Mrożenie wędlin i mięsa (pieczonego, smażonego i nie tylko)

Mięsa oraz wędliny możemy zamrozić pod warunkiem, że nie były wcześniej mrożone. W przeciwnym wypadku spożycie ponownie rozmrożonego mięsa może skończyć się zatruciem.
Wyjątek stanowią mięsa, które po pierwszym mrożeniu zostały poddane obróbce cieplnej np. pieczeniu.

Mrożenie wędlin i mięsa (pieczonego, smażonego i nie tylko)

Jak mrozić mięsa?

Mrożenie mięsa zależy od tego czy i jakiej obróbce cieplnej zostało poddane. Inaczej mrozimy mięsa duszone, pieczone, a inaczej smażone.

Mięsa duszone

Mięsa duszone w sosie przekładamy do specjalnych plastikowych pojemników i zalewamy sosem. Zamrażamy w poziomie. Dzięki temu nie sos nie ma możliwości się wylać.

Mięsa pieczone, smażone oraz wędliny

Większe kawałki dzielimy na porcje i przekładamy do plastikowych woreczków. Dodajemy karteczkę z podpisem oraz datą i zamrażamy.

Czy można zamrażać wędliny pakowane próżniowo?
Wędliny pakowane próżniowo możemy zamrażać dokładnie w taki sam sposób, jak robimy to w przypadku świeżych wędlin i mięs pieczonych.

Ile czasu można mrozić mięso raz wędliny?

Dania mięsne, pieczenie, pasztety mogą być przechowywane w zamrażarce przez okres 6 miesięcy. Wędliny ze sklepu przechowujemy przez miesiąc. Natomiast wędliny własnego wyrobu również możemy przechowywać około 6 miesięcy.

Odmrażanie mięs oraz wędlin

Wszystkie mięsne potrawy oraz wędliny rozmrażamy w lodówce przez 24 godziny.

Sprawdź:  Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?

Dodaj komentarz

Zabawki
Prezenty dla 13-latki
Kontynuujemy cykl wywiadów z dziećmi, podczas których dopytujemy o ich najbardziej trafione prezenty oraz marzenia. Jako pierwszą wypytywaliśmy 8-letnią Wiktorię. Tutaj możecie sprawdzić jej: 6 ulubionych/wymarzonych prezentów >>. Dziś przygotowaliśmy zestawienie
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Kapusta wigilijna - Jak ją ugotować? Jakie przyprawy wykorzystać?
Przepis na kapustę wigilijną Potrafisz sobie wyobrazić Wigilię bez kapusty z grzybami? Bez jej zapachu unoszącego się w całym domu? Ja nie i dziś możecie sprawdzić mój przepis na wigilijną kapustę. Kapusta
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Boże Narodzenie Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?
Śledzie to ryba wyjątkowo popularna w Polsce. Chociaż kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ze względu na bogate wartości odżywcze warto wprowadzić je również do codziennej diety. Jedną z
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak rozrobić suche drożdże?
Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Suche drożdże często okazują się wygodnym i łatwym
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również
Czytaj dalej