zupa z dyni z imbirem

nie wiem czy juz kiedys to tu dawalam
ale sezon w pelni to polecam
przepis wziety z mniammniam.pl
rewelacja
inne u mnie nie ida a ta schodzi blyskawicznie

składniki
kawałek dyni – około 0,7 kg
duża cebula
kawałek korzenia imbiru – 3 cm
4 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki)
2 łyżki oliwy
świeżo zmielony, czarny pieprz
sól

do dekoracji:
garść uprażonych pestek dyni
gęsta, kwaśna śmietana – kilka łyżek

sposób przygotowania
Dojrzałą dynię przekrawam na pół, usuwam włóknisty środek z pestkami, obieram, a miąższ kroję w kostkę o boku 1,5 cm – powinno go być około 4 szklanek.
Imbir obieram i ścieram na tarce.
Cebulę obieram i siekam na bardzo drobną kostkę.

W garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę i podsmażam w niej najpierw cebulę, potem dodaję imbir, a na końcu dynię.
Chwilę wszystko smażę mieszając, po czym zalewam wywarem z jarzyn, zagotowuję, zmniejszam ogień i przykrywam. Z
ostawiam na małym ogniu 15 minut.
Po tym czasie dynia powinna być całkiem miękka.
Całość miksuję, przyprawiam solą i pieprzem, rozlewam do talerzy, a każdą porcję dekoruję sporym kleksem śmietany i prażonymi pestkami dyni.

autorem przepisu jest Grzegorz Ostrowski

osobiscie jesli widze ze towarzystwo chetne na wiekszy gar to smietane daje bezposrednio do zupy w garnku po zdjeciu z ognia

10 odpowiedzi na pytanie: zupa z dyni z imbirem

ahimsa Dodane ponad rok temu,

A ja właśnie myślałam nad innymi zupami , niż te co zwykle robię)

Fajnie! Dom imbiru jestem uprzedzona ale może tu będzie ok?;)

dorotka1 Dodane ponad rok temu,

naprawde jest pyszna
można dac tez mielony (tak ze dwie czubate lyzeczki na moj smak) jak nie ma pod ręką świeżego

kantalupa Dodane ponad rok temu,

w czwartek robilam ( w koncu sezon w pelni, nie? )
tyle ze dynie w kostkach, cebule i jedno zilone jabko ulozylam na blaszce i zapieklam w piekarniku przed wmiksowaniem do zupy (jakis taki kaprys mialam)

uwielbiam dynie!

jak sezon sie nie skonczy do przyszlej soboty, to znowu zrobie:)

m-ania Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez dorotka1:nie wiem czy juz kiedys to tu dawalam
ale sezon w pelni to polecam
przepis wziety z mniammniam.pl
rewelacja
inne u mnie nie ida a ta schodzi blyskawicznie

składniki
kawałek dyni – około 0,7 kg
duża cebula
kawałek korzenia imbiru – 3 cm
4 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki)
2 łyżki oliwy
świeżo zmielony, czarny pieprz
sól

do dekoracji:
garść uprażonych pestek dyni
gęsta, kwaśna śmietana – kilka łyżek

sposób przygotowania
Dojrzałą dynię przekrawam na pół, usuwam włóknisty środek z pestkami, obieram, a miąższ kroję w kostkę o boku 1,5 cm – powinno go być około 4 szklanek.
Imbir obieram i ścieram na tarce.
Cebulę obieram i siekam na bardzo drobną kostkę.

W garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę i podsmażam w niej najpierw cebulę, potem dodaję imbir, a na końcu dynię.
Chwilę wszystko smażę mieszając, po czym zalewam wywarem z jarzyn, zagotowuję, zmniejszam ogień i przykrywam. Z
ostawiam na małym ogniu 15 minut.
Po tym czasie dynia powinna być całkiem miękka.
Całość miksuję, przyprawiam solą i pieprzem, rozlewam do talerzy, a każdą porcję dekoruję sporym kleksem śmietany i prażonymi pestkami dyni.

autorem przepisu jest Grzegorz Ostrowski

osobiscie jesli widze ze towarzystwo chetne na wiekszy gar to smietane daje bezposrednio do zupy w garnku po zdjeciu z ognia

Właśnie ugotowałam. Jest pyszna:) I jak pachnie… Mmmmm… 🙂

tora Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ahimsa:A ja właśnie myślałam nad innymi zupami , niż te co zwykle robię)

Fajnie! Dom imbiru jestem uprzedzona ale może tu będzie ok?;)

ja robie bez imbiru i tez wychodzi super. wiec mozna.
chociaz nastepnym razem sprobuje wrzucic i zobacze co sie stanie 😉

tora Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kantalupa:w czwartek robilam ( w koncu sezon w pelni, nie? )
tyle ze dynie w kostkach, cebule i jedno zilone jabko ulozylam na blaszce i zapieklam w piekarniku przed wmiksowaniem do zupy (jakis taki kaprys mialam)

uwielbiam dynie!

jak sezon sie nie skonczy do przyszlej soboty, to znowu zrobie:)

no to ja gotuje rosol, a dynie kroje na pol, troche oliwki na kazda z polowek, zakrywam folia i pieke do miekkosci. potem usuwam pestki, a reszte (bez skorki) miksuje z rosolem. wrzucam tez i do tego ugotowana w rosole marchew, pietruszke, seler. (ale nie miecho) czasem tez czerwonego, slodkiego, ugotowanego ziemniaka dodaje.
i tez z pestkami i smietanka 🙂

ztforka Dodane ponad rok temu,

Zupa przepyszna 😀 I ta aksamitna konsystencja:Wow!: Nie dodałam pieprzu, bo przez imbir i tak wystarczająco pikantna. I do gara od razu śmietanę 🙂 I imbir smażyłam z cebulą na maśle – razem, bo razem “pokroiłam w drobną kostkę” w blenderze 😀 uwielbiam to urządzenie:Wstyd:

annn--89 Dodane ponad rok temu,

nigdy nie robiłam zupy z dyni ani nie jadłam… (wstyd) chyba trzeba spróbować

anek79 Dodane ponad rok temu,

Zrobilam i jem…hmmm pyszna, ale z podanych proporcji wyszła za mało gęsta i zbyt imbirowa (wsypałam dwie płaskie łyzeczki, bo tylko taki miałam).

annn--89 Dodane ponad rok temu,

Zrobilam w niedzielę zupę ale jakoś nam nie podeszła chyba z dużo imbiru wsypałam nie wiem Ogólnie jakas nie smaczna 🙁

Znasz odpowiedź na pytanie: zupa z dyni z imbirem?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Książka kucharska
zupa gospodarska znad Loary
Coby bylo swiatecznie otworzylam z samego rana śpiąca reka kuchnie francuuska w poszukiwaniu przepisu na ulubione brioszki - przepis dawalam kiedys tu [url]http://forum.dziecko-info.com/showpost.php?p=1874593&postcount=1[/url] i zamiast na brioszkach otworzyla mi sie na
Czytaj dalej
Zdrowie i uroda
Herbalife - czy macie doświadczenie?
Czy mieliście doświadczenie z tymi produktami? Jaka jest Wasza opinia na temat produktów do redukcji wagi Zdanie i efekty jednej forumki znam ;) i tak z ciekawości pytam czy więcej osób miało
Czytaj dalej