Wkładam składniki do garnka w tej kolejności. Rosół zawsze wychodzi idealny

Kiedy dodawać warzywa do rosołu? W idealnie przygotowanej zupie nie liczy się tylko mięso, choć również pełni ogromnie ważną rolę. Sprawdź, jaka powinna być prawidłowa kolejność dodawania składników, dzięki czemu rosół wyjdzie wręcz idealny.

Mętny rosół bez smaku to najgorsze, co może nas spotkać podczas kulinarnej przygody. Niestety jeśli tego doświadczamy, często nie umiemy rozpoznać przyczyny problemu. Okazuje się, że może ona leżeć w warzywach, które zostały dodane do garnka w nieodpowiednim momencie. Sprawdź, kiedy dodać warzywa do rosołu, a wywar będzie tak pyszny, że rodzina będzie się o niego dopraszać każdej niedzieli.

Sprawdź: Zapomnij o opalaniu cebuli. Wypróbuj te 2 triki. Rosół wyjdzie obłędny

Kiedy dodajemy warzywa do zupy? Ten moment jest dla rosołu kluczowy

Jeśli chcesz, by rosół wyszedł idealny, w pierwszej kolejności zalej mięso wodą i zagotuj je na małym ogniu. Nie gotuj na dużym, gdyż aromaty powinny uwalniać się powoli. Nie wkładaj warzyw do rosołu od razu, gdyż przed końcem gotowania zdążą się rozpaść i zupa nie będzie miała dobrej konsystencji. Wyszoruj marchewkę, korzeń pietruszki, korzeń selera, pora i jeśli masz taką możliwość, opalaj na palniku cebulę. Przyda się też natka pietruszki i inne ulubione zioła, na przykład lubczyk. Nie musisz przesadzać z ilością warzyw. Pokrój je na mniejsze kawałki i dodaj do zupy około 45 minut po zagotowaniu mięsa. Gotuj rosół na małym ogniu przez kolejne dwie godziny, a będzie pyszny i nikt mu się nie oprze.

Sprawdź: Babcia zdradziła mi trik na mętny rosół. Wywar za każdym razem wychodzi klarowny

Rosół z pieczonych warzyw. Przepis jest banalnie prosty

W ostatnim czasie sporą popularnością cieszy się przygotowanie rosołu z dodatkiem pieczonych warzyw. Dzięki temu zupa nabiera niezapomnianego aromatu. Jak należy to zrobić? Po prostu wyłóż na blasze wszystkie warzywa, które zamierzasz dodać do zupy, skrop je oliwą i podpiecz w piekarniku przez kilkanaście minut. Nie zapominaj, by dodać je do zupy w odpowiednim momencie, czyli po około 45 minutach gotowania mięsa.

Sprawdź: Mrożenie wędlin i mięsa (pieczonego, smażonego i nie tylko)

Atrakcje weselne

Stół wiejski na weselu

Przygotowujesz tradycyjne, wiejskie wesele? Pamiętaj o wiejskim stole, który ostatnio coraz częściej pojawia się nie tylko na wiejskich weselach. Stół wiejski to nie tylko smaczne jedzenie, ale również dodatkowy wystrój...

Czytaj dalej →
Prezenty dla świadków

Jaki prezent zrobić świadkom na weselu?

Wesele to bardzo stresujący moment. Nie tylko młoda para ma dużo spraw na głowie, ale również i świadkowie wkładają mnóstwo swojej pracy, aby każdy element przyjęcia był jak najdokładniej dopracowany....

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Co zamiast kwiatów na wesele?

Od kilku lat panuje moda na wręczanie różnych drobiazgów podczas składania Młodej Parze życzeń pod Kościołem, zamiast kwiatów. Przyznam szczerze, że bardzo mi się ta moda podoba. Nie jest tajemnicą,...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo