Babcia zdradziła mi trik na mętny rosół. Wywar za każdym razem wychodzi klarowny

Dlaczego rosół jest mętny? To bardzo popularny błąd, któremu łatwo zapobiec. Zdradzamy też triki, dzięki którym zupa wyjdzie przejrzysta i klarowna.

Są dwie główne przyczyny, przez które wywar staje się mętny. Pierwszym z nich jest wrzucanie mięsa do wrzątku. Wówczas białko wydzieli się błyskawicznie. Dlatego tak ważne jest, aby mięso włożyć do zimnej wody, a dopiero później zagotować. Drugim dość często popełnianym błędem jak gotowanie rosołu na dużym ogniu. Musi on gotować się powoli, co nie tylko zapobiegnie mętnieniu, ale też pozwoli zachować smak warzyw i mięsa. Jeśli mimo trzymania się tych wskazówek, rosół nie będzie przejrzysty, nic straconego. Wystarczy sięgnąć po babcine triki.

Sprawdź: Zapomnij o opalaniu cebuli. Wypróbuj te 2 triki. Rosół wyjdzie obłędny

Jak sklarować mętny rosół? Domowe sposoby są znane od lat

Niezawodnym sposobem na klarowny rosół jest… kurze białko. Wystarczy jedno wlać do gotującej się zupy. Gdy zacznie się ścinać, wchłonie zbędny tłuszcz. Po kilku minutach należy jedynie wyłowić je z wywaru i gotowe. Pomocna może okazać się również opalana cebula. Nie zdejmujemy z niej jednak łupiny. Wrzucamy warzywo w całości, dzięki czemu podkręcimy nie tylko smak zupy, ale również poprawimy jej wygląd. Istnieje jeszcze jeden patent, a jedyne co potrzebujemy do jego wykonania to kostki lodu. Wrzucamy kilka do garnka. Na powierzchni zupy wytrąci się tłuszcz, który bez problemu zbierzemy łyżką.

Sprawdź: Niedoprawiony rosół? Zapomnij o Maggi! Sięgnij po ten popularny składnik, doda smaku i jest o wiele zdrowszy

Kiedy solić rosół? Kolejny częsty dylemat w kuchni

Rosół, choć wydaje się jedną z najprostszych do przygotowania zup, potrafi sprawiać wiele problemów. Okazuje się, że duże znaczenie ma także kolejność dodawania składników. Wiele osób wrzuca wszystkie od razu do garnka, przez co może ucierpieć smak. Najlepiej zacząć od ugotowania mięsa. Dopiero później dodajemy warzywa i przyprawy tj. pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy. Sól dodajemy na sam koniec, aby nie zdominowała smaku wywaru.

Sprawdź: Ten jeden sposób na przechowywanie rosołu pozwoli Ci cieszyć się jego świeżością nawet przez tydzień

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo