Wlewam to do garnka podczas gotowania jajek. Skorupka nie pęka, a później odchodzi z łatwością eggs hard boiled eggs boiling 2022 11 08 05 58 10 utc

Wlewam to do garnka podczas gotowania jajek. Skorupka nie pęka, a później odchodzi z łatwością

Co zrobić, żeby skorupki nie pękały i jak gotować jajka, aby się łatwo obierały? Czasem nawet doświadczeni kucharze mają z tym problem. Na szczęście kłopoty można łatwo zwalczyć. Wystarczy, że dodasz do garnka to, co zapewne masz już w kuchni.

Gotowanie jajek niby wydaje się proste, a jednak nie zawsze takie jest. Czasem zdarza się, że skorupki brzydko pękają już na etapie gotowania, a późniejsze obieranie jajek to żmudna i ciężka praca. Na szczęście nie musi tak być. Wlej to do garnka, a na zawsze odmienisz doświadczenie w gotowaniu jajek. O czym mowa? Podpowiadamy.

Sprawdź: Czy należy myć jajka? Eksperci zaskakują odpowiedzią

Co zrobić, żeby skorupki nie pękały? Wlej niewielką ilość do garnka

Gotowanie jajek wydaje się proste. Co jest bowiem trudnego we włożeniu ich do garnka, wlaniu wody, zagotowaniu i odczekaniu odpowiednią ilość czasu? Niestety często się zdarza, że skorupka pęka w garnku, a zawartość jajka wypływa. Możesz tego uniknąć. W jaki sposób? Jakiś czas temu mama doradziła mi, by przed zagotowaniem jajek dodać do garnka niewielką ilość soku z cytryny lub octu – w zależności od tego, co mam akurat w kuchni. Oprócz tego przypomniała, by nie gotować jajek wyjętych prosto z lodówki, tylko odczekać, aż uzyskają temperaturę pokojową. Gdy jajka już się ugotują, nie zalewaj ich zimną wodą, bo skorupki pękną pod wpływem zmiany temperatury. Obieraj też jajka od razu, gdy ostygną. A co, jeśli skorupka nie chce łatwo odejść od jajka? Na to również mama znalazła sposób.

Sprawdź: Ani olej, ani masło. Jajka sadzone smażone w ten sposób wyjdą idealne

Jak ugotować jajka, aby łatwo się obierały? Wystarczy szczypta, a zapomnisz o kłopocie

Jeśli zdarza się, że jajka po ugotowaniu trudno się obierają, a skorupka odchodzi z dużymi fragmentami białka, wystarczy zastosować pewien prosty trik. Okazuje się, że problem odejdzie w niepamięć, jeśli podczas gotowania po prostu posolisz wodę. Wystarczy niewielka ilość, a po ugotowaniu jajek od razu zauważysz różnicę. Skorupki odejdą z łatwością i więcej nie zmarnujesz ani kawałka.

Sprawdź: Co oznacza czerwona plamka na żółtku jajka? Jej widok często budzi wstręt