można posypać orzechami włoskimi



    #2980714

    miamia

    Zamieszczone przez kasia.
    robię podobne, u mnie pod nazwą toffi, wydaje mi się łatwiejsze

    CIASTO:
    50dag mąki
    1/2 szkl. cukru pudru
    15dag miodu
    1/2kostki margaryny
    2 jajka
    1 cukier waniliowy

    zagnieść, podzielić na dwie części, upiec dwa placki, po ok 15 min
    przełożyć bitą śmietaną (ubić np dwie kremówki lub śmietankę tortową, dodać rozpuszczoną żelatynę – łyżkę)
    na wierzch wyłożyć kajmak, można posypać orzechami włoskimi

    ja z miodem też robię, ale to ma zupełnie inny smak

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close