Mrożenie wędlin i mięsa (pieczonego, smażonego i nie tylko)

Mięsa oraz wędliny możemy zamrozić pod warunkiem, że nie były wcześniej mrożone. W przeciwnym wypadku spożycie ponownie rozmrożonego mięsa może skończyć się zatruciem.
Wyjątek stanowią mięsa, które po pierwszym mrożeniu zostały poddane obróbce cieplnej np. pieczeniu.

Mrożenie wędlin i mięsa (pieczonego, smażonego i nie tylko)

Jak mrozić mięsa?

Mrożenie mięsa zależy od tego czy i jakiej obróbce cieplnej zostało poddane. Inaczej mrozimy mięsa duszone, pieczone, a inaczej smażone.

Mięsa duszone

Mięsa duszone w sosie przekładamy do specjalnych plastikowych pojemników i zalewamy sosem. Zamrażamy w poziomie. Dzięki temu nie sos nie ma możliwości się wylać.

Mięsa pieczone, smażone oraz wędliny

Większe kawałki dzielimy na porcje i przekładamy do plastikowych woreczków. Dodajemy karteczkę z podpisem oraz datą i zamrażamy.

Czy można zamrażać wędliny pakowane próżniowo?
Wędliny pakowane próżniowo możemy zamrażać dokładnie w taki sam sposób, jak robimy to w przypadku świeżych wędlin i mięs pieczonych.

Ile czasu można mrozić mięso raz wędliny?

Dania mięsne, pieczenie, pasztety mogą być przechowywane w zamrażarce przez okres 6 miesięcy. Wędliny ze sklepu przechowujemy przez miesiąc. Natomiast wędliny własnego wyrobu również możemy przechowywać około 6 miesięcy.

Odmrażanie mięs oraz wędlin

Wszystkie mięsne potrawy oraz wędliny rozmrażamy w lodówce przez 24 godziny.

Dodaj komentarz

Zabawki
Prezenty dla 13-latki
Kontynuujemy cykl wywiadów z dziećmi, podczas których dopytujemy o ich najbardziej trafione prezenty oraz marzenia. Jako pierwszą wypytywaliśmy 8-letnią Wiktorię. Tutaj możecie sprawdzić jej: 6 ulubionych/wymarzonych prezentów >>. Dziś przygotowaliśmy zestawienie
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Kapusta wigilijna - Jak ją ugotować? Jakie przyprawy wykorzystać?
Przepis na kapustę wigilijną Potrafisz sobie wyobrazić Wigilię bez kapusty z grzybami? Bez jej zapachu unoszącego się w całym domu? Ja nie i dziś możecie sprawdzić mój przepis na wigilijną kapustę. Kapusta
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)
Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. W dzisiejszym artykule pokażę Wam moje dwa
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również
Czytaj dalej
Mama Porady Kulinarne
6 zdrowych przekąsek, dzięki którym szybciej schudniesz po ciąży
6 zdrowych, niskokalorycznych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy, czy w podróż i zjeść je poza domem bez najmniejszego problemu? Doskonale sprawdzą się jako antidotum na "mały głód". Dodatkowo możesz
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): "im bigos starszy, tym smaczniejszy". Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę
Czytaj dalej