Dziewczyny – jak zrobić mus bananowy?
Czy banany pokroić na kawałki i je z odrobiną wody rozpaćkać na gazie a później zmiksować?(długo gotować?)
Czy coś jeszcze do tego dodać?
Czy można zapasteryzować w słoiczkach?
… banany bardzo u nas działaja dobrze rozluźniająco na twardą kupkę… a nie chciałabym być codziennie uzależniona od kaszek z bananami…
Agata i Ania (7.09.2004)
6 odpowiedzi na pytanie: Mus bananowy własnej produkcji…
Re: Mus bananowy własnej produkcji…
Czasami gotuję np. 2 jabłka i 1 banana jak na kmpocik (aż jabłka będą miękkie, czyli chwilkę gotowania) i wszystko miksuję. Całkiem smaczne 🙂 i można to zapasteryzować.
Od 7 miesiąca można też zakombinować z gruszką
Polecam ;))
Ania + Szymek (7,5 miesiąca)
Re: Mus bananowy własnej produkcji…
Bardzo dziękuję za podpowiedź – nie miałam coprawda wczoraj odpowiedzniego jabłka, tylko banana i zrobiłam z samego banana – ale mus wyszedł normalnie super profesjonalny – gerbery i inne się chowają 🙂 a smakował jeszcze lepiej niż wyglądał 🙂
Napewno spróbuję z jabłkiem i gruszką, może jeszcze z czymś – jakaś brzoskwinia może – bo wszystko to Ania już jadła ze słoiczków.
Agata i Ania (7.09.2004)
Re: Mus bananowy własnej produkcji…
extra pomysl ! ide wyprobowac ! bo kurcze to cala fortuna idzie na sloiczki. zupka u nas co drugi dzien sloiczkowa a co drugi gotowana. ale na owocki nie mialam pomyslu.
shiba: a moze poprobujemy do musu dodac troszke mleczka? ciekawe, jak dzieciaczkom zasmakuje?
Maja i Adaś (19.05.2004)
Re: Mus bananowy własnej produkcji…
a ja robie w ten sposob
banan + np jablko /moze byc gruszka, kiwi i inne sezonowe owoce/ miksuje i podaje, bez gotowania /ale nie przechowuje tylko od razu podaje do jedzenia/
czasem dodaje troszke soku z pomaranczy lub mandarynki
kiwi – uwaga -moze robic taki cierpkawy posmak
robie rozne kombinacje owocow, glownie to podstawowa baza takich deserkow jest jablko
nie pamietam od ktorego mca podaje sie poszczegolne owoce
Agniesia 7.07.02 +Adrianek 3.01.04
Re: Mus bananowy własnej produkcji…
Aniu – ja jeszcze w kwestii pasteryzowanie – jak to robisz? bo ja probowalam z zupkami i odskakiwaly mi wieczka. robilam w sloiczkach po daniach bobovity i gerbera. moze lepiej w musztardowkach? jak ty robisz?
Maja i Adaś (19.05.2004)
Re: Mus bananowy własnej produkcji…
robiłam podobnie jak Anet, czasem gotowałam, czasem nie, zawsze świeze, nie pasteryzowałam,
a co do bananów polecam jeszcze kleik ryzowy z “rozdziabdanym ” bananem, Natalka się zajadała, a zawsze to jakas odmiana od kaszki
pozdrawiam
Ola z Natalią- 2.06.2003
Znasz odpowiedź na pytanie: Mus bananowy własnej produkcji…