Wiele osób ma pomidory i nie bardzo wie, co jeszcze można z nich zrobić oprócz standardowego przecieru i keczupu. Okazuje się, że wystarczy włożyć je do słoika z odpowiednimi składnikami, a będą świetnym dodatkiem do obiadu w jesienne i zimowe dni.
Jeśli postarasz się i przygotujesz jeszcze krojone pomidory w słoiku, będziesz się nimi delektować nawet i przez całą zimę. To świetny sposób na przechowywanie dóbr z ogrodu na czas najbliższych miesięcy, gdy nie będziemy mieli zbyt dużego dostępu do ekologicznych warzyw. Na szczęście dzięki prostemu przepisowi cała rodzina będzie zadowolona. Jak zrobić pomidory w słoiki? Podpowiadamy.
Sprawdź: Zupa pomidorowa dla niemowlaka: Od kiedy podawać? [PRZEPISY]
Pomidory z czosnkiem i bazylią. Zachwycą każdego gościa
Jednym z najprostszych sposobów na wykorzystanie pomidorów jest umieszczenie ich w słoikach razem z czosnkiem i bazylią. Dzięki temu poczujesz klimat Włoch nawet w zimie. Co będzie ci potrzebne? Wystarczą tylko trzy składniki: 2 kg świeżych pomidorów, 1 główka czosnku i 1 pęczek świeżej bazylii.
- Umyj pomidory, sparz je i obierz ze skórki.
- Pokrój pomidory w kostkę i włóż je do dużej miski.
- Umyj dokładnie bazylię, odsącz ją i posiekaj.
- Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
- Połącz wszystkie składniki w misce i dokładnie je wymieszaj.
- Umyj dokładnie słoiki i je wyparz. Wytrzyj do sucha, a następnie umieszczaj w środku pomidory z miski.
- Pasteryzuj słoiki przez około 30 minut, a do ostudzenia postaw je do góry dnem.
- Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
Sprawdź: Dosyp dwie łyżeczki do zupy pomidorowej. Będzie smaczniejsza niż u mamy
Dlaczego powinno się jeść pomidory? Nie każdy wie, jak bardzo są zdrowe
Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak istotne w diecie są pomidory. To istna bomba witaminowa, która nie dość, że jest źródłem likopenu i potasu, to jeszcze zawiera spore ilości witamin C i E oraz beta-karotenu. Mało kto wie, że jako jedne z niewielu warzyw po przetworzeniu są jeszcze bardziej wartościowe. Dlaczego tak się dzieje? Wszystko ze względu na likopen, który uwalnia się właśnie podczas obróbki termicznej. Z tego względu warto nie zapominać o pomidorach podczas planowania posiłków zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.
Sprawdź: Dlaczego słoiki się nie wekują? Przyczyna nie zawsze jest oczywista