Co z sarny?

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 20)
  • Autor
    Wpisy
  • #108748

    qr-chuck

    Właśnie dostałam informację, że zostanę uszczęśliwiona 13 kg mięcha z sarenki…
    Macie jakieś przepisy – najchętniej na pieczenie, żeby się nie narobić :Fiu fiu:
    Czym to przyprawiać?
    Ostatecznie jakiś sosik mogę też dorobić…

    #4608764

    chilli

    podziel sie 😀



    #4608765

    qr-chuck

    Zamieszczone przez szpilki
    podziel sie 😀

    Zamówić Ci następną (cena porównywalna z wołówką)?
    I to Twój sąsiad 🙂

    Dzisiaj pierwszy raz od niego biorę – mięcho ma być obrane, podzielone, zmrożone (i świeże – polowanie wczoraj było)… Jak zobaczę to Ci powiem czy chcę się dzielić :Hyhy:

    #4608766

    chilli

    w zamain odstąpie namiar na barana 😀

    #4608767

    kantalupa

    pasztet jakis, bedzie git
    moj znajomy robi super fajne kielbasy, wszytsko w warunkach domowych, ale zupelnie nie mam pojecia jak:(

    #4608768

    qr-chuck

    Zamieszczone przez szpilki
    w zamain odstąpie namiar na barana 😀

    Chcę 🙂
    Tylko trochę sarny zeżrę, bo mi zamrażalnik zajęła 😉

    To dam Ci znać jak będzie następna. Ale od razu powiem, że na moją to parę miesięcy czekałam – ponoć ostatnio tylko albo za stare albo za młode dziki podchodziły…



    #4608769

    nelly

    Zamieszczone przez kurczak
    Zamówić Ci następną (cena porównywalna z wołówką)?
    I to Twój sąsiad 🙂

    Dzisiaj pierwszy raz od niego biorę – mięcho ma być obrane, podzielone, zmrożone (i świeże – polowanie wczoraj było)… Jak zobaczę to Ci powiem czy chcę się dzielić :Hyhy:

    a przebadane byc nie musi??:Niepewny:

    wlasnie docztalam ze nie trzeba jej badac….ale sarenke jesc…one takie ladne…

    P.S w temacie to pasztet kumpela robi, nie wiem czy dobry, bo z racji,ze z sarny to nigdy nie jadlam.

    #4608770

    wihado

    Zamieszczone przez kurczak
    Chcę 🙂
    Tylko trochę sarny zeżrę, bo mi zamrażalnik zajęła 😉

    To dam Ci znać jak będzie następna. Ale od razu powiem, że na moją to parę miesięcy czekałam – ponoć ostatnio tylko albo za stare albo za młode dziki podchodziły…

    dopiero zaczął się odstrzał na koziołki pewnie dlatego długo czekałaś 🙂
    sarny chodzą z małymi i nie można jeszcze strzelać

    mięsko pycha z grilla , przyrządzam tak samo jak karkówkę dzień wcześniej
    mniammmm

    #4608771

    wihado

    Zamieszczone przez hmm_Nelly
    a przebadane byc nie musi??:Niepewny:

    wlasnie docztalam ze nie trzeba jej badac….ale sarenke jesc…one takie ladne…

    dzika trzeba badać,
    sarny nie

    #4608772

    qr-chuck

    Zamieszczone przez hmm_Nelly
    ale sarenke jesc…one takie ladne…

    P.S w temacie to pasztet kumpela robi, nie wiem czy dobry, bo z racji,ze z sarny to nigdy nie jadlam.

    Na szczęście (dla mojego poczucia estetyki ;)) dostałam ją w postaci kawałów krwistego, czerwonego mięcha – wołowina czy świnina wygląda przy tym o niebo ładniej.
    Mnie najbardziej przekonuje, że to brzydkie to bez antybiotyków, hormonów i innych paści, czego niestety nie mogę powiedzieć o tych „ładniejszych”…

    Pasztetu nie chcę :Foch:.
    Mam w niemal ciągłej dostawie swojskie pasztety z innych mięs, a że moi za pasztetami nie za bardzo, to muszę sama zjadać (a ja chcę schudnąć)…



    #4608773

    qr-chuck

    Zamieszczone przez Dowiha
    mięsko pycha z grilla , przyrządzam tak samo jak karkówkę dzień wcześniej
    mniammmm

    Super, dzięki 🙂
    A którą część tak można?
    Mam podpisane: część karkowa, szynka, żeberka (jedne takie płaskie, a inne jakieś grube :Hmmm…:)… i coś co mi się z nogą kojarzy, ale dokładnie nie pamiętam jak :Wstyd:…

    #4608774

    wihado

    Zamieszczone przez kurczak
    Super, dzięki 🙂
    A którą część tak można?
    Mam podpisane: część karkowa, szynka, żeberka (jedne takie płaskie, a inne jakieś grube :Hmmm…:)… i coś co mi się z nogą kojarzy, ale dokładnie nie pamiętam jak :Wstyd:…

    z karkowej

    a z grubych żeberek można zrobić zapiekane przykryte kapusta kwaszoną ,obsypane przyprawą kamis do grilla( jest taki przepis na forum)
    tylko trzeba je skropić oliwą, bo nie są tłuste jak wieprzowe
    mniam



    #4608775

    qr-chuck

    Zamieszczone przez Dowiha
    z karkowej

    a z grubych żeberek można zrobić zapiekane przykryte kapusta kwaszoną ,obsypane przyprawą kamis do grilla( jest taki przepis na forum)
    tylko trzeba je skropić oliwą, bo nie są tłuste jak wieprzowe
    mniam

    O! Dzięki 🙂
    Właśnie moja córka odkąd przywieźli mięcho (pojechała po nie z mężem) męczy nas o żeberka w kapuście. Dzieci to chyba intuicję mają :Hmmm…:.
    Muszę poszukać po rodzinie czy ktoś jeszcze ma swojską kapuchę (kiedyś zrobiłam wieprzowe z kupną i mi nie chcieli zjeść) i robię 😀

    #4608776

    izade

    Podaję przepis od mojego Wujka-starego myśliwego:)
    Sama jeszcze nie wypróbowałam-może kiedyś……

    Pieczeń

    Może być sarna, jeleń, dzik i wołowina

    Składniki:
    Mięso bez kości 1 kg.
    Słonina wędzona lub boczek 10dag
    Cebula 1 szt.
    Masło 10 dag.
    Mąka pszenna 2dag.
    Śmietana 1 szklanka
    Wino białe 1 szklanka
    Sól,pieprz naturalny mielony,jałowiec,smalec lub olej.

    Bejc:

    Ocet 1 szklanki
    Cebula duża 1szt.
    Marchew mała 1 szt.
    Pietruszka mała 1 szt.
    Por mały 1szt.
    Woda 2 szklanki
    Liść laurowy,ziele angielskie,pieprz naturalny.

    Przepis:

    Przygotować bejc z potartych warzyw korzeniowych i pokrojonej w drobną kostkę cebuli oraz wody,octu i przypraw.Bejc przegotowac,wystudzić i włożyc do niego
    mięso./w kamiennym garnku/.Mięso bejcować 2 dni.Po
    upływie tego czasu mięso wyjąć z zalewy i oczyścić,a następnie naszpikować słoniną,posolić i posypać pieprzem.
    Rondel wysmarować olejem lub smalcem,włożyc do niego
    mięso i szybko obsmażyć.Obsmazone mieso skropic wodą
    i winem,dodać masło i dusić pod przykryciem na wolnym
    ogniu z dodatkiem posiekanej cebuli i kilku ziarenek jałowca do miękkości.W trakcie duszenia podlewać winem
    i odrobiną bejcy.
    Po uduszeniu mięso wyjąć,a sos zagęścić niewielka ilością
    zawiesiny z mąki pszennej i wody.Na koniec sos wzbogacić zahartowaną śmietaną.
    Mięso wyporcjować i podawać na ciepło z sosem do ziemniaków.

    Uwaga moja własna-mięso dusiłem w piekarniku,było
    bardzo smaczne(to słowa Wujka;) )

    Ja tylko skopiowałam i wkleiłam;)

    #4608777

    kaktus

    ja robię to co z kazdym innym mieskiem;)

    no może jałowiec pasuje bardziej niz do czegokolwiek innego.

    zraziki mi teściowa robi czasami, bo mnie brak cierpliwości na to.

    ja tam robię pieczeń. przyprawiam wieczorkiem, ( albo i nie ) ale nie lubię wina, ani octów tylko zwyczajnie czym tam lubisz, może trochę musztardy, a rano w naczyniu żaroodpornym do piekarnika i nie ruszam tego. nie dokładam słoninek, boczków, nie nadziewam..jakoś mi to nie pasuje do chudego dzikiego mięska jako alternatywy do wieprzowiny np.

    żeberka duszone na patelni albo właśnie te z kapustką

    a i żurawinki dobre jako dodatek

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 20)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close