Ciasto na piculkę:
[LIST]
[*]3g suchych drożdży
[*]1/2 łyżeczki cukru
[*]130ml ciepłej wody
[*]1/2 łyżeczki soli
[*]1 szklanka mąki pszennej
[*]1/2 szklanki mąki z pełnego przemiału lub żytniej (typ 2000)
[*]1 łyżka oliwy z oliwek[/LIST][LIST=1]
[*]Drożdże, wodę i cukier wymieszać i odstawić na 10-15 min aż drożdże zaczną pracować (będzie widoczna piana na wierzchu)
[*]Mąkę, sól połączyć, dodać oliwę, wodę, zarobić ciasto aż przestanie się lepić do rąk – jak jest za szywne można dolać jeszcze kapkę ciepłej wody. Powinno być dobrze elastyczne:)
[*]Ciasto przełożyć do naczynia nasmarowanego oliwą, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1h)
[*]Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze 1 min i wałkujemy do rozmiarów blachy, wykładamy na blachę.[/LIST]SOS Pomidorowy (można kupić gotowy z cebulą i czosnkiem) lub:[LIST]
[*]1 cebula
[*]3 ząbki czosnku
[*]1/2 łyżeczki oregano
[*]1/2 łyżeczku cukru
[*]sos pomidorowy lub 1/2 puszki pomidorów bez skórki (ja wolę sos)
[*]sól, pieprz do smaku wg. uznania[/LIST]Wszystko podsmażyć (cebula, czosnek), dodać sos, poddusić, doprawić, trochę ostudzić i wyłożyć na ciasto.
Posypać serem. Preferuję pomieszać min 2 rodzaje sera żółtego (np. Gouda i Radamer), a wszystko można jeszcze oprószyć parmezanem…
No i inne dodatki, które lubicie:)
Piecyk grzanie góra -dół, 220stopni i ok. 20 min dokąd się brzegi nie zarumienią jak na załączonym obrazku:)
Taka podstawowa PICULKA BRUNKOWA wygląda tak:
35 odpowiedzi na pytanie: Piculka bruni :D
Bruni jeszcze raz wielkie dzieki, jutro bedzie u mnie na obiad
Dodam, że im bardziej zarumienione ciasto, im dłużej pizza jest w piekarniku, tym bardziej chrupiące ciasto:)
Należy je cienko rozwałkować na ok 2 mm:)
U mnie lubią chrupiący spód. Wczoraj już mi się nie chciało walkiem tak machać.
Zostawiłam nieco grubsze ciasto, a że głód wykazywali wielki, to wyciągnęłam pizzę z pieca zanim się dobrze zarumieniła i była taka trochę jak z pizzerii, ciasto było bardziej miękkie, gumeczka:)
chyba faktycznie pojedziesz z nami 🙂
Piculka a ja kurde nie potrafiłam zajarzyć co to za tytuł wątku
Miałam inne skojarzenia
jak to chyba!?
ja mam już zakupy zrobione:)
olejek do opalania, nowa patelnia, garnek (bo będa dania jednogarnkowe):)
Olejek do opalania???
Chyba do smażenia olej.
Po co Ci w kuchni będzie olejek do opalania 🙂
w IT to będziemy jechać na oliwie!
[QUOTE=bruni;3400364]Ciasto na piculkę:
[LIST]
[*]3g suchych drożdży[*]1/2 łyżeczki cukru
[*]130ml ciepłej wody
[*]1/2 łyżeczki soli
[*]1 szklanka mąki pszennej
[*]1/2 szklanki mąki z pełnego przemiału lub żytniej (typ 2000)[*]1 łyżka oliwy z oliwek[/LIST][LIST=1]
chciałabym ją dzisiaj zrobic ale mam zwykłe drożdże, czy mogą byc? i ile takich zwykłych dodac?
i czy zamiast mąki z przemiału lub żytniej mogę dodac szymanowskiej??
czy to wyjdzie??? 😉
Brunka! Zrobiłam. Nie oczekiwałam rewelacji, ale się miło rozczarowałam. Dobre to jest No senk ju! Chyba będę robić częściej
i ja dziś zrobię, tylko mam normalne drożdze, dadzą radę?
ja wczoraj robiłam z normalnych to około 1/4 kostki rozpuścilam w ciepłej wodzie i odstawiłam do “wyrośnięcia” i się udało 🙂
I mnie wyszła rewelacyjna 🙂
O! To tak jak u mnie! Serwowałam już 2 razy. Za każdym razem wychodzi pyszna. Tylko dodaję więcej mąki pełnoziarnistej 1 kawałek i człek napchany
no nie wyszła
nie wiem czy to wina drożdży, blachy czy piekarnika
zjadłam samą górę
ciasto – fuj
ale to już kolejna, która nie wyszła, nie że akurat twoja B
ZAWSZE wychodziła mi pyszna pizza
a ostatnie 3 razy to gnioty takie, że hej
Brunka! Nie lubię Cie 🙁 Dziś robię 3 raz i znowu będę jadła… Wiadomo co jutro będzie na suwaku
Dlaczego ona jest taka pyszna?
Madzia, nie wiem czemu nie wyszła:((
Przykro mi.
… no i jeszcze Bep (tłusty prosiak bez silnej woli) mnie nie lubi:p
obstawiam mąkę
Teraz to Cię nie lubię do kwadratu Bo spróbowałam tylko cieniuteńki paseczek, a wyszła pyszna i cieniuteńka – normalnie rewelacja
A ja posiliłam się mięsem z jarzynami z poniedziałku… No comments
Jak jutro mój suwak oszaleje w góre to robię powtórkę – tylko dla siebie
Brunka,
na wyraźną prośbę dzieci robię dziś jeszcze raz!
Kupiłam inne drożdże, mąkę i formę do pizzy.
Zobaczymy jak wyjdzie
Zrobiłam
wyszła pyszna,
normalnie sama nie wiedziałam, żem taka zdolna
Właśnie pizza siedzi w piecu:) Wyglada cudnie, a jak smakuje napisze pozniej…
Znasz odpowiedź na pytanie: Piculka bruni :D