cytrynki do herbaty

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)
  • Autor
    Wpisy
  • #105806

    vinga

    Niby rzecz banalnie prosta, ale pyyyszna do herbatki 🙂
    Potrzebne:
    1 cytryna
    ok. 1/2 szkl. cukru
    ew. przyprawy (imbir, laska wanilii, przyprawa do grzańca)

    1 cytrynę porządnie myjemy, kroimy na plasterki, wkładamy do małego słoiczka, ale z szeroką zakrętką, zasypujemy cukrem, tak, by cukier zakrył cytrynki dodajemy przyprawy lub nie, zakręcamy słoiczek potrząsamy, by cukier oblepił cytrynę. Zostawiamy na 1 dzień, co jakiś czas potrząsając. Cytryny puszczają sok.
    A potem to już się tylko delektować, do herbaty dodaje się jeden plasterek cytryny i dwie łyżeczki syropu. Można też robić z tego lemoniadę, dwie łyżeczki syropu na szklankę wody. Polecam!

    #3897350

    redyna

    Uwielbiam takie cytrynki do herbaty, ostatnio zrobiłam z limonką – pyyyyszne 🙂



    #3897351

    vinga

    Zamieszczone przez Redyna
    Uwielbiam takie cytrynki do herbaty, ostatnio zrobiłam z limonką – pyyyyszne 🙂

    a jak je robiłaś?

    Mnie na razie bardzo smakowały z przyprawą malinową do grzańca 😉

    #3897352

    aborka

    powinny być dobre do wódeczki 🙂 :Hyhy:

    #3897353

    redyna

    Zamieszczone przez Vinga
    a jak je robiłaś?

    Mnie na razie bardzo smakowały z przyprawą malinową do grzańca 😉

    Ja pokroiłam kilka limonek w plasterki (ze skórką), wcześniej ugotowałam syrop z brązowego cukru – 3/4 szklanki i/lub łyżką miodu
    (wody na oko, tylko tyle, żeby cukier się rozpuścił), musi być bardzo gęsty.

    Do tego syropu można dodać przeróżne przyprawy w minimalnych ilościach – kardamon lub imbir, wanilia, skórka z pomarańczy, 2-3 ziarenka kawy. Jak wystygnie taki wywar i nabierze „mocy”, to zalewam nim limonkę w słoiczkach.
    I potem pasteryzuję 3-4 minuty.

    Świetny dodatek do napojów, drinków, ciast, herbat….

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close