Nie ważne ile serca włożysz w przygotowanie dżemów, leczo i innych jesiennych pyszności. Ten jeden błąd może cię kosztować wyrzuceniem wszystkich słoików z przetworami. Nie pozwól, by twoja praca poszła na marne.
Każdy domownik pewnie oblizuje się na myśl o przetworach z tegorocznych jesiennych zbiorów. Buraki do obiadu, kompot z dziadkowych jabłek i dżem borówkowy z własnej działki. Tak, brzmi pysznie. Jednak nieodpowiednio przygotowany słoik może to wszystko zepsuć. Jednym ruchem ręki zniszczysz swoją wielogodzinną pracę w kuchni. Słoiki trzeba wyparzyć! Choć brzmi banalnie, zdarza się, że o tym zapominamy. Wydaje się, że wystarczy je dokładnie umyć. Otóż nic bardziej mylnego. Zdradzamy dzisiaj 5 sposobów na dokładne wyparzenie słoików, by już nigdy przetwory nie poszły do kosza.
Sprawdź: Poświęć 15 minut a słoiki będą czyste i bez zapachu. Zapomnij o uporczywym czyszczeniu
Czy nowe słoiki trzeba wyparzać? Odpowiedź brzmi: tak!
Nawet jeśli mamy do czynienia ze słoikami fabrycznie nowymi, dopiero co kupionymi w sklepie czy hurtowni, takie naczynia należy niezwłocznie wyparzyć. Wraz z nakrętkami. Wyparzenie pozwoli nam na dłuższe utrzymanie przetworów w świeżości i dodatkowo zwalczy drobnoustroje i bakterie w zakamarkach nakrętek, które mogłyby nadpsuwać zawartość słoików.
Sprawdź: Zawsze odwracam słoiki do góry dnem. Gdy poznasz powody, też będziesz tak robić
Jak wyparzyć słoiki? Kilka sposobów na szybkie, domowe wyparzanie
- Wyparzanie we wrzątku – umyte słoiki i nakrętki wkładamy do dużej miski. Zalewamy wrzątkiem i czekamy około 8 – 10 minut. Wyjmujemy naczynia i osuszamy.
Dodatkowym sposobem może być wstawienie słoików i pokrywek do garnka z zimną wodą i zagotowane ich. Trzymamy je w bulgoczącej wodzie około 5 minut i wyjmujemy do wyschnięcia. - Wyparzanie w zmywarce – umyte słoiki i nakrętki włóż do zmywarki. Ustaw program na minimum 75 stopni bez żadnych detergentów i kapsułek. To bardzo ważne, by słoiki nie miały styczności z chemią. Po wyparzeniu w zmywarce warto słoiki i pokrywki jeszcze raz przelać gorącą wodą. Tak przygotowane naczynia odstaw do wyschnięcia.
- Wyparzanie w piekarniku – umyte słoiki (bez zakrętek tym razem!) ustawiamy na blaszce piekarnika. Wstawiamy do środka i ustawiamy na 110 stopni. Takie wyparzanie powinno trwać od 20 do 30 minut. Wieczka wyparzamy oddzielnie inną metodą, np. samym wrzątkiem.
- Wyparzanie w mikrofalówce – do umytych słoików wlewamy trochę wody. Wstawiamy je do mikrofalówki bez zakrętek i ustawimy najwyższą moc. Dwie minuty później wyjmujemy naczynia i odstawiamy do wyschnięcia. Nakrętki wyparzamy inną metodą, nie nadają się one do mikrofalówki.
- Wyparzanie w spirytusie – wybierz tutaj spirytus o mocy około 70%. Namocz nim gazę i wytrzyj środek nakrętek. Zwróć uwagę na dokładne wyczyszczenie przy części do zakręcania. Następnie cały słoik przepłucz w spirytusie. Odstaw do odparowania.
Pamiętaj! Słoiki po wyparzaniu są bardzo gorące. Do ich wyjmowania używaj łapek sylikonowych albo chociaż ścierek i rączek z materiału.