Mrożenie wędlin i mięsa (pieczonego, smażonego i nie tylko)

Mięsa oraz wędliny możemy zamrozić pod warunkiem, że nie były wcześniej mrożone. W przeciwnym wypadku spożycie ponownie rozmrożonego mięsa może skończyć się zatruciem.
Wyjątek stanowią mięsa, które po pierwszym mrożeniu zostały poddane obróbce cieplnej np. pieczeniu.

Jak mrozić mięsa?

Mrożenie mięsa zależy od tego czy i jakiej obróbce cieplnej zostało poddane. Inaczej mrozimy mięsa duszone, pieczone, a inaczej smażone.

Mięsa duszone

Mięsa duszone w sosie przekładamy do specjalnych plastikowych pojemników i zalewamy sosem. Zamrażamy w poziomie. Dzięki temu nie sos nie ma możliwości się wylać.

Mięsa pieczone, smażone oraz wędliny

Większe kawałki dzielimy na porcje i przekładamy do plastikowych woreczków. Dodajemy karteczkę z podpisem oraz datą i zamrażamy.

Czy można zamrażać wędliny pakowane próżniowo?
Wędliny pakowane próżniowo możemy zamrażać dokładnie w taki sam sposób, jak robimy to w przypadku świeżych wędlin i mięs pieczonych.

Ile czasu można mrozić mięso raz wędliny?

Dania mięsne, pieczenie, pasztety mogą być przechowywane w zamrażarce przez okres 6 miesięcy. Wędliny ze sklepu przechowujemy przez miesiąc. Natomiast wędliny własnego wyrobu również możemy przechowywać około 6 miesięcy.

Odmrażanie mięs oraz wędlin

Wszystkie mięsne potrawy oraz wędliny rozmrażamy w lodówce przez 24 godziny.

Dodaj komentarz

1 komentarzy: Mrożenie wędlin i mięsa (pieczonego, smażonego i nie tylko)

  1. Zgadzam się wszystko zależy od jakości wędliny – możemy przechowywać je od 1 miesiąca do 6 miesięcy.

    Porady Kulinarne

    Gdzie wylać olej po smażeniu?

    Gdzie wylać olej, który pozostaje po smażeniu frytek lub na przykład pączków? Sporo osób wylewa olej do zlewu albo do kanalizacji. Osoby te rzadko kierują się tylko i wyłącznie własną...

    Czytaj dalej →
    Porady Kulinarne

    Czym zastąpić ocet balsamiczny?

    Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem...

    Czytaj dalej →
    Porady Kulinarne

    Jak rozrobić suche drożdże?

    Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Drożdże instant często okazują się wygodnym i łatwym...

    Czytaj dalej →
    Porady Kulinarne

    Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

    Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...

    Czytaj dalej →
    Porady Kulinarne, Zdrowie dziecka, Przepisy Kulinarne

    Dieta przy biegunce u dzieci

    Biegunka może się pojawić u dziecka z rozmaitych przyczyn. Mogą to być zatrucia pokarmowe, przejedzenie, choroby jelit czy infekcje. Zazwyczaj rozwolnienie nie wymaga specjalistycznego leczenia i samo mija. Rodzic może jednak pomóc...

    Czytaj dalej →
    Dodatki ślubne

    Bukiety ślubne

    Bukiety ślubne są dobierane do sukni, dodatków i makijażu Panny Młodej oraz do garnituru Pana Młodego. Mogą też nawiązywać do wystroju sali lub kościoła. Na rozmowę z florystą albo kwiaciarką powinnaś...

    Czytaj dalej →
    Planowanie ślubu oraz wesela

    Kameralne przyjęcie weselne

    Kameralne obiady weselne tylko dla najbliższych również mają swoje zalety. Wcale nie musisz wynajmować sali weselnej na sto lub dwieście osób. Kameralne przyjęcia weselne w domu lub w ogrodzie miewają...

    Czytaj dalej →
    Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
    Logo
    Enable registration in settings - general