oponki z ciągnącego ciasta? – szukam przepisu

Postów wyświetlanych: 8 - od 1 do 8 (wszystkich: 8)
  • Autor
    Wpisy
  • #115433

    qr-chuck

    Szukam przepisu i nie mogę nigdzie znaleźć…
    Wszędzie każą oponki wałkować i wycinać…

    Jadłam takie oponki w Maroku: tam widziałam jak się to robi: ciasto ciągnie się jak guma do żucia, formuje się z tego okrąg, rzucone na olej rośnie; bardzo rośnie. Niedawno podobne jadłam w Rumunii (tam się to gogoshi nazywało, ale przepis który znalazłam też mi nie do końca wydaje się tym czego szukam…)…

    W smaku podobne do pączków, ale takie jakby bardziej „nadmuchane” i niemal nie słodkie (jak się chce słodkie można maczać z nutelli lub jakiejś polewie)

    Kojarzycie może co to za ciasto?

    Bo mi się marzą…

    #5326758

    jbielu

    jadłam takowe w Tunezji

    albo

    pewnie w Maroko podobne



    #5326759

    fasolada

    marokanskich ani rumunskich nie jadlam,ale skojarzylo mi sie z greckimi loukumades. przykladowy przepis
    everycakeyoubake.blogspot.com/2010/02/loukoumades-czyli-paczki-po-grecku.html?m=1

    #5326760

    qr-chuck

    Zamieszczone przez jbielu
    jadłam takowe w Tunezji

    albo

    pewnie w Maroko podobne

    O to chyba to 🙂
    Dzięki wielkie 🙂

    #5326761

    nunak

    cos mi tu langoszami węgierskimi zaleciało……

    w ostatnim dodatku do GW Palce lizać jest przepis…..

    #5326762

    qr-chuck

    Zamieszczone przez Nunak
    cos mi tu langoszami węgierskimi zaleciało……
    …..

    Ja pod nazwą langosz znam taki tłusty placek z czosnkiem :Niepewny: (chyba w Austrii toto jadłam)…



    #5326763

    nunak

    Zamieszczone przez kurczak
    Ja pod nazwą langosz znam taki tłusty placek z czosnkiem :Niepewny: (chyba w Austrii toto jadłam)…

    węgrzy jedza to na słono i na słodko…….

    #5326764

    qr-chuck

    Zamieszczone przez Nunak
    węgrzy jedza to na słono i na słodko…….

    a to nie wiedziałam…
    Ale te langosze co jadłam to było coś takie strasznie tłuste i ciężkie, a tamte bardziej puchate. Ale może to kwestia przyrządzenia :Hmmm…:

Postów wyświetlanych: 8 - od 1 do 8 (wszystkich: 8)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close