zupa z dyni z imbirem

nie wiem czy juz kiedys to tu dawalam
ale sezon w pelni to polecam
przepis wziety z mniammniam.pl
rewelacja
inne u mnie nie ida a ta schodzi blyskawicznie

składniki
kawałek dyni – około 0,7 kg
duża cebula
kawałek korzenia imbiru – 3 cm
4 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki)
2 łyżki oliwy
świeżo zmielony, czarny pieprz
sól

do dekoracji:
garść uprażonych pestek dyni
gęsta, kwaśna śmietana – kilka łyżek

sposób przygotowania
Dojrzałą dynię przekrawam na pół, usuwam włóknisty środek z pestkami, obieram, a miąższ kroję w kostkę o boku 1,5 cm – powinno go być około 4 szklanek.
Imbir obieram i ścieram na tarce.
Cebulę obieram i siekam na bardzo drobną kostkę.

W garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę i podsmażam w niej najpierw cebulę, potem dodaję imbir, a na końcu dynię.
Chwilę wszystko smażę mieszając, po czym zalewam wywarem z jarzyn, zagotowuję, zmniejszam ogień i przykrywam. Z
ostawiam na małym ogniu 15 minut.
Po tym czasie dynia powinna być całkiem miękka.
Całość miksuję, przyprawiam solą i pieprzem, rozlewam do talerzy, a każdą porcję dekoruję sporym kleksem śmietany i prażonymi pestkami dyni.

autorem przepisu jest Grzegorz Ostrowski

osobiscie jesli widze ze towarzystwo chetne na wiekszy gar to smietane daje bezposrednio do zupy w garnku po zdjeciu z ognia

10 odpowiedzi na pytanie: zupa z dyni z imbirem

ahimsa2009-11-01 11:46:49

A ja właśnie myślałam nad innymi zupami , niż te co zwykle robię)

Fajnie! Dom imbiru jestem uprzedzona ale może tu będzie ok?;)

dorotka12009-11-01 12:04:27

naprawde jest pyszna
można dac tez mielony (tak ze dwie czubate lyzeczki na moj smak) jak nie ma pod ręką świeżego

kantalupa2009-11-01 13:14:34

w czwartek robilam ( w koncu sezon w pelni, nie? )
tyle ze dynie w kostkach, cebule i jedno zilone jabko ulozylam na blaszce i zapieklam w piekarniku przed wmiksowaniem do zupy (jakis taki kaprys mialam)

uwielbiam dynie!

jak sezon sie nie skonczy do przyszlej soboty, to znowu zrobie:)

m-ania2009-11-02 12:28:29

Zamieszczone przez dorotka1:nie wiem czy juz kiedys to tu dawalam
ale sezon w pelni to polecam
przepis wziety z mniammniam.pl
rewelacja
inne u mnie nie ida a ta schodzi blyskawicznie

składniki
kawałek dyni – około 0,7 kg
duża cebula
kawałek korzenia imbiru – 3 cm
4 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki)
2 łyżki oliwy
świeżo zmielony, czarny pieprz
sól

do dekoracji:
garść uprażonych pestek dyni
gęsta, kwaśna śmietana – kilka łyżek

sposób przygotowania
Dojrzałą dynię przekrawam na pół, usuwam włóknisty środek z pestkami, obieram, a miąższ kroję w kostkę o boku 1,5 cm – powinno go być około 4 szklanek.
Imbir obieram i ścieram na tarce.
Cebulę obieram i siekam na bardzo drobną kostkę.

W garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę i podsmażam w niej najpierw cebulę, potem dodaję imbir, a na końcu dynię.
Chwilę wszystko smażę mieszając, po czym zalewam wywarem z jarzyn, zagotowuję, zmniejszam ogień i przykrywam. Z
ostawiam na małym ogniu 15 minut.
Po tym czasie dynia powinna być całkiem miękka.
Całość miksuję, przyprawiam solą i pieprzem, rozlewam do talerzy, a każdą porcję dekoruję sporym kleksem śmietany i prażonymi pestkami dyni.

autorem przepisu jest Grzegorz Ostrowski

osobiscie jesli widze ze towarzystwo chetne na wiekszy gar to smietane daje bezposrednio do zupy w garnku po zdjeciu z ognia

Właśnie ugotowałam. Jest pyszna:) I jak pachnie… Mmmmm… 🙂

tora2009-11-02 15:54:17

Zamieszczone przez ahimsa:A ja właśnie myślałam nad innymi zupami , niż te co zwykle robię)

Fajnie! Dom imbiru jestem uprzedzona ale może tu będzie ok?;)

ja robie bez imbiru i tez wychodzi super. wiec mozna.
chociaz nastepnym razem sprobuje wrzucic i zobacze co sie stanie 😉

tora2009-11-02 15:58:05

Zamieszczone przez kantalupa:w czwartek robilam ( w koncu sezon w pelni, nie? )
tyle ze dynie w kostkach, cebule i jedno zilone jabko ulozylam na blaszce i zapieklam w piekarniku przed wmiksowaniem do zupy (jakis taki kaprys mialam)

uwielbiam dynie!

jak sezon sie nie skonczy do przyszlej soboty, to znowu zrobie:)

no to ja gotuje rosol, a dynie kroje na pol, troche oliwki na kazda z polowek, zakrywam folia i pieke do miekkosci. potem usuwam pestki, a reszte (bez skorki) miksuje z rosolem. wrzucam tez i do tego ugotowana w rosole marchew, pietruszke, seler. (ale nie miecho) czasem tez czerwonego, slodkiego, ugotowanego ziemniaka dodaje.
i tez z pestkami i smietanka 🙂

ztforka2010-10-30 11:08:28

Zupa przepyszna 😀 I ta aksamitna konsystencja:Wow!: Nie dodałam pieprzu, bo przez imbir i tak wystarczająco pikantna. I do gara od razu śmietanę 🙂 I imbir smażyłam z cebulą na maśle – razem, bo razem “pokroiłam w drobną kostkę” w blenderze 😀 uwielbiam to urządzenie:Wstyd:

annn--892010-11-02 05:42:53

nigdy nie robiłam zupy z dyni ani nie jadłam… (wstyd) chyba trzeba spróbować

anek792010-11-05 11:37:35

Zrobilam i jem…hmmm pyszna, ale z podanych proporcji wyszła za mało gęsta i zbyt imbirowa (wsypałam dwie płaskie łyzeczki, bo tylko taki miałam).

annn--892010-11-10 13:07:28

Zrobilam w niedzielę zupę ale jakoś nam nie podeszła chyba z dużo imbiru wsypałam nie wiem Ogólnie jakas nie smaczna 🙁

Znasz odpowiedź na pytanie: zupa z dyni z imbirem?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Książka kucharska
zupa gospodarska znad Loary
Coby bylo swiatecznie otworzylam z samego rana śpiąca reka kuchnie francuuska w poszukiwaniu przepisu na ulubione brioszki - przepis dawalam kiedys tu [url]http://forum.dziecko-info.com/showpost.php?p=1874593&postcount=1[/url] i zamiast na brioszkach otworzyla mi sie na
Czytaj dalej
Zdrowie i uroda
Herbalife - czy macie doświadczenie?
Czy mieliście doświadczenie z tymi produktami? Jaka jest Wasza opinia na temat produktów do redukcji wagi Zdanie i efekty jednej forumki znam ;) i tak z ciekawości pytam czy więcej osób miało
Czytaj dalej