Dieta w ciąży jest niezwykle ważna i chyba co do tego nie trzeba nikogo przekonywać. Zdrowa mama to zdrowy maluszek, a wszystkie składniki odżywcze, które spożywa kobieta, odżywiają również dziecko w jej łonie. Są pewne produkty, które kobiety w ciąży powinny spożywać regularnie, ale warto również mieć świadomość, że są takie, które nie są wskazane dla przyszłych mam. Mogą one nawet zwiększać ryzyko poronienia. Poniżej zebraliśmy listę produktów, które są najczęściej odradzane kobietom w ciąży przez ekspertów. Co ciekawe, podobną listę zakazanych produktów otrzymują osoby z wrzodami i innymi problemami układu pokarmowego. Chociaż choroba wrzodowa jest wywoływana przez helicobacter pylori, to inne gatunki bakterii mogą znacząco pogorszyć stan śluzówki żołądka.



Słyszałyście od swoich lekarzy o innych zakazanych produktach, których nie ma na naszej liście?

Niepasteryzowane mleko i jego przetwory

niepasteryzowane mleko w ciąży

W niepasteryzowanym mleku mogą pojawić się bakterie listeria monocytogenes, które są bardzo niebezpieczne dla rozwijającego się płodu. Oprócz samego niepasteryzowanego mleka, lepiej unikać produktów jego na bazie, czyli na przykład miękkich serów, takich jak feta czy sery pleśniowe.

Wędliny nieznanego pochodzenia

wędlina w ciąży

W wędlinach niewiadomego pochodzenia może kryć się bakteria Listeria monocytogenes. Bardzo często poronienia są wywołane właśnie jej szkodliwym działaniem.

Niektóre gatunki ryb

Ryby w ciąży

Podczas ciąży trzeba unikać w szczególności ryb, w których występuje duża ilość metylortęci. Metal ten może bowiem przenikać do łożyska i źle wpływać na rozwój dziecka. Kobiety w ciąży bez obaw mogą jeść na przykład krewetki, łososia oraz suma.




Zobacz także: Co może zaszkodzić ciąży? >>


Surowe kiełki ze sklepu

Mogłoby się wydawać, że kiełki są idealnym produktem, który powinien się znaleźć w każdej diecie. Niestety, kiełki kupowane w sklepach mogą spowodować zatrucie pokarmowe. Lepiej wyhodować kiełki samemu i mieć pewność, że nie będą zawierały szkodliwych substancji. Oprócz tego, bardzo ważne jest dokładne mycie kiełków przed spożyciem.

Surowe jajka i mięso



jajko na miękko w ciąży

W jajkach surowych, a nawet w tych ugotowanych na miękko, mogą występować bakterie salmonelli, które są szkodliwe dla mamy oraz maluszka. W związku z tym należy uważać, żeby nie spożywać niedogotowanych jajek, na przykład w sosach lub innych daniach. W surowym mięsie, oprócz bakterii salmonelli, mogą występować różne pasożyty, w związku z czym spożywanie surowego mięsa jest w ciąży całkowicie zakazane.

 


Zobacz także: