Kasza jaglana dla niemowlaka: Od kiedy? Ile? Z czym podawać? Przepisy

Kasza jaglana dla niemowlaka to prawdziwa bomba witaminowa. Często jest nazywana królową kasz, ponieważ należy do jednych z najstarszych i najzdrowszych produktów zbożowych na świecie. Wiele mam zastanawia się jednak kiedy i w jakiej formie zacząć podawać ją dziecku. Poniżej podpowiadamy jak to zrobić.

  • Kasza jaglana jest nazywana królową kasz. To jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz, w dodatku nie zawierająca glutenu.
  • Może być podawana już na początku rozszerzania diety niemowlęcia.
  • Zawiera wiele cennych składników, takich jak wapń, żelazo, witaminy i sole mineralne.
  • Ma charakter zasadowy i jest lekkostrawna, wspomaga leczenie kataru i kaszlu oraz zaparć.
  • Doskonale smakuje zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej, co sprawia że jest niezwykle uniwersalnym produktem spożywczym.

Kasza jaglana dla niemowlaka – dlaczego ją podawać?

Czym właściwie jest kasza jaglana? To produkt powstający z ziaren prosa w procesie obłuszczania. Dzięki temu, że nie jest ona poddawana wielu procesom, zachowuje większość wartości odżywczych pochodzących bezpośrednio z ziaren. Zawiera duże ilości węglowodanów złożonych oraz białka, przez co pochodząca z niej energia jest powoli uwalniana w procesie trawienia. Co za tym idzie na długo daje uczucie sytości, choć jest uznawana za produkt lekkostrawny, nie powodujący uczucia ciężkości oraz wzdęć. Kasza jaglana dla niemowląt to również cenne źródło wielu mikroelementów, wśród których wymienia się przede wszystkim:

  • Żelazo,
  • Wapń,
  • Fosfor,
  • Witaminę PP,
  • Miedź,
  • Witaminy z grupy B (B1, B2 oraz B6),
  • Liczne sole mineralne.

W związku z powyższym kasza jaglana w diecie niemowlaka doskonale wpływa na jego rozwój umysłowy i zdolności zapamiętywania. Istotny jest również fakt, iż kasza jaglana dla dziecka to jedyny produkt zbożowy, który w procesie trawienia ma charakter zasadotwórczy. Dzięki temu pozwala zachować odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową organizmu, a dodatkowo oczyszcza i odkwasza nasz organizm. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku starszych dzieci, które niejednokrotnie spożywają duże ilości produktów zakwaszających organizm, takich jak nabiał, pieczywo oraz cukier. Kasza jaglana dla niemowląt to doskonałe rozwiązanie także ze względu na fakt, iż nie zawiera ona glutenu, który jest jednym z częściej wymienianych w ostatnich latach alergenów.

Z innych cennych właściwości kaszy jaglanej z pewnością warto zwrócić uwagę na jej wpływ na leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Wykazuje ona właściwości rozgrzewające oraz odśluzowujące, dzięki czemu przyspiesza usuwanie kataru lub śluzu występującego przy kaszlu mokrym. Dobrze sprawdza się również w leczeniu zaparć, często występujących u dzieci zwłaszcza na początku rozszerzania diety. U dzieci starszych z kolei zmniejsza ochotę na słodycze i poprawia wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Z tych samych powodów chętnie spożywana jest również przez osoby dorosłe.

Od kiedy kasza jaglana w diecie dziecka?

Od kiedy kasza jaglana może być wprowadzona do diety dziecka? Ze względu na fakt, iż nie zawiera ona glutenu i jest lekkostrawna , może być podawana już na początku rozszerzania diety, czyli mniej więcej w 6-7 miesiącu życia dziecka. W przypadku dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym, u których wiele mam wcześniej zaczyna rozszerzanie diety, również może być ona wykorzystana jako jeden z pierwszych posiłków.

Ile kaszy jaglanej dla niemowlaka?

Jak dużo i jak często podawać dziecku kaszę jaglaną? Na początku rozszerzania diety najlepiej podawać ją raz dziennie w niewielkich ilościach, około 20 gram. W zależności od preferencji zarówno dziecka jak i matki można ją gotować w formie półpłynnej i miksowanej na kleik lub w postaci gęstej, a nawet kuleczek czy kosteczek, zwłaszcza jeżeli stosowana jest metoda BLW. Można ją dodawać do innych potraw, np. zupek lub podawać jako całkowicie samodzielne danie. Z czasem, o ile dziecko chętnie ją je, oczywiście dozwolone jest stopniowe zwiększanie ilości kaszy jaglanej w diecie malucha. Jej spożycie nawet w dużych ilościach nie niesie za sobą bowiem żadnych niekorzystnych skutków ubocznych.

Z czym podawać kaszę jaglaną?

Jednym z najbardziej uniwersalnych produktów zbożowych w diecie dziecka jest kasza jaglana. Jak podawać ją dziecku? Kasza jaglana naturalnie zawiera w sobie niewielką gorycz, dlatego przed ugotowaniem należy ją dobrze wypłukać. Można to zrobić umieszczając ją na sicie i przelewając wrzątkiem, albo też namoczyć ją przez godzinę w zimnej wodzie, którą potem należy odcedzić przed gotowaniem. Kaszę gotujemy standardowo: w proporcji 2 części wody: 1 część kaszy przez 15 minut pod przykryciem. Następnie odstawiamy ją jeszcze na 10 minut, również pod przykryciem. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że kasza w trakcie gotowania wchłonie wodę i nie straci przy tym cennych wartości odżywczych. Ugotowana kasza ma lekko grudkowatą strukturę, dlatego też na początku można ją podawać dziecku w formie zblendowanej.

Z czym jeść kaszę jaglaną? Ma ona neutralny smak dlatego doskonale sprawdzi się zarówno w formie słodkiej jak i wytrawnej. Najpopularniejszą wersją wśród mam niemowląt jest kasza jaglana z owocami, np. jabłkiem, gruszką, truskawkami, bananem, borówkami czy malinami. Można ją też połączyć z suszonymi owocami, takimi jak śliwki, rodzynki czy daktyle, choć ta wersja jest przeznaczona już dla nieco starszych niemowląt. Kasza jaglana to również doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju dań obiadowych. Idealnie sprawdza się jako zagęstnik do zup, dodatek do mięs i warzyw, a także podana pod postacią kosteczek bądź placków. Poniżej podajemy sprawdzone pomysły na różnego rodzaju dania z kaszą jaglaną dla niemowląt.

Kasza jaglana – przepisy dla dzieci

Ze względu na to, że kasza jaglana to doskonałe źródło energii, które rozgrzewa i na długo daje uczucie sytości, stanowi ona świetną bazę do śniadań. Rano najlepiej sprawdza się w wersji „na słodko”, ugotowana z dodatkiem mleka matki lub mleka roślinnego i podana z ulubionymi owocami.

Jaglanka z jabłkiem i cynamonem

  • Pół szklanki kaszy jaglanej,
  • Pół litra mleka roślinnego, np. owsianego,
  • Jabłko,
  • Cynamon.

Kaszę jaglaną ugotować, wodę zastępując mlekiem roślinnym. Jabłko zetrzeć na tarce i po ugotowaniu zmieszać z kaszą. Posypać cynamonem, a jeżeli kasza jest zbyt gęsta dolać nieco mleka. W przypadku dzieci dopiero zaczynających rozszerzanie diety całość można dodatkowo zblendować, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Jak już zostało wspomniane, kasza jaglana choć zdecydowanie częściej serwowana w słodkiej wersji, sprawdza się także świetnie jako danie obiadowe. Można ją podać po prostu jako dodatek np. do rosołu lub innej dziecięcej zupy, albo zrobić np. kotlety z kaszy.

Jajeczne kotlety z kaszy jaglanej

  • Gotowana kasza jaglana,
  • Dwa surowe jajka,
  • 2 ugotowane na twardo jajka,
  • Posiekana natka pietruszki,
  • Cebula,
  • Ząbek czosnku,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • Bułka tarta.

Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną wymieszać w misce z drobno posiekaną cebulką, czosnkiem, pietruszką oraz jajkami na twardo. Dodać pozostałe składniki (oprócz bułki tartej) i zagnieść. Następnie formować niewielkie kotleciki, obtaczać z każdej strony w bułce tartej i smażyć na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i podać dziecku.

Jedną z najpopularniejszych potraw z kaszy jaglanej jest budyń – to świetny pomysł na sycący i zdrowy deser dla malucha.

Budyń jaglany z malinami

  • Dwie szklanki mleka roślinnego,
  • Pół szklanki kaszy jaglanej,
  • Banan,
  • Maliny,
  • Syrop malinowy (opcjonalnie).

Kaszę jaglaną ugotować w szklance mleka, zgodnie z podstawowymi zasadami. Następnie dodać drugą szklankę mleka, banana oraz maliny i zblendować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełożyć do miseczki i opcjonalnie ozdobić odrobiną soku malinowego.

Dzieci lubią spożywać posiłki w różnych ciekawych formach. Bardzo lubiane są zwłaszcza placki, które można wygodnie jeść rękoma. Oto przepis na jaglane placki.

Jaglane racuchy

  • pół szklanki ugotowanej już kaszy jaglanej
  • pół szklanki mleka roślinnego,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej.

Wszystkie składniki oprócz jabłka umieszczamy w misce i dokładnie miksujemy. Jabłko kroimy w drobne kawałeczki lub trzemy na tarce (zwłaszcza dla mniejszych dzieci). Dodajemy do pozostałych składników i mieszamy łyżką. Następnie porcje ciasta łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Smażymy z obu stron aż do zarumienienia. Młodszym dzieciom podajemy saute, starszym można opcjonalnie polać syropem klonowym lub posypać niewielką ilością cukru pudru.

Zobacz też: Od kiedy kasza manna dla niemowlaka?


Źródła:

https://www.imid.med.pl/images/do-pobrania/Zywienie_niemowlat_www.pdf

Dodaj komentarz

Torty weselne

Tort Weselny

Tort weselny to tradycyjny deser podawany na przyjęciu weselnym. Według tradycji brak tortu na weselu oznacza brak słodkiego życia po ślubie, także lepiej nie ryzykować. Obecnie na rynku ślubno-weselnym możemy...

Czytaj dalej →
Dodatki ślubne

Bukiety ślubne

Bukiety ślubne są dobierane do sukni, dodatków i makijażu Panny Młodej oraz do garnituru Pana Młodego. Mogą też nawiązywać do wystroju sali lub kościoła. Na rozmowę z florystą albo kwiaciarką powinnaś...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo