Jakie znacie przepisy na słodkie alkohole

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #104005

    ankalena1

    Macie może jakieś fajne przepisy na likiery alkoholowe swojej roboty? Kiedyś kumpela mówiła mi o jakimś ze skondensowanym mlekiem ale nie pamiętam dokładnie składu.:Hmmm…:

    Ale słyszałam o arbuzie naszprycowanym za pomocą strzykawki żołądkową gorzką i schłodzonym w lodówce. Może być pyyyyszne:Cwaniak: próbowałyście?

    #3521528

    aborka

    malinówka – maliny, cukier spirytus…

    cetrynówka – tu więcej roboty. Ja robie (robiłam) duzo

    3 kg cytryn
    3 litry mleka
    3 litry spirytusu (mozna mniej a potem dodac aby nie było za mocne)
    1 kg cukru (w przepisie były 3 ale to za duzo)

    cytryny obrac i pokroic w plastry, wycisnąc. wrzucic do baniaka. Kika skórek zetrzec. Doadac reszte. Mleko sie zcina w taki serek.
    Stoi to ok 1 miesiąca. Potem najlepiej zlac płyn znad osadu a reszte przesączyc. (duzy lejek i ręczniki papierowe). To dosc uperdliwa robota i sie pół kuchni klei…..

    Potem jak długo stoi to sie jeszcze troche osadza na dnie. Trzeba uwazac aby nie zamieszac



    #3521529

    ankalena1

    Mam ten ze skondensowanym mlekiem

    Mleko w puszce słodzone gotujemu 3 godz miksujemy z ubitą kremówką dodajemy 0,5 l wódki i 1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy, wychodzi bardzo gęste:Cwaniak:

    #3521530

    kiara

    Tu jest sporo przepisów:

    #3521531

    jaewa

    LIKIER KOKOSOWY

    3/4 szklanki wódki (robiłam też z 3/4 szklanki spirytusu)
    wsypać do tego 1/2 szklanki wiorek kokosowych, przykryć żeby nie parowało i zostawić na 24 godziny. Odsączyć (ja wiciskałam przez gazę) i dodać pół puszki mleka słodzonego zagęszcanego i 1/2 szklanki mleka zwyklego.

    wiórki mozna zużyć do jakiejś masy do ciasta 🙂

    #3521532

    ankalena1

    kiara dzięki niezłe są tam przepisy:Hura!:



    #3521533

    monia25md

    Likier amaretto

    Składniki:
    1 szklanka spirytusu
    1 szklanka przegotowanej wody
    1 szklanka cukru
    ? szklanki cukru brązowego
    2 łyżki posiekanych migdałów
    2 łyżeczki posiekanej wanilii

    Sposób przyrządzenia:
    Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, gotować aż cukier się nie rozpuści, schłodzić. Wszystkie składniki umieścić w słoju, dokładnie zamknąć. Odstawić na 30 dni, kilkakrotnie mieszając. Przefiltrować, przelać do butelki, odstawić na 6 miesięcy.

    polecam;)

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close