Pomidorowa ze świeżych pomidorów

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)
  • Autor
    Wpisy
  • #116400

    k-j

    robi ktoś?potrzebuje porady,kolejności robienia:Wstyd:
    zawsze robiłam z koncentratu,raz chce spróbować inaczej
    i tak wyczytałam ze mozna pomidorki poddusić na maśle,przetrzeć przez sito,dodac do wywaru
    lub od razu je dac do zupy…
    jak Wy to robicie???

    #5408176

    ztforka

    Ja robię tak:
    pomidory myję, kroję na ćwiartki. W garnku rozgrzewam masło, wrzucam ćwiartki pomidorów, łodygę selera naciowego, trochę zielonej pietruszki, ze dwa ząbki czosnku i duszę, od czasu do czasu mieszając. Jak pimidory się rozgotują to wyjmuję zielsko a resztę przecieram przez sitko, żeby pozbyć się skórek. Taki przecier dodaję do rosołu i już 🙂

    Opcja przy mniejszej ilosci czasu. Pomidory najpierw blanszuję, usuwam gniazda nasienne i duszę z selerem i czosnkiem tak jak wyżej. Jak pomidory są rozgotowane, to wyjmuję zielsko a resztę blenduję na przecier. I do rosołu.



    #5408177

    k-j

    Zamieszczone przez ztforka
    Ja robię tak:
    pomidory myję, kroję na ćwiartki. W garnku rozgrzewam masło, wrzucam ćwiartki pomidorów, łodygę selera naciowego, trochę zielonej pietruszki, ze dwa ząbki czosnku i duszę, od czasu do czasu mieszając. Jak pimidory się rozgotują to wyjmuję zielsko a resztę przecieram przez sitko, żeby pozbyć się skórek. Taki przecier dodaję do rosołu i już 🙂

    Opcja przy mniejszej ilosci czasu. Pomidory najpierw blanszuję, usuwam gniazda nasienne i duszę z selerem i czosnkiem tak jak wyżej. Jak pomidory są rozgotowane, to wyjmuję zielsko a resztę blenduję na przecier. I do rosołu.

    a to nie lepiej od razu sparzyć pomidora i zdjać skórke?
    i kolejne z głupich pyań:Wstyd:ile dajesz pomidorów??

    #5408178

    ztforka

    Zamieszczone przez k.j
    a to nie lepiej od razu sparzyć pomidora i zdjać skórke?
    i kolejne z głupich pyań:Wstyd:ile dajesz pomidorów??

    Dlatego też napisałam wersję nr dwa 🙂 Ja robię tak z 1-1,5kg, muszą być mocno dojrzałe 🙂 Tylko jak zmiksujesz z pestkami, to się gorzkawe może zrobić. Dlatego przecieranie jest na tyle dobre, że się pozbywasz większości pestek.

    #5408179

    jane

    A ja nie przecieram ani nie miksuje, bo lubimy plywajace kawalki pomidorow 🙂 Robie tak: sparzam, obieram, kroje drobno, dusze z maslem i bazylia(selera nie dodaje, ale to swietny pomysl – dzieki ztforka :)). Do podduszonych pomidorow (ktore nota bene same sie rozpadaja, wiec tych kawaleczkow niewiele zostaje) wlewam wczesniej ugotowany rosol, zageszczam maka i zabielam smietana. Dzieciaki uwielbiaja.

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close