Wątróbka w ciąży i podczas karmienia piersią

Wątróbka to mięso przez wiele osób uważane za prawdziwy przysmak, ale u równie wielu na twarzach wywołuje grymas obrzydzenia. Pomimo tego, że co do jej smaku zdania są podzielone, to pewne jest jedno: wątróbka ma masę pozytywnych właściwości zdrowotnych, które wspomagają nasz organizm w poprawnym funkcjonowaniu. Dlaczego więc wątróbka w ciąży nie jest dobrym pomysłem? Czy jej spożywanie może wyrządzić szkodę maluszkowi?

Wątróbka w ciąży i podczas karmienia piersią
Pixabay

Wątróbka: właściwości

Wątróbka zalicza się do kategorii podrobów, czyli wewnętrznych jadalnych narządów pochodzących z ciał zwierząt. Niezależnie od tego, z jakiego zwierzęcia wątróbka pochodzi, zawsze ma wysoką zawartość białka w swoim składzie. W 100 gramach jest go średnio 19-20 gramów. Jednocześnie wątróbka dostarcza w 100 gramach około 3,5-5 gramów tłuszczu, nie należy więc do bardzo kalorycznych mięs.

Wątróbka jest doskonałym źródłem witaminy D, B2, B12, PP. Zawiera także w swoim składzie kwas foliowy i ogromne ilości żelaza. Najwięcej jest w niej jednak witaminy A i to właśnie z tego względu nie powinna być w nadmiarze spożywana przez kobiety spodziewające się dziecka.

Wątróbka w ciąży

Jeszcze niedawno wątróbka była polecana przyszłym mamom w okresie ciąży. Miało to miejsce głównie ze względu na obecność wysoko przyswajalnego żelaza, którego dostarcza. Najwięcej zawiera go wątroba wieprzowa, znajduje się w niej bowiem blisko dwa razy więcej tego pierwiastka niż w innych rodzajach wątróbki. Ponadto w wątróbce, zwłaszcza w tej z kurczaka, znajduje się solidna dawka kwasu foliowego, który jest niezbędną witaminą do prawidłowego rozwoju układu nerwowego malucha. Odpowiednia nim suplementacja jest konieczna, by zapobiec powstawaniu wad cewy nerwowej u dziecka.

Ze względu na wyżej wymienione właściwości wątróbki była ona zaliczana do produktów, w które powinna być bogata dieta przyszłej mamy. Badania przeprowadzone w ostatniej dekadzie wykazały jednak, że mięso to nie jest wskazane dla ciężarnych. Zawiera w sobie ogromne ilości witaminy A. Jest jej od 9300 mikrogramów na 100 gramów w wątróbce drobiowej aż do 21 926 mikrogramów w wątrobie cielęcej. Tymczasem średnie zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi około 530 mikrogramów, a górną granicą tolerancji jest około 2800 mikrogramów. Przedawkowanie witaminy A w okresie ciąży może być bardzo niebezpieczne. Z jednej strony witamina ta jest niezbędna do prawidłowego rozwoju malucha i do potrzymania ciąży, z drugiej jednak jej nadmiar może poważnie zaszkodzić. Może wywołać poronienie, a także ciężkie uszkodzenia płodu. Dziecku grożą wady typu wodogłowie, małogłowie, problemy z układem krążenia czy deformacja twarzoczaszki.

Ponadto wątroba jest organem, który odpowiada za oczyszczanie organizmu z toksyn – bez względu na to, czy jest to wątroba człowieka, cielaka, świni czy kurczaka. Gromadzą się w niej szkodliwe substancje, takie jak ołów czy kadm. Mogą one być niebezpieczne dla organizmu mamy, a także rozwijającego się dziecka.

Czy to wszystko oznacza, że kobieta w ciąży nie powinna w ogóle jeść wątróbki? Jeśli zjesz ją raz na jakiś czas, nic złego się nie stanie. Pamiętaj, że wątróbka dostarczy Ci wartościowego białka, żelaza, a także kwasu foliowego.

Wątróbka a karmienie piersią

Nie ma powodów, by w czasie karmienia piersią przestać spożywać wątróbkę. Dostarczy ona maluchowi wartościowego żelaza oraz innych składników, które pozwolą jego organizmowi poprawnie się rozwijać. Należy jednak pamiętać o opisanych wyżej możliwościach przedawkowania witaminy A. Wobec już urodzonego malucha nie będzie ono miało aż tak negatywnych skutków, a wątróbka jedzona raz na jakiś czas z pewnością nie zaszkodzi.

Zobacz też:

Jakich produktów unikać w ciąży?

Kolejna ofiara suchego utonięcia!

Uwaga! Zmiany w 500+!

 

 

Dodaj komentarz

Co jeść w ciąży? Co jeść podczas karmienia piersią?
Makrela wędzona w ciąży i podczas karmienia piersią
Makrela wędzona to jedna z ulubionych ryb Polaków. Świadczy o tym ogromny popyt na nią. Jesteśmy w światowej czołówce krajów, w których sprzedaje się największe ilości tej ryby w formie
Czytaj dalej
Rozrywka dla dzieci
Jak zrobić latawiec?
Latawiec to jedna z ulubionych zabawek - a jednocześnie i zabaw - dzieci w każdym wieku. Pobudza wyobraźnię i zapewnia ruch na świeżym powietrzu. Jeżeli wykonacie go samodzielnie, to dodatkowo
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży?
Miód w ciąży: jakie korzyści daje spożywanie miodu w ciąży?
Czy w ciąży można jeść miód? Jaki miód wybrać? Lipowy, spadziowy, a może wielokwiatowy? Sprawdź, co warto wiedzieć o tym bursztynowym przysmaku! Czy można jeść miód w ciąży? Ciąża to czas, w
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży? Co jeść podczas karmienia piersią?
Arbuz w ciąży i podczas karmienia piersią
Arbuz to owoc, który kojarzy się z latem. Podany schłodzony prosto z lodówki smakuje fantastycznie w upalne dni. Jest doskonałą bazą sałatek, sprawdza się także jako dodatek do nich. Idealny
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży?
Czy można jeść jajka w ciąży? [jajecznica, jajka na miękko, sadzone i nie tylko]
Jedzenie jajek w ciąży wydaje się nieco kontrowersyjnym tematem. Zdania są podzielone, co przyszła mama może zobaczyć na wielu forach internetowych, a także usłyszeć od swoich koleżanek, ciotek i babć.
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży?
Ryby w ciąży: Jakie ryby jeść w ciąży, a jakich unikać?
Wiele kobiet spodziewających się dziecka zastanawia się, jakie ryby w ciąży można bezpiecznie spożywać. Coraz więcej mówi się o zawartości metali ciężkich i innych szkodliwych substancji w mięsie ryb. W
Czytaj dalej