zupa z dyni z imbirem

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)
  • Autor
    Wpisy
  • #101695

    dorotka1

    nie wiem czy juz kiedys to tu dawalam
    ale sezon w pelni to polecam
    przepis wziety z mniammniam.pl
    rewelacja
    inne u mnie nie ida a ta schodzi blyskawicznie

    składniki
    kawałek dyni – około 0,7 kg
    duża cebula
    kawałek korzenia imbiru – 3 cm
    4 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki)
    2 łyżki oliwy
    świeżo zmielony, czarny pieprz
    sól

    do dekoracji:
    garść uprażonych pestek dyni
    gęsta, kwaśna śmietana – kilka łyżek

    sposób przygotowania
    Dojrzałą dynię przekrawam na pół, usuwam włóknisty środek z pestkami, obieram, a miąższ kroję w kostkę o boku 1,5 cm – powinno go być około 4 szklanek.
    Imbir obieram i ścieram na tarce.
    Cebulę obieram i siekam na bardzo drobną kostkę.

    W garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę i podsmażam w niej najpierw cebulę, potem dodaję imbir, a na końcu dynię.
    Chwilę wszystko smażę mieszając, po czym zalewam wywarem z jarzyn, zagotowuję, zmniejszam ogień i przykrywam. Z
    ostawiam na małym ogniu 15 minut.
    Po tym czasie dynia powinna być całkiem miękka.
    Całość miksuję, przyprawiam solą i pieprzem, rozlewam do talerzy, a każdą porcję dekoruję sporym kleksem śmietany i prażonymi pestkami dyni.

    autorem przepisu jest Grzegorz Ostrowski

    osobiscie jesli widze ze towarzystwo chetne na wiekszy gar to smietane daje bezposrednio do zupy w garnku po zdjeciu z ognia

    #2985432

    ahimsa

    A ja właśnie myślałam nad innymi zupami , niż te co zwykle robię)

    Fajnie! Dom imbiru jestem uprzedzona ale może tu będzie ok?;)



    #2985433

    dorotka1

    naprawde jest pyszna
    można dac tez mielony (tak ze dwie czubate lyzeczki na moj smak) jak nie ma pod ręką świeżego

    #2985434

    kantalupa

    w czwartek robilam ( w koncu sezon w pelni, nie? )
    tyle ze dynie w kostkach, cebule i jedno zilone jabko ulozylam na blaszce i zapieklam w piekarniku przed wmiksowaniem do zupy (jakis taki kaprys mialam)

    uwielbiam dynie!

    jak sezon sie nie skonczy do przyszlej soboty, to znowu zrobie:)

    #2985435

    m-ania

    Zamieszczone przez dorotka1
    nie wiem czy juz kiedys to tu dawalam
    ale sezon w pelni to polecam
    przepis wziety z mniammniam.pl
    rewelacja
    inne u mnie nie ida a ta schodzi blyskawicznie

    składniki
    kawałek dyni – około 0,7 kg
    duża cebula
    kawałek korzenia imbiru – 3 cm
    4 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki)
    2 łyżki oliwy
    świeżo zmielony, czarny pieprz
    sól

    do dekoracji:
    garść uprażonych pestek dyni
    gęsta, kwaśna śmietana – kilka łyżek

    sposób przygotowania
    Dojrzałą dynię przekrawam na pół, usuwam włóknisty środek z pestkami, obieram, a miąższ kroję w kostkę o boku 1,5 cm – powinno go być około 4 szklanek.
    Imbir obieram i ścieram na tarce.
    Cebulę obieram i siekam na bardzo drobną kostkę.

    W garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę i podsmażam w niej najpierw cebulę, potem dodaję imbir, a na końcu dynię.
    Chwilę wszystko smażę mieszając, po czym zalewam wywarem z jarzyn, zagotowuję, zmniejszam ogień i przykrywam. Z
    ostawiam na małym ogniu 15 minut.
    Po tym czasie dynia powinna być całkiem miękka.
    Całość miksuję, przyprawiam solą i pieprzem, rozlewam do talerzy, a każdą porcję dekoruję sporym kleksem śmietany i prażonymi pestkami dyni.

    autorem przepisu jest Grzegorz Ostrowski

    osobiscie jesli widze ze towarzystwo chetne na wiekszy gar to smietane daje bezposrednio do zupy w garnku po zdjeciu z ognia

    Właśnie ugotowałam. Jest pyszna:) I jak pachnie… Mmmmm… 🙂

    #2985436

    tora

    Zamieszczone przez ahimsa
    A ja właśnie myślałam nad innymi zupami , niż te co zwykle robię)

    Fajnie! Dom imbiru jestem uprzedzona ale może tu będzie ok?;)

    ja robie bez imbiru i tez wychodzi super. wiec mozna.
    chociaz nastepnym razem sprobuje wrzucic i zobacze co sie stanie 😉



    #2985437

    tora

    Zamieszczone przez kantalupa
    w czwartek robilam ( w koncu sezon w pelni, nie? )
    tyle ze dynie w kostkach, cebule i jedno zilone jabko ulozylam na blaszce i zapieklam w piekarniku przed wmiksowaniem do zupy (jakis taki kaprys mialam)

    uwielbiam dynie!

    jak sezon sie nie skonczy do przyszlej soboty, to znowu zrobie:)

    no to ja gotuje rosol, a dynie kroje na pol, troche oliwki na kazda z polowek, zakrywam folia i pieke do miekkosci. potem usuwam pestki, a reszte (bez skorki) miksuje z rosolem. wrzucam tez i do tego ugotowana w rosole marchew, pietruszke, seler. (ale nie miecho) czasem tez czerwonego, slodkiego, ugotowanego ziemniaka dodaje.
    i tez z pestkami i smietanka 🙂

    #2985438

    ztforka

    Zupa przepyszna 😀 I ta aksamitna konsystencja:Wow!: Nie dodałam pieprzu, bo przez imbir i tak wystarczająco pikantna. I do gara od razu śmietanę 🙂 I imbir smażyłam z cebulą na maśle – razem, bo razem „pokroiłam w drobną kostkę” w blenderze 😀 uwielbiam to urządzenie:Wstyd:

    #2985439

    annn–89

    nigdy nie robiłam zupy z dyni ani nie jadłam… (wstyd) chyba trzeba spróbować

    #2985440

    anek79

    Zrobilam i jem…hmmm pyszna, ale z podanych proporcji wyszła za mało gęsta i zbyt imbirowa (wsypałam dwie płaskie łyzeczki, bo tylko taki miałam).



    #2985441

    annn–89

    Zrobilam w niedzielę zupę ale jakoś nam nie podeszła chyba z dużo imbiru wsypałam nie wiem Ogólnie jakas nie smaczna 🙁

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close