Dziewczyny nigdy nie robiłam pierogów
Nawet nie wiem jak się robi ciasto na pierogi
Ale dziś oglądałam na tvn “ugotowanych” i tam laska świetne nadzienia do pierogów robiła
i nabrałam strasznej ochoty na pichcenie 😉
Jak robicie pierogi?
Z jakimi nadzieniami?
Podzielcie się wiedzą 😀
80 odpowiedzi na pytanie: Pierogi
szkol robienia pierogow pewnie tyle, co rodzin w polsce
przerobilam z jajem, bez, na zimno, na cieplo, zagniatane tlustymi rekami, ble ble ble
ale najlepsze mi wychodza mniej wiecej takie:
maka pszenna (typu 500), zrobic dolek, dobrze posolic, nalac do dolku wrzatki i gniesc az sie zrobi gladkie ciasto (mozena dodawac w trakcie ugniatania wody albo maki, w zaleznosci od potrzeb)
moj malzu odda wszystko za pierogi z kapusta i boczkiem (doprawiane kminem koniecznie)
ostatnio zrobilam takiez lekko indyjskim posmakiem – soczewica z garam masala i curry, z drobno siekana nacia kolendry
i w ogole pcham do pierofow co mi w lapki wpadnie
dokładnie tak samo – bez jajka i zalane wrzątkiem. takie ciasto robi moja mama i wychodzi delkatne. JA nie robie bo mi sie nie chce. wole w naleśniki farsz zawinąc
podobno do lap sie tak tragicznie nie kleji
mozna tez posmarpwac dlonie olejem
ale srednio w sumie pomaga, wiec sobie glowy nie zaracam – i tak potem przez tydzien nosze pod paznokciami make;) – zartuje, myje sie czesciej, ale maka nawet po zdrowym szorowaniu jakos mi w zakamarkach zostaje
Czyli już wiem jak zrobić ciasto 😀
W przyszły łikend będę robić pierogi 😀
Ja do mąki i wrzątku zamiast oleju dodaję odrobinę masła roślinnego.
A robię z serem (na słodko), mięsem wołowym (najczęściej z rosołu – gotowane, dodaję tylko do niego odrobinę wegetty i muszę przemielić), z jagodami.
Z wiśniami nie robiłam, ale jeżeli chodzi o jagody to najlepsze są świeże przesypane cukrem (nie mrożone – bo te puszczają sporo soku i też wypływa)
A mnie mama. I też koniecznie z olejem
Obtocz owoc w kleiku ryżowym z odrobiną cukru 😉 wchłonie sok. I do zlepiania polecam widelec – jest piękna falbanka i jakoś nie rozklejają się tak szybko 😉 Mam takie wrażenie
Pycha pierogi Ruskie u nas królują!! dzieci uwielbiają sam farsz!!
ziemniaki gotowane zmielone + ser biały zmielony + cebulka smażona doprawić solą i pieprzem i nakładać do ciasta polecam gotowane lub na drugi dzień smażone!
A ja do ciasta dodaję jedno jajko i żadnego tłuszczu. Tylko do ciasta na uszka wigilijne nie dodaję jajka.
Też uwielbiam ruskie – twaróg, zmielone, ugotowane ziemniaki, cebulka przesmażona na maśle z solą i pieprzem i koniecznie posiekana natka pietruszki 🙂
Do pierogów z mięsem dodaję najczęściej posiekane mięsko z rosołu (mieszane drobiowo-wołowe) do tego bułka namoczona w mleku i też posiekana zielona pietruszka 🙂
Wstawiam przepisy na farsze, które były w programie, może ktoś się skusi
brzmią apetycznie
Farsz ze szpinakiem, fetą i kurczakiem:
1 grillowana pierś kurczaka pokrojona w drobną kostkę
250 g szpinaku blanszowanego (posiekanego)
pół kostki sera feta
szczypta gałki muszkatołowej
1 ząbek czosnku
kilka listków posiekanej mięty
świeżo mielony pieprz czarny
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Następnie uzyskanym farszem nadziewamy pierożki.
Farsz z łososiem i ricottą:
350 g filetów świeżego łososia
350 g łososia wędzonego
80 g sera ricotta (fety lub twarożku śmietankowego)
1 jajko
około 5 łyżek tartego parmezanu
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku
Filety świeżego łososia myjemy, odcinamy skórkę, jeszcze raz myjemy i suszymy. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku bez przykrycia, aby mięso nie było wilgotne. Po upieczeniu/ugotowaniu, rybę osuszamy na papierowym ręczniku i dzielimy na większe części wyjmując ości. Drobno siekamy nożem. Mieszamy z posiekanym łososiem wędzonym, serem ricotta, jajkiem, parmezanem i koperkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Nadzienie nie powinno być rzadkie. W razie potrzeby dodajemy więcej tartego parmezanu.
Farsz z gruszką i gorgonzolą:
2 duże gruszki
50 g sera z niebieską pleśnią
1 pełna szklanka utartego parmezanu
1 łyżka bułki tartej
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Gruszki myjemy, obieramy i trzemy na grubej tarce. Następnie zawijamy w czystą ściereczkę i dokładnie odciskamy sok. Gruszkę mieszamy ze startym na grubej tarce serem pleśniowym, parmezanem i bułką tartą. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Nadzienie wstawiamy do lodówki. Można przygotować wcześniej.
No prosze, chyba sie wezme za pierogi, smaka mi narobilyscie 😉 U nas najlepiej wchodza z miesem tradycyjne, ale ja mam ochote na ruskie 🙂
Ja też nigdy nie robiłam pierogów. Co jakiś czas chcę, żeby mnie mama nauczyła, a potem jakoś to umyka.
Ale tak jak Ty, jak zobaczylam w tym programie jakie nadzienia zrobiła to postanowiłam, że i ja w końcu się nauczę.
mam calutka zamrazarke pierogów. 2 tyg temu nasza pani Tatiana miala malo pracy wiec rano zrobiłam farsz i ona mi zrobiła z miesem i serem. wczoraj dostalismy wielka siate od cioci któej dalismy stary telewior. przez miesiąc będą pierogi 🙂
pierogi z owocami (jabłka, truskawki, borówki)
pierogi z serem białym na słodko
pierogi z mięsem
pierogi z cebulka i pieczarkami+ser feta
pierogi ruskie
Ja się odważyłam zrobić pierwszy raz jakieś dwa tyg. temu. Do ciasta dałam na pól kg mąki dwie łyżki oleju i ciepłą wodę. Ciasto wyszło super. Do stolnicy się nie kleiło, bardzo dobrze się pierogi zaklejały i w gotowaniu się nie rozeszły. Także już pewnie nigdy nie kupię pierogów tylko sama lepić będę. Zrobiłam ruskie bo takie wszyscy lubimy, a wczoraj zrobiłam z serem na słodko.
ja robię ciasto tak
0,5kg mąki
1jajko
wodą ciepła (0,5szkl)
szczypta soli
dosypuję mąki (jak jest potrzeba) ciasto jest takie aksamitne i nie klei się w czasie pracy,a nie rozkleja się w czasie gotowania… A jak zostanie za dużo to robię makaron
Robiłam dziś pierogi. No więc tak… Na ruskie farsz wyszedł za rzadki bo dałam sera z lidla – takiego jak do sernika 🙂 T pomyślał i poleciał do sklepu i kupił puree w proszku
Potem skończyła mi się mąka. Więc ciasto dorabiałam z takiej, którą kupiliśmy na masę solną. Wyszło twarde (bo dałam za mało wody) i koloru brudnej ściery…
Dopiero ostatni rzut – z nową mąką prosto ze sklepu 😉 – wyszedł w miarę. Tylko to ostanie ok 20-25 pierogów.
Zjedliśmy część – w miarę smakowało. Mam wprawkę przed świętami i jakieś 2 obiady gotowe – zamrożone
Zrobiłam dziś pierwszy raz w życiu pierogi
z serem i rodzynkami
wyszły pyszne
Następnym razem będę szaleć z farszami 🙂
jak robisz te z fetą?
Zawsze robiłam ciasto z maki, soli i ciepłej wody – tym razem dałam wrzątek i ciasto wyszło genialne
Znasz odpowiedź na pytanie: Pierogi