Ciasto "KRÓWKA"

Ciasto:
3szkl. mąki
4 zółtka
1 masło roślinne
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie produkty na stolnicę, lub do dużej michy i zagnieść ciasto, podzielić na dwie porcje i upiec dwa placki (temp 180st), wykładam na papierze do pieczenia, żeby je potem było łatwo zdjąć, najlepiej na takiej blasze, która nie ma brzegu z jednego końca

Krem:
2szkl mleka
1/2szkl cukru
cukier waniliowy (+ewentualnie laska wanilii)
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemnaczanej
1 masło roślinne !

Ugotować budyń: 1 szkl mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i ew,. laską wanilii, jak sie zagotuje dodać wcześniej wymieszaną z resztą mleka jedną i drugą mąkę -zagotować, aż się zrobibudyniowate

Wystudzony budyń połączyć z masłem roślinnym i przełożyć placki.

Polewa:
1puszka gotowego kajmaku (ugotowanego mleka słodzonego skondensowanego)
płatki migdałowe lub orzechy włoskie posiekane

Puszkę z gotowym kajmakiem dobrze jest podgrzać, żeby go trochę upłynnić, ewentualnie wymieszać mikserem, wylać na ciasto, posypać płatkami, musi postać parę godziń, żeby sie przegryzło
Jest pyyyyszne!

6 odpowiedzi na pytanie: Ciasto "KRÓWKA"

agat79 Dodane ponad rok temu,

Brzmi pychotkowo, ale chyba duzo roboty przy tym, co??

dotina Dodane ponad rok temu,

mniammm….
chyba kiedyś zrobię…

miamia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agat79:Brzmi pychotkowo, ale chyba duzo roboty przy tym, co??

nie dużo – ciasto zagniatsz błyskiem, kiedy się blaty pieką gotujesz budyń – też moment, smarowanie to chwila, a potem niestety równie błyskawicznie znika

viccy Dodane ponad rok temu,

Robię podobne i potwierdzam, że pycha. 🙂
Super smakuje i w takiej ostatnio robię wesji to z orzeszkami ziemnymi czasem robię też na tych orzeszkach esy floresy z czekolady.
Mniam.:Hura!:

Mój mąż twierdzi, że to jego ulubione ciasto, z tym że on tych ulubionych ma kilka i ciągle jakieś przybywa, a nigdy nie ubywa, hihiihihih.

kasia Dodane ponad rok temu,

robię podobne, u mnie pod nazwą toffi, wydaje mi się łatwiejsze

CIASTO:
50dag mąki
1/2 szkl. cukru pudru
15dag miodu
1/2kostki margaryny
2 jajka
1 cukier waniliowy

zagnieść, podzielić na dwie części, upiec dwa placki, po ok 15 min
przełożyć bitą śmietaną (ubić np dwie kremówki lub śmietankę tortową, dodać rozpuszczoną żelatynę – łyżkę)
na wierzch wyłożyć kajmak, można posypać orzechami włoskimi

miamia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kasia.:robię podobne, u mnie pod nazwą toffi, wydaje mi się łatwiejsze

CIASTO:
50dag mąki
1/2 szkl. cukru pudru
15dag miodu
1/2kostki margaryny
2 jajka
1 cukier waniliowy

zagnieść, podzielić na dwie części, upiec dwa placki, po ok 15 min
przełożyć bitą śmietaną (ubić np dwie kremówki lub śmietankę tortową, dodać rozpuszczoną żelatynę – łyżkę)
na wierzch wyłożyć kajmak, można posypać orzechami włoskimi

ja z miodem też robię, ale to ma zupełnie inny smak

Znasz odpowiedź na pytanie: Ciasto "KRÓWKA"?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Jedno- i dwulatki
Pierwsze "dorosłe" łóżeczko
Moja kochana dwuletnia córeczka od roku śpi sama w swoim pokoiku. Ma łóżeczko ze szczebelkami i chciałabym jej zakupić już normalne łóżeczko. Problem w tym, że nie bardzo wiem jakie.
Czytaj dalej
Polecam
ciepły kraj na grudzień
Proszę polećcie mi ciepły kraj na wakacje w grudniu. Chciałabym miejsce, które daje 100% pewności, że będzie ciepło. Proszę o sugestie co do konkretnych hoteli/biur turystycznych. Jadę z dwójką małych
Czytaj dalej