Wątróbka w ciąży i podczas karmienia piersią
Wątróbka to mięso przez wiele osób uważane za prawdziwy przysmak, ale u równie wielu na twarzach wywołuje grymas obrzydzenia. Pomimo tego, że co do jej smaku zdania są podzielone, to pewne jest jedno: wątróbka ma masę pozytywnych właściwości zdrowotnych, które wspomagają nasz organizm w poprawnym funkcjonowaniu. Dlaczego więc wątróbka w ciąży nie jest dobrym pomysłem? Czy jej spożywanie może wyrządzić szkodę maluszkowi?

Wątróbka: właściwości
Wątróbka zalicza się do kategorii podrobów, czyli wewnętrznych jadalnych narządów pochodzących z ciał zwierząt. Niezależnie od tego, z jakiego zwierzęcia wątróbka pochodzi, zawsze ma wysoką zawartość białka w swoim składzie. W 100 gramach jest go średnio 19-20 gramów. Jednocześnie wątróbka dostarcza w 100 gramach około 3,5-5 gramów tłuszczu, nie należy więc do bardzo kalorycznych mięs.
Wątróbka jest doskonałym źródłem witaminy D, B2, B12, PP. Zawiera także w swoim składzie kwas foliowy i ogromne ilości żelaza. Najwięcej jest w niej jednak witaminy A i to właśnie z tego względu nie powinna być w nadmiarze spożywana przez kobiety spodziewające się dziecka.
Wątróbka w ciąży
Jeszcze niedawno wątróbka była polecana przyszłym mamom w okresie ciąży. Miało to miejsce głównie ze względu na obecność wysoko przyswajalnego żelaza, którego dostarcza. Najwięcej zawiera go wątroba wieprzowa, znajduje się w niej bowiem blisko dwa razy więcej tego pierwiastka niż w innych rodzajach wątróbki. Ponadto w wątróbce, zwłaszcza w tej z kurczaka, znajduje się solidna dawka kwasu foliowego, który jest niezbędną witaminą do prawidłowego rozwoju układu nerwowego malucha. Odpowiednia nim suplementacja jest konieczna, by zapobiec powstawaniu wad cewy nerwowej u dziecka.
Ze względu na wyżej wymienione właściwości wątróbki była ona zaliczana do produktów, w które powinna być bogata dieta przyszłej mamy. Badania przeprowadzone w ostatniej dekadzie wykazały jednak, że mięso to nie jest wskazane dla ciężarnych. Zawiera w sobie ogromne ilości witaminy A. Jest jej od 9300 mikrogramów na 100 gramów w wątróbce drobiowej aż do 21 926 mikrogramów w wątrobie cielęcej. Tymczasem średnie zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi około 530 mikrogramów, a górną granicą tolerancji jest około 2800 mikrogramów. Przedawkowanie witaminy A w okresie ciąży może być bardzo niebezpieczne. Z jednej strony witamina ta jest niezbędna do prawidłowego rozwoju malucha i do potrzymania ciąży, z drugiej jednak jej nadmiar może poważnie zaszkodzić. Może wywołać poronienie, a także ciężkie uszkodzenia płodu. Dziecku grożą wady typu wodogłowie, małogłowie, problemy z układem krążenia czy deformacja twarzoczaszki.
Ponadto wątroba jest organem, który odpowiada za oczyszczanie organizmu z toksyn – bez względu na to, czy jest to wątroba człowieka, cielaka, świni czy kurczaka. Gromadzą się w niej szkodliwe substancje, takie jak ołów czy kadm. Mogą one być niebezpieczne dla organizmu mamy, a także rozwijającego się dziecka.
Czy to wszystko oznacza, że kobieta w ciąży nie powinna w ogóle jeść wątróbki? Jeśli zjesz ją raz na jakiś czas, nic złego się nie stanie. Pamiętaj, że wątróbka dostarczy Ci wartościowego białka, żelaza, a także kwasu foliowego.
Wątróbka a karmienie piersią
Nie ma powodów, by w czasie karmienia piersią przestać spożywać wątróbkę. Dostarczy ona maluchowi wartościowego żelaza oraz innych składników, które pozwolą jego organizmowi poprawnie się rozwijać. Należy jednak pamiętać o opisanych wyżej możliwościach przedawkowania witaminy A. Wobec już urodzonego malucha nie będzie ono miało aż tak negatywnych skutków, a wątróbka jedzona raz na jakiś czas z pewnością nie zaszkodzi.
Zobacz też:
Jakich produktów unikać w ciąży?
Kolejna ofiara suchego utonięcia!
Waloryzacja 500 plus. Świadczenie wzrośnie już wkrótce? Mówi się o konkretnych terminach
12 potraw wielkanocnych. Jakich dań nie powinno zabraknąć na Wielkanoc?
Kinder Joy Harry Potter. Gdzie kupić słodycze z figurkami z filmu?
Kiedy topi się Marzannę? Odkryj znaczenie tradycji kończącej zimę!
Życzenia na pierwszy dzień wiosny 2023. Słowa, które niosą wiosenne ożywienie
Jak świętować pierwszy dzień wiosny? Przedszkole to jedno z najlepszych miejsc!
- Rodzice.pl
- Ciąża
- Zdrowie w ciąży
- Dieta w ciąży
- Co jeść w ciąży?
- Wątróbka w ciąży i podczas karmienia piersią
Biała rzodkiew w ciąży i podczas karmienia piersią
Biała rzodkiew nie jest w Polsce bardzo popularna, a jeśli już po nią sięgamy, to raczej jako dodatek do sałatek czy kanapek, który kroimy jak pomidora czy ogórka, niż jako...
Czytaj dalej →Topinambur w ciąży i podczas karmienia piersią
Topinambur to dziwnie wyglądające warzywo, które przypomina mocno zdeformowanego ziemniaka. Ma wiele cennych wartości odżywczych, a o jego właściwościach mówi się w kategoriach leczniczych. Polecany jest z pewnością każdemu, ale...
Czytaj dalej →Łosoś wędzony w ciąży i podczas karmienia piersią
Łosoś nazywany jest królem wszystkich ryb. Smakuje wyśmienicie w każdej formie – czy to pieczony, smażony, grillowany, gotowany, a nawet surowy jako dodatek do sushi. Szczególnie lubiany przez Polaków jest...
Czytaj dalej →Śledzie w ciąży i podczas karmienia piersią
W okresie ciąży śledzie i ogórki są obiektem żartów, ponieważ jedzenie ich o najdziwniejszych porach dnia (i nocy) w połączeniu z dodatkami, takimi jak lody czy zapijanie mlekiem nie jest...
Czytaj dalej →Siemię lniane w ciąży i podczas karmienia piersią
Siemię lniane od stuleci jest wykorzystywane w medycynie naturalnej ze względu na ogrom pozytywnych właściwości zdrowotnych. Do dzisiaj bardzo często jest rekomendowane przez lekarzy jako część kuracji leczniczej. Siemię lniane...
Czytaj dalej →Dynia w ciąży i podczas karmienia piersią
Dynia to owoc z rodziny dyniowatych, który przez lata był dosyć zapomniany w Polsce, jednakże od kilkunastu sezonów znowu zyskuje na popularności. Wyborne zupy kremy, konfitury, dodatek do mięs, a...
Czytaj dalej →Nie takie straszne, jak je malują! Czy można jeść truskawki w ciąży?
Truskawki to nieodłączny element pierwszych letnich dni. Przypadający na przełom maja i czerwca początek sezonu na te owoce zwiastuje, że wakacje są już blisko. Uwielbiane przez Polaków w każdej postaci:...
Czytaj dalej →Pistacje w ciąży i podczas karmienia piersią
Pistacje to fantastyczny dodatek do wielu potraw, nie tylko tych codziennych, ale także przygotowywanych na uroczyste przyjęcia. Idealnie komponują się z mięsami, dobrze smakują w sałatkach. Są niezastąpione w deserach...
Czytaj dalej →Żurawina w ciąży i podczas karmienia piersią
Żurawina kojarzy się głównie z owocem, który ma pozytywny wpływ na działanie pęcherza moczowego i leczenie infekcji z nim związanych. Oczywiście to prawda, lecz to nie jedyna właściwość tego niewielkiego,...
Czytaj dalej →Orzeszki ziemne w ciąży i podczas karmienia piersią
Orzeszki ziemne zaliczają się do jednych z najbardziej wartościowych rodzajów orzechów. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze ciało, a także i na psychikę – orzeszki ziemne...
Czytaj dalej →Rabarbar w ciąży i podczas karmienia piersią
Rabarbar to cenny składnik diety. Zawiera wiele wartościowych makroelementów i witamin, które wspomagają pracę naszego organizmu. Pomimo tego nie jest zalecane jego spożywanie w czasie ciąży. Dlaczego rabarbaru nie powinny...
Czytaj dalej →Kiwi w ciąży i podczas karmienia piersią
Kiwi to niepozornie wyglądający owoc, który ma szerokie zastosowanie. Przede wszystkim oczywiście zastosowanie w kuchni, ale również w kosmetyce. Ma zbawienny wpływ na cerę i bardzo często jest dodawany jako...
Czytaj dalej →Czosnek w ciąży i podczas karmienia piersią
Czosnek to naturalny antybiotyk. Z jego właściwości ludzie korzystają od tysięcy lat. Pomaga zwalczać infekcje, wzmacnia odporność, powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Jakie jeszcze ma właściwości? Czy można czosnek jeść w...
Czytaj dalej →Ryby w ciąży i podczas karmienia piersią
Ryby to prawdziwy przysmak, chociaż nie przez wszystkich doceniany. Niektórzy unikają ich na swoich talerzach, a niesłusznie – ryby dostarczają mnóstwa składników odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszych...
Czytaj dalej →Nasiona chia w ciąży i podczas karmienia piersią
Nasiona chia to produkt, który w ostatnich latach zyskał szalenie na popularności. Stało się to głównie za sprawą celebrytek, które nasiona te zaczęły dodawać do swoich posiłków i koktajli. Obca,...
Czytaj dalej →