Niby rzecz banalnie prosta, ale pyyyszna do herbatki 🙂
Potrzebne:
1 cytryna
ok. 1/2 szkl. cukru
ew. przyprawy (imbir, laska wanilii, przyprawa do grzańca)
1 cytrynę porządnie myjemy, kroimy na plasterki, wkładamy do małego słoiczka, ale z szeroką zakrętką, zasypujemy cukrem, tak, by cukier zakrył cytrynki dodajemy przyprawy lub nie, zakręcamy słoiczek potrząsamy, by cukier oblepił cytrynę. Zostawiamy na 1 dzień, co jakiś czas potrząsając. Cytryny puszczają sok.
A potem to już się tylko delektować, do herbaty dodaje się jeden plasterek cytryny i dwie łyżeczki syropu. Można też robić z tego lemoniadę, dwie łyżeczki syropu na szklankę wody. Polecam!
4 odpowiedzi na pytanie: cytrynki do herbaty
Uwielbiam takie cytrynki do herbaty, ostatnio zrobiłam z limonką – pyyyyszne 🙂
a jak je robiłaś?
Mnie na razie bardzo smakowały z przyprawą malinową do grzańca 😉
powinny być dobre do wódeczki 🙂
Ja pokroiłam kilka limonek w plasterki (ze skórką), wcześniej ugotowałam syrop z brązowego cukru – 3/4 szklanki i/lub łyżką miodu
(wody na oko, tylko tyle, żeby cukier się rozpuścił), musi być bardzo gęsty.
Do tego syropu można dodać przeróżne przyprawy w minimalnych ilościach – kardamon lub imbir, wanilia, skórka z pomarańczy, 2-3 ziarenka kawy. Jak wystygnie taki wywar i nabierze “mocy”, to zalewam nim limonkę w słoiczkach.
I potem pasteryzuję 3-4 minuty.
Świetny dodatek do napojów, drinków, ciast, herbat….
Znasz odpowiedź na pytanie: cytrynki do herbaty