Jak mrozić mięsa?
Mrożenie mięsa zależy od tego czy i jakiej obróbce cieplnej zostało poddane. Inaczej mrozimy mięsa duszone, pieczone, a inaczej smażone.
Mięsa duszone
Mięsa duszone w sosie przekładamy do specjalnych plastikowych pojemników i zalewamy sosem. Zamrażamy w poziomie. Dzięki temu nie sos nie ma możliwości się wylać.
Mięsa pieczone, smażone oraz wędliny
Większe kawałki dzielimy na porcje i przekładamy do plastikowych woreczków. Dodajemy karteczkę z podpisem oraz datą i zamrażamy.
Czy można zamrażać wędliny pakowane próżniowo?
Wędliny pakowane próżniowo możemy zamrażać dokładnie w taki sam sposób, jak robimy to w przypadku świeżych wędlin i mięs pieczonych.
Ile czasu można mrozić mięso raz wędliny?
Dania mięsne, pieczenie, pasztety mogą być przechowywane w zamrażarce przez okres 6 miesięcy. Wędliny ze sklepu przechowujemy przez miesiąc. Natomiast wędliny własnego wyrobu również możemy przechowywać około 6 miesięcy.
Odmrażanie mięs oraz wędlin
Wszystkie mięsne potrawy oraz wędliny rozmrażamy w lodówce przez 24 godziny.
Sprawdź: Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?